Je rechten bij ontslag

Ben je ontslagen? Op deze pagina vind je meer info over je rechten. Van opzegtermijn of ontslagvergoeding tot werkloosheidsuitkering, we zetten het voor je op een rij.

Opzegtermijn

Als je ontslagen wordt, heb je recht op een opzegtermijn. Dat betekent dat je nog een aantal weken of maanden in dienst blijft. Dat geeft je tijd om te zoeken naar een nieuwe job. Hoe lang die opzegtermijn duurt, hangt af van je anciënniteit.

Je werkgever geeft je op het moment dat je ontslagen wordt een ontslagbrief. Je opzegtermijn gaat in op de maandag nadat je de ontslagbrief ontvangen hebt.

Het is belangrijk dat je weet wanneer je opzegtermijn ingaat en hoe lang die duurt. Zo weet je wanneer je beschikbaar bent voor nieuwe werkgevers en vanaf wanneer je recht hebt op een werkloosheidsuitkering.

Let op: bij ontslag om dringende reden heb je geen recht op een opzegtermijn. Je hebt ook niet onmiddellijk recht op een werkloosheidsuitkering. Neem contact op met je uitbetalingsinstelling.

Bereken je opzegtermijn op Jobat.be.

Sollicitatieverlof

Tijdens je opzegtermijn heb je recht op sollicitatieverlof. Je kan maximaal 1 dag per week (of 2 halve dagen) vrij nemen om nieuw werk te vinden. Je werkgever mag je solicitatieverlof niet weigeren en je hoeft niet te bewijzen dat je solliciteert. Je bespreekt met je werkgever op welke dagen je het verlof opneemt.

Lees alles over sollicitatieverlof.

Ontslagvergoeding

Je werkgever kan beslissen dat je niet meer moet komen werken tijdens je opzegtermijn. Je contract wordt dan onmiddellijk beëindigd en je krijgt een ontslagvergoeding. Dat is het loon dat je normaal zou ontvangen als je wel je opzegtermijn doet.

In de praktijk komt een ontslagvergoeding minder voor dan een opzegtermijn. Je werkgever moet je dan immers betalen zonder dat je arbeid verricht.

Let op: bij ontslag om dringende reden heb je geen recht op een opzegvergoeding. 

Op werk.belgie.be lees je hoe je je ontslagvergoeding kan berekenen.

Documenten bij ontslag

Als je contract afloopt, moet je werkgever je een aantal documenten geven. Je krijgt van je werkgever onder andere je C4 (werkloosheidsattest). Dat formulier is belangrijk om een werkloosheidsuitkering aan te vragen.

Op werk.belgie.be vind je een overzicht van alle documenten die je moet krijgen.

Werkloosheidsuitkering

Loopt je opzegtermijn af en heb je nog geen nieuw werk, dan heb je misschien recht op een werkloosheidsuitkering. Je moet je binnen de 8 dagen inschrijven bij VDAB en naar je uitbetalingsinstelling gaan. 

Let op: als je opzegtermijn langer is dan 2 maanden en je moet hem niet of niet volledig doen, dan moet je je tijdens je opzegtermijn al inschrijven bij VDAB.

Ontdek hoe je je inschrijft bij VDAB en een werkloosheidsuitkering aanvraagt.

Outplacement

Outplacement betekent dat een outplacementkantoor je helpt om nieuw werk te vinden. Outplacement is een recht, maar soms ook een plicht:

  • Heb je een opzegtermijn van minstens 30 weken, dan heb je recht op outplacement.
  • Outplacement is verplicht als je 45 jaar of ouder bent bij ontslag of als je werkgever een tewerkstellingscel oprichtte na een herstructurering.

Recht of plicht? Dit zijn de voorwaarden voor outplacement.

Begeleiding en gratis opleidingen

Als je je inschrijft bij VDAB, heb je recht op begeleiding van VDAB en gratis opleidingen.

Reden van ontslag opvragen

Je hebt het recht om de reden van je ontslag te kennen, maar je werkgever is niet verplicht die spontaan mee te delen. Kreeg je geen uitleg en wil je graag de reden van je ontslag kennen, dan kan je die opvragen. Dat is belangrijk als je denkt dat je ontslag onterecht is. Op werk.belgie.be lees je hoe je de reden van je ontslag kan opvragen.

Onder sommige omstandigheden, zoals bij zwangerschap, ben je beschermd tegen ontslag. Op werk.belgie.be lees je wanneer je werkgever je niet mag ontslaan.

Meer weten?

Heb je een vraag? VDAB staat klaar om je te ondersteunen.

Neem contact met ons op, we helpen je met plezier verder.

Schrijf je in als werkzoekende

Je kan je online inschrijven of telefonisch via het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 16.30 uur).

Schrijf je in

Op deze pagina