Logo print

Professionele bachelor verpleegkunde - 1ste jaar

In Leuven voor werkzoekende

Beschrijving

Ben je sociaal en help je graag andere mensen? Heb je ook interesse in de medisch-technische kant van de zorg? Dan is de opleiding bachelor verpleegkunde misschien iets voor jou. Deze praktijkwetenschappelijke opleiding bereidt je voor op complexe situaties. Je leert bovendien verantwoordelijkheid opnemen en zorg te organiseren.

Wil je ontdekken of een job als verpleegkundige iets voor jou is? Neem dan zeker het digitaal infopakket al eens door!

Wat leer je?

  • In de theorielessen verwerf je wetenschappelijke kennis in anatomie, pathologie, klinisch redeneren...;
  • In de praktijklessen leer je de verpleegtechnische handelingen toe te passen;
  • Tijdens de stage pas je theorie en praktijk toe in teamverband en in rechtstreeks contact met de klant. Je leert zorg te organiseren in complexere situaties;
  • Je krijgt een brede vorming in verschillende domeinen van de gezondheidszorg: algemene geneeskunde en heelkunde, geriatrische en chronische zorg, pediatrie, geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg, moeder en kind, maatschappelijke gezondheidszorg. In het 4de jaar kan je je in bepaalde domeinen verder verdiepen.
  • Je werkt aan je sociale en communicatieve vaardigheden.

Conform de Europese richtlijn studeer je af als algemeen ziekenverpleger.

Klik hier voor het volledige opleidingsprogramma.

Hoe lang duurt de opleiding?

  • De opleiding duurt 4 jaar en telt 240 studiepunten.

Vraag ten laatste 2 weken voor de start je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Zie rubriek planning en organisatie voor meer info.

Toelatingsvoorwaarden

Je kan deze opleiding volgen als je

  • ingeschreven bent als werkzoekende en momenteel geen beroepsinschakelingstijd doorloopt,
  • nog geen opleiding voor een diploma hoger onderwijs via VDAB hebt gevolgd,
  • bereid bent om voltijds een dagopleiding te volgen, en
  • slaagt voor een screening die nagaat of je geschikt bent voor de studie van je keuze.

Bijkomende voorwaarden

  • Je slaagt voor een gezondheidstoezicht waaruit blijkt dat je geschikt bent om de opleiding te volgen. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging.
  • Je hebt minstens niveau B2 / richtgraad 3.2 Nederlands behaald. Bekijk het vereiste taalniveau bij de school waar je de opleiding wil volgen.
  • Je voldoet aan de voorwaarden voor een professionele bachelor.

Planning en organisatie

OPGELET: voor je aan de opleiding begint, doorloop je eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Die bestaat uit verschillende stappen, onder andere een persoonlijk gesprek. Wil je zeker zijn van jouw start, dan moet je de opleiding ten laatste op 7/9/2025 aanvragen. Zo kunnen we een kwalitatieve inschatting garanderen. Bij positief resultaat kan je dan op 22/09/2025 starten.

  • Voltijdse opleiding van 4 academiejaren (= 4 x 60 studiepunten), modulair georganiseerd.
  • lesuren tussen 8u30 en 18u . Instappen in het 1ste jaar is mogelijk in september van elk schooljaar.

Start september: INSCHRIJVEN KAN NOG TOT EN MET DE EERTSE WEEK VAN SEPTEMBER. Inschrijvingen na deze datum worden meegenomen voor de start van volgend schooljaar.

  • Info over mogelijkheden tot kinderopvang tijdens de opleiding kan je vragen aan je VDAB-consulent(e) in de werkwinkel in je buurt, via de website van Kind en Gezin www.kindengezin.be of op het telefoonnummer 078 150 100.

Praktische info

Hogeschool UCLL is gevestigd op de site van het UZ Gasthuisberg. De opleidingsplaats is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en wagen. Vervoerskosten worden terugbetaald aan 0,15 euro per kilometer of je kan kiezen voor een gratis busabonnement van De Lijn. In dit laatste geval kan je geen andere vervoersonkosten laten gelden. Als je nog kinderen ten laste hebt, krijg je de werkelijke kosten voor voltijdse kinderopvang terugbetaald tot de kinderen naar school kunnen gaan. Voor schoolgaande kinderen in het kleuter- en basisonderwijs worden de kosten voor buitenschoolse kinderopvang vergoed. Je moet de gemaakte kosten bewijzen met een onkostennota. De opvang moet gebeuren in een erkende instelling. Als je meer dan 1 jaar werkloos bent en personen ten laste hebt, dan krijg je een stimulanspremie van 1 euro per effectief gevolgd opleidingsuur. Dit is ook het geval als je van het OCMW leefloon krijgt en personen ten laste hebt. Je bent gratis verzekerd bij ongevallen van en naar de opleidings-en stageplaats.

Open de locatie in google maps

Gebruik locatie toestaan!

Door toestemming te geven aan uw browser om uw locatie te kennen, kunnen wij automatisch de route berekenen tot de lesplaats.

Maak uw locatie bekend

Contactinfo

VLB TEAM ZO CORP LEUVEN TEAM, Tel. : Fax. : e-mail :TEAM6025@vdab.be

Helemaal overtuigd?

Vraag deze opleiding aan

Andere locaties

Doelgroep

Werkzoekende

Deze opleiding is erkend door VDAB. Je kan ze volgen als je ingeschreven bent als werkzoekende en als ze past in je traject naar werk.

Kostprijs

Deze opleiding is gratis als je ingeschreven bent als werkzoekende.

Daarnaast kom je in aanmerking voor een aantal financiële voordelen.

Getuigschrift

Je ontvangt een bewijs dat je de leerdoelen van de opleiding hebt bereikt.

Leervorm

Groepsleren

Je volgt de cursus in een opleidingscentrum. Soms volg je ook een deel thuis. Je wordt begeleid door een instructeur en krijgt toegang tot het nodige leermateriaal.

Lesgever

UC Leuven

Lesplaats

Campus Gasthuisberg HERESTRAAT 49 3000 LEUVEN

Andere locaties

Gerelateerde beroepen

Verpleegkundige