Veelgestelde vragen
Wil je meer info over het volgen van een niet-erkende opleiding, studie of stage met een vrijstelling van beschikbaarheid? Bekijk onze veelgestelde vragen.
Je kan je al inschrijven voor je opleiding, studie of stage vóór VDAB je vrijstelling goedkeurt, maar dit is wel op eigen risico.
We kunnen je geen vrijstelling geven met terugwerkende kracht. Als we je aanvraag goedkeuren, start je vrijstelling op de dag van je aanvraag.
Laat het opleidingsattest invullen door de opleidingsverstrekker ook al ligt het studieprogramma nog niet vast. Voldoe je aan de voorwaarden, dan geven we je een voorlopige vrijstelling die maximaal 1 maand geldig is na de start van je opleiding.
Ligt het studieprogramma vast? Laat het opleidingsattest opnieuw invullen door je opleidingsverstrekker en mail het naar vrijstellingen@vdab.be.
Ontvangen we vóór het einde van je tijdelijke vrijstelling dit ingevuld opleidingsattest en voldoe je aan de voorwaarden, dan krijg je een vrijstelling die maximaal een jaar geldig is. Is dit niet het geval, dan zetten we je vrijstelling stop op het einde van je tijdelijke vrijstelling.
- Woon je in Brussel, dan moet je een vrijstelling aanvragen bij ACTIRIS.
Stap hiervoor naar je uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas). Je uitbetalingsinstelling vraagt vervolgens je vrijstelling aan bij ACTIRIS. - Woon je in Wallonië, dan moet je een vrijstelling aanvragen bij Le FOREM.
- Woon je in Duitstalig België, dan moet je een vrijstelling aanvragen bij ADG.
Dan kan je bij VDAB een vrijstelling van beschikbaarheid aanvragen voor deze opleiding.
Dan kan je deze vrijstelling gedurende 12 maanden gebruiken om een opleiding, studie of stage te volgen. Je blijft hierbij onderworpen aan de voorwaarden waaronder je deze vrijstelling kreeg.
Duurt je opleiding, studie of stage langer dan 12 maanden, dan kan je na die 12 maanden een aanvraag indienen voor een vrijstelling bij VDAB. Je doet je aanvraag best minstens een maand op voorhand.
Ga je ontslagen worden, zit je in je opzegperiode of ontvang je een opzegvergoeding? Dan kan je al een vrijstelling aanvragen vóór je werkloos wordt.
Vraag je een vrijstelling aan, vink dan het zinnetje 'nakend ontslag of in opzeg/verbrekingsvergoeding' aan en geef je vermoedelijke opzegdatum in. Dat is de datum dat je contract afloopt (= datum op je C4). Ken je die datum niet, vraag dit dan aan je uitbetalingsinstelling.
Je kan een herziening aanvragen als je denkt dat we een fout hebben gemaakt in de motivering van onze beslissing. Of als je nieuwe informatie of documenten hebt die aantonen dat je wel aan de voorwaarden voldoet. Wil je een herziening aanvragen? Contacteer hiervoor je bemiddelaar of bel ons gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 16.30 uur). We onderzoeken je aanvraag en brengen je op de hoogte van het resultaat.
Krijg je geen vrijstelling en ben je hier niet mee akkoord? Dan kan je in beroep gaan bij de arbeidsrechtbank. Je neemt hiervoor best eerst contact op met je uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas). Je krijgt er meer info over de mogelijkheid om in beroep te gaan en de mogelijkheden van bijstand of vertegenwoordiging tijdens je beroep.
Dat kan, maar dit kan wel gevolgen hebben voor je uitkering. Contacteer eerst je uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas) om hierover inlichtingen in te winnen.
Bovendien heb je de plichten van een gewone werkzoekende. Dit betekent onder andere dat je moet op zoek gaan naar werk, geen passende jobs van VDAB mag weigeren en moet deelnemen aan bijkomende bemiddelings-, begeleidings- of opleidingsacties.