Logo print

Verkort traject tot het certificaat zorgkundige

In Antwerpen voor werkzoekende

Certificaat

Beschrijving

Heb je al een opleiding in de zorg gevolgd of werk je al een tijdje als verzorgende, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verkort traject tot zorgkundige. Een zorgkundige werkt in teamverband in woonzorgcentra en zorgt voor een aangename nieuwe thuis in de residentie. Je doet veel persoonsverzorging, begeleidt de zorgvrager bij activiteiten en zorgt voor de sociale ondersteuning onder toezicht van de verpleegkundige.

Hier vind je een lijst met de verpleegtechnische taken van een zorgkundige.

Wil je ontdekken of een job als verzorgende/zorgkundige iets voor jou is? Neem dan zeker het digitaal infopakket al eens door!

Wat leer je?

Herintreders, verzorgenden die momenteel niet werken in de residentiële zorg, kunnen pas als zorgkundige hierin werken na het volgen van een verkort traject. Het aantal uren dat je nog moet volgen wordt bepaald in functie van je basisopleiding in een zorgrichting, kennis en ervaringen. Indien je diploma of certificaat ouder is dan 10 jaar dan zijn er veel minder vrijstellingen voorzien.

De opleidingsmodules zijn afhankelijk van het aantal vrijstellingen, maar zijn gericht op het verwerven en uitdiepen van onder meer volgende competenties :

  • totaalzorg
  • complexe zorgsituaties
  • omgangskunde
  • hef- en tiltechnieken

Hoe lang duurt de opleiding?

De duur van de opleiding is afhankelijk van je opleiding en ervaring. Informeer naar de mogelijkheden bij een CVO in je buurt.

Vraag ten laatste 2 weken voor de start je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Zie rubriek planning en organisatie voor meer info.

Toelatingsvoorwaarden

Je kan deze opleiding volgen als je

  • geen werk hebt en ingeschreven bent als (deeltijds) werkzoekende,
  • ingeschreven bent als tijdelijk werkloze,
  • in je opzegperiode zit, of
  • in de sociale economie werkt.
  • een ziekte-uitkering ontvangt en toestemming hebt van je ziekenfonds

Bijkomende voorwaarden

  • Je slaagt voor een gezondheidstoezicht waaruit blijkt dat je geschikt bent om de opleiding te volgen. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging.
  • Je hebt minstens niveau B1 / richtgraad 2.4 Nederlands behaald.
  • Je hebt een basiskenns van of ervaring in de zorgsector.

Als je deze opleiding aanvraagt, nodigen we je uit voor een gesprek om na te gaan of de opleiding past in je zoektocht naar werk. We houden rekening met je motivatie, bekijken of de opleiding haalbaar voor je is en meten eventueel je competenties.

Planning en organisatie

De opleiding gaat door in een centrum voor volwassenenonderwijs en vindt plaats bij

  • LBC Berchem
  • LBC Brasschaat
  • CVO Encora
  • CVO Kisp

Start: tweemaal per jaar: in september en eind januari/begin februari. OPGELET, voor je aan de opleiding begint, doorloop je eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Die bestaat uit verschillende stappen, onder andere een persoonlijk gesprek. Wil je zeker zijn van jouw start, dan moet je de opleiding ten laatste op 15 augustus/ 15 januari aanvragen. Zo kunnen we een kwalitatieve inschatting garanderen. Bij positief resultaat kan je dan op 1 september/ 1 februari starten.

Praktische info

Het talentgesprek in functie van de opleiding gaat door bij VDAB, Somersstraat in Antwerpen. De opleidingscentra zijn allemaal bereikbaar met het openbaar vervoer. Parkeergelegenheid is niet altijd voorzien en kan betalend zijn. In de opleidingscentra zijn koffie, thee en water verkrijgbaar. Voor de maaltijden dienen cursisten een lunchpakket mee te brengen.

Open de locatie in google maps

Gebruik locatie toestaan!

Door toestemming te geven aan uw browser om uw locatie te kennen, kunnen wij automatisch de route berekenen tot de lesplaats.

Maak uw locatie bekend

Contactinfo

Natalie Boogaerts: 0479 91 22 66 of natalie.boogaerts@vdab.be (niet op woensdag) Zena Jacobs: 0476 70 44 97 of zena.jacobs@vdab.be Vera Spapen: 0471 62 65 66 of vera.spapen@vdab.be (niet op woensdag)

Helemaal overtuigd?

Vraag deze opleiding aan

Andere locaties

Doelgroep

Werkzoekende

Deze opleiding is erkend door VDAB. Je kan ze volgen als je ingeschreven bent als werkzoekende en als ze past in je traject naar werk.

Kostprijs

Deze opleiding is gratis als je ingeschreven bent als werkzoekende.

Daarnaast kom je in aanmerking voor een aantal financiële voordelen.

Certificaat

Ben je geslaagd voor de test, dan ontvang je een bewijs dat officieel erkend wordt door de wet, de sector, de constructeur of een andere externe organisatie.

Leervorm

Groepsleren

Je volgt de cursus in een opleidingscentrum. Soms volg je ook een deel thuis. Je wordt begeleid door een instructeur en krijgt toegang tot het nodige leermateriaal.

Lesgever

VDAB Servicepunt zorg

Lesplaats

VDAB Servicepunt zorg SOMERSSTRAAT 22 2018 ANTWERPEN

Andere locaties