Logo print

Verzorgende en zorgkundige

In Relegem voor werkzoekende

Certificaat

Beschrijving

Ben je sociaal ingesteld en help je graag andere mensen? Volg dan de opleiding tot verzorgende en zorgkundige. Je hebt het hart op de juiste plaats, bent geduldig en steekt graag de handen uit de mouwen. Je werkt graag met zorgbehoevende ouderen, gezinnen met kinderen, chronisch zieken of personen met een handicap en je kan je goed aanpassen. Als verzorgende in de thuiszorg ondersteun je personen die thuis bepaalde taken niet meer alleen kunnen doen door ziekte, een handicap of sociale omstandigheden. Een zorgkundige werkt in teamverband in woonzorgcentra en zorgt voor een aangename nieuwe thuis in de residentie. Wil je ontdekken of een job als verzorgende/zorgkundige iets voor jou is? Neem dan zeker het digitaal infopakket al eens door!

Nog geen diploma secundair onderwijs? Combineer de beroepsopleiding met algemene vakken. Zo behaal je het diploma secundair onderwijs.

Klik op verzorgende en zorgkundige voor meer info over het beroep en de opleiding.

Wat leer je?

  • In de eerste module van 300 uur maak je kennis met de zorgsector, is er veel aandacht voor je leerproces en algemene attitudes, communicatie en leer je vooral huishoudelijke- en logistieke vaardigheden en pas je die toe in een stage van 50 uur.
  • In de tweede module van +- 1020 uur maak je kennis met specifieke zorgsituaties, leer je vooral verzorgende- en zorgkundige handelingen en pas je die toe in een stage van 600 uur in de thuiszorg en residentiële zorg.
  • De voornaamste theoretische vakken zijn : omgangskunde, verzorging, zorg voor woon- en leefklimaat, werken in de zorgsector, logistieke vaardigheden, specifieke zorgsituaties, ziekteleer en EHBO.
  • Tijdens de praktijklessen pas je zorg- en huishoud technieken toe en oefen je hef- en tiltechnieken.
  • Tijdens de stages help je bij de lichaamsverzorging, huishoudelijke taken en ondersteun je de zorgvrager op sociaal en psychisch vlak.
  • Je werkt aan je sociale en communicatieve vaardigheden.

Hoe lang duurt de opleiding?

  • De opleiding is voltijds en duurt 11 à 13 maanden naargelang de opleidingsplaats en vakantieperiodes tijdens de opleiding.
  • De duur van de opleiding algemene vakken die je combineert met de beroepsopleiding, kan variëren afhankelijk van de opleidingsplaats en het aantal vakken.

Na de opleiding behaal je een erkend bekwaamheidsattest.

Vraag zeker tijdig je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Dit kan een aantal weken duren.

Toelatingsvoorwaarden

Je kan deze opleiding volgen als je

  • geen werk hebt en ingeschreven bent als (deeltijds) werkzoekende,
  • ingeschreven bent als tijdelijk werkloze,
  • in je opzegperiode zit, of
  • in de sociale economie werkt.
  • een ziekte-uitkering ontvangt en toestemming hebt van je ziekenfonds

Bijkomende voorwaarden

  • Je slaagt voor een gezondheidstoezicht waaruit blijkt dat je geschikt bent om de opleiding te volgen. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging.
  • Je hebt minstens niveau B1 / richtgraad 2.4 Nederlands behaald als je de opleiding in Vlaanderen volgt.
  • Je hebt minstens niveau B1 / richtgraad 2.2 Nederlands behaald als je de opleiding in Brussel volgt.

Als je deze opleiding aanvraagt, nodigen we je uit voor een gesprek om na te gaan of de opleiding past in je zoektocht naar werk. We houden rekening met je motivatie, bekijken of de opleiding haalbaar voor je is en meten eventueel je competenties.

Planning en organisatie

Infosessies gaan door bj Ferm Zellik: Z.4 Broekooi 105, 1731 Zellik (in gebouw achter Esso tankstation):

De infosessies gaan door op:

  • 16 mei, van 9u30- 12u
  • 18 juni, van 12u45- 15u
  • 4 juli, van 12u45- 15u
  • 13 augustus, van 12u45- 15u

De data infosessies voor september en oktober volgen nog.

Start opleiding: november/december 2025 Vraag de opleiding aan via de blauwe knop op deze pagina.

Duur : +/- 1 jaar voltijds, waarbij afwisselend 600 u theorie en 600 u stage gespreid in een woonzorgcentrum en een erkende organisatie voor de thuiszorg, dagritme : een opleidingsdag theorie situeert zich meestal tussen 8.30 en 16.00, de stage-uren zijn afhankelijk van de stageplaats. Opgelet : een tewerkstelling in een woonzorgcentrum is meestal deeltijds

Praktische info

Open de locatie in google maps

Gebruik locatie toestaan!

Door toestemming te geven aan uw browser om uw locatie te kennen, kunnen wij automatisch de route berekenen tot de lesplaats.

Maak uw locatie bekend

Contactinfo

Tjorven Rasera Bemiddelaar TEAM Zorg en Onderwijs Halle- Asse- Vilvoorde Tel. : e-mail : team6009@vdab.be

Helemaal overtuigd?

Vraag deze opleiding aan

Andere locaties

Doelgroep

Werkzoekende

Deze opleiding is erkend door VDAB. Je kan ze volgen als je ingeschreven bent als werkzoekende en als ze past in je traject naar werk.

Kostprijs

Deze opleiding is gratis als je ingeschreven bent als werkzoekende.

Daarnaast kom je in aanmerking voor een aantal financiële voordelen.

Certificaat

Ben je geslaagd voor de test, dan ontvang je een bewijs dat officieel erkend wordt door de wet, de sector, de constructeur of een andere externe organisatie.

Leervorm

Groepsleren

Je volgt de cursus in een opleidingscentrum. Soms volg je ook een deel thuis. Je wordt begeleid door een instructeur en krijgt toegang tot het nodige leermateriaal.

Lesgever

FERM THUISZORG

Lesplaats

Ferm Thuiszorg - regiokantoor - Zel Z.4 BROEKOOI 105 1731 RELEGEM

Andere locaties