Logo print

Bijkomende opleidingsmodule tot zorgkundige in een CVO

In Anderlecht voor werkzoekende

Certificaat

Beschrijving

Je bent al verzorgende en wil ook in de residentiële zorg werken? Volg dan de bijkomende module Zorgkundige. Een zorgkundige werkt in teamverband in woonzorgcentra en zorgt voor een aangename nieuwe thuis in de residentie. Je doet veel persoonsverzorging, begeleidt de zorgvrager bij - activiteiten en zorgt voor de sociale ondersteuning onder toezicht van de verpleegkundige.

Hier vind je een lijst met de verpleegtechnische taken van een zorgkundige.

Wil je ontdekken of een job als verzorgende/zorgkundige iets voor jou is? Neem dan zeker het digitaal infopakket al eens door!

Wat leer je?

Je volgt 3 modules :

  • Totaalzorg (40 lestijden) : Je leert kwaliteitsvolle totaalzorg toedienen in zorgsituaties voor ouderen met bijzondere kwetsbaarheden (depressie, dementie, psychiatrische problematiek) als uitgangspunt.
  • Omgaan met complexe zorgsituaties (40 lestijden) Je leert gerichter en bewuster met verschillende zorgvragen tegelijkertijd rekening te houden. Zorgplannen worden opgesteld en uitgevoerd. Vaardigheden worden geoefend met aandacht voor comfort zorg.
  • Stage zorgkundige (50 lestijden)

Hoe lang duurt de opleiding?

De bijscholing loopt over 1 semester met 1 lesdag in de week.

Na de opleiding behaal je een erkend bekwaamheidsattest.

Vraag ten laatste 2 weken voor de start je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Zie rubriek planning en organisatie voor meer info.

Toelatingsvoorwaarden

Je kan deze opleiding volgen als je

  • geen werk hebt en ingeschreven bent als (deeltijds) werkzoekende,
  • ingeschreven bent als tijdelijk werkloze,
  • in je opzegperiode zit, of
  • in de sociale economie werkt.
  • een ziekte-uitkering ontvangt en toestemming hebt van je ziekenfonds

Bijkomende voorwaarden

  • Je slaagt voor een gezondheidstoezicht waaruit blijkt dat je geschikt bent om de opleiding te volgen. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging.
  • Je hebt minstens niveau B1 / richtgraad 2.4 Nederlands behaald.
  • Je hebt een certificaat polyvalent verzorgende CVO of bekwaamheidsattest polyvalent verzorgende van minder dan 10 jaar oud.

Als je deze opleiding aanvraagt, nodigen we je uit voor een gesprek om na te gaan of de opleiding past in je zoektocht naar werk. We houden rekening met je motivatie, bekijken of de opleiding haalbaar voor je is en meten eventueel je competenties.

Planning en organisatie

Opgelet, voor je aan de opleiding begint, doorloop je eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Die bestaat uit verschillende stappen, onder andere een persoonlijk gesprek. Wil je zeker zijn van jouw start, dan moet je de opleiding ten laatste op 15 augustus 2025 aanvragen. Zo kunnen we een kwalitatieve inschatting garanderen. Bij positief resultaat kan je dan op 1 september 2025 starten. In het kader van deze opleiding heb je in totaal 80 uren les. De opleiding omvat één semester. Daarnaast volg je 50 uren praktijkstage in een residentiële verzorgingsinstelling voor bejaarden.

Er zijn 2 opstartmomenten telkens in september en januari/februari. Selectieprocedure: selectiegesprek bij VDAB + intake CVO Brussel

Vraag de opleiding aan en dan zal je uitgenodigd worden voor een intakegesprek. Tijdens het gesprek bekijken we of je in aanmerking komt voor deze opleiding.

Praktische info

Bereikbaarheid: openbaar vervoer: neem de trein tot Brussel-Zuid, en stap over op tram 81 richting Marius Renard - halte Albert I of metrolijn 2 of 6 halte Clemenceau of Delacroix. De school bevindt zich op wandelafstand. Eigen vervoer: vanuit het zuiden van Brussel : volg de Bergensesteenweg tot aan het kanaal, volg dan links richting kanaal en draai naar rechts eens je aan het kanaal komt. De Materiaalstraat is een zijstraat van de Nijverheidskaai. Vanuit het noorden van Brussel : rij tot aan het Zuidstation en vervolg dan je weg op de Bergensesteenweg. Zodra je voorbij de Lidl bent, neem je de straat uiterst rechts, dat is de Materiaalstraat. Parkeergelegenheid : in de onmiddellijke omgeving. Parkeren op straat is betalend! Drank- en maaltijdvoorzieningen : soep, broodjes, koffie en frisdranken verkrijgbaar.

Open de locatie in google maps

Gebruik locatie toestaan!

Door toestemming te geven aan uw browser om uw locatie te kennen, kunnen wij automatisch de route berekenen tot de lesplaats.

Maak uw locatie bekend

Contactinfo

VDAB Brussel Team Zorg en Onderwijs Zahra Meqor 0475 88 04 77 e-mail: zorg.brussel@vdab.be

Helemaal overtuigd?

Vraag deze opleiding aan

Doelgroep

Werkzoekende

Deze opleiding is erkend door VDAB. Je kan ze volgen als je ingeschreven bent als werkzoekende en als ze past in je traject naar werk.

Kostprijs

Deze opleiding is gratis als je ingeschreven bent als werkzoekende.

Daarnaast kom je in aanmerking voor een aantal financiële voordelen.

Certificaat

Ben je geslaagd voor de test, dan ontvang je een bewijs dat officieel erkend wordt door de wet, de sector, de constructeur of een andere externe organisatie.

Leervorm

Groepsleren

Je volgt de cursus in een opleidingscentrum. Soms volg je ook een deel thuis. Je wordt begeleid door een instructeur en krijgt toegang tot het nodige leermateriaal.

Lesgever

Hoofdzetel van : GO! Centrum voor v

Lesplaats

Hoofdzetel van : GO! Centrum voor v MATERIAALSTRAAT 67 1070 ANDERLECHT

Gerelateerde beroepen

Zorgkundige