Wat is een geldige reden?
Stuurt de bemiddelaar je een afspraak voor een persoonlijk of telefonisch gesprek en kan je hier niet op ingaan? We leggen uit wat je moet weten en doen.
Wat moet je doen?
Kan je niet ingaan op de afspraak, dan moet dit op voorhand aan de bemiddelaar laten weten.
Daarnaast moet je een bewijs van de reden van je afwezigheid aan je bemiddelaar bezorgen. Je kan dit bewijs mailen, via de post opsturen, persoonlijk afgeven of opladen in je online account.
Het bewijs moet duidelijk leesbaar zijn en de bemiddelaar moet het ten laatste op de derde werkdag na de geplande afspraak ontvangen.
Opgelet: ga je 3 keer na elkaar niet in op een afspraak, dan bezorgen we je dossier aan de Controledienst, ook al had je telkens een geldige reden. De Controledienst bekijkt dan of je de begeleiding probeert te ontlopen door bijvoorbeeld telkens vakantie in te plannen als je een afspraak hebt.
Vergeet ook niet om jouw controlekaart correct in te vullen.
Geldige redenen
We geven een overzicht van de redenen die als geldig beschouwd worden en welke documenten we als bewijs aanvaarden.
1. Werk gevonden
- Werk is een geldige reden in de volgende gevallen:
- Je bent op de dag van de afspraak aan het werk.
- Je hebt op de dag van de afspraak al een arbeidscontract getekend en sprak met je bemiddelaar af dat je niet moet ingaan op de afspraak omdat je duurzaam werk hebt gevonden.
- Ben je deeltijds aan het werk? Dan ben je geldig afwezig als het gesprek tijdens je werkuren plaatsvindt. Vindt het gesprek buiten je werkuren plaats, dan moet je wel aanwezig zijn.
- Documenten die we aanvaarden als bewijs:
- ingevulde en ondertekende controlekaart,
- kopie van je getekend arbeidscontract,
- kopie van je loonbrief,
- verklaring van je werkgever,
- bewijs van je inschrijving als zelfstandige in hoofdberoep…
- We krijgen automatisch gegevens over je werksituatie (zie onze privacyverklaring) en houden hier rekening mee, maar deze gegevens zijn niet altijd up-to-date. Maakt de bemiddelaar een afspraak met je hoewel je werkt, dan wil dat zeggen dat je bemiddelaar hier niet van op de hoogte is. Contacteer je bemiddelaar om je gegevens in orde te brengen.
2. Ziek
- Je bent ziek, hebt een ongeval gehad of bent in moederschapsrust. Een onderzoek of consultatie bij een arts telt niet als ziekte en is geen geldige reden (tenzij het om een prenataal onderzoek gaat). Wil je toch naar het onderzoek of de consultatie, neem dan vakantie.
- Je hoeft ons niet te vertellen welke ziekte je hebt. Blijkt uit de bewijsstukken welke ziekte je hebt, dan gaan we vertrouwelijk om met deze info.
- Documenten die we aanvaarden als bewijs:
- doktersbriefje,
- ingevulde en ondertekende controlekaart,
- ingevulde en ondertekende aangifte bij de mutualiteit,
- attest van de mutualiteit…
- Let op: een doktersbriefje dat na je ziekte is opgesteld, is geen geldig bewijs. Kan je niet op tijd een afspraak krijgen bij je dokter om een doktersbriefje te laten opstellen, dan gebruik je beter een ander document als bewijs.
- We krijgen automatisch gegevens over je ziekte (zie onze privacyverklaring) en houden hier rekening mee, maar deze gegevens zijn niet altijd up-to-date. Maakt de bemiddelaar een afspraak met je hoewel je ziek bent, dan wil dat zeggen dat je bemiddelaar hier niet van op de hoogte is. Contacteer je bemiddelaar om je gegevens in orde te brengen.
3. Prenataal onderzoek
- Je hebt een prenataal onderzoek op de dag van de afspraak.
- Documenten die we aanvaarden als bewijs: een doktersbriefje, een uitnodigingsbrief voor het prenataal onderzoek...
4. Vakantie
- Je bent met vakantie op de dag van de afspraak.
- Documenten die we aanvaarden als bewijs: een ingevulde en ondertekende controlekaart, een reservatiebevestiging van vliegtuigtickets of hotels...
5. Klein verlet, bijvoorbeeld: huwelijk of overlijden in naaste familie
- Je kan op de dag van de afspraak niet aanwezig zijn omwille van 'klein verlet', bijvoorbeeld een huwelijk, geboorte of overlijden in je naaste familie. Bekijk de volledige lijst met redenen omwille van 'klein verlet'
- Documenten die we aanvaarden als bewijs: een ingevulde en ondertekende controlekaart, een overlijdensakte, overlijdensbericht, huwelijksakte, een huwelijksuitnodiging...
6. Geboorte
- Je bent recent vader of meemoeder geworden. De eerste 5 werkdagen na de geboorte moet je niet ingaan op afspraken.
- Documenten die we aanvaarden als bewijs: een geboorteaankondiging, geboorteakte...
7. Verlof om een dwingende reden
- Je hebt op de dag van de afspraak verlof omwille van een dwingende reden. Bijvoorbeeld: bij
- ziekte, een ongeval of hospitalisatie van een persoon met wie je samenwoont (echtgenoot, partner, ouder, grootouder, kind, kleinkind...),
- ernstige materiële beschadiging van je bezittingen door brand of een natuurramp, of
- bevel tot verschijning in een rechtzitting.
- De duur van het verlof om dwingende reden is beperkt tot de tijd die nodig is om het hoofd te bieden aan het probleem en is ook beperkt tot 10 werkdagen per kalenderjaar.
- Documenten die we aanvaarden als bewijs: een ingevulde en ondertekende controlekaart, een doktersattest in verband met ziekte, ongeval of hospitalisatie van je partner of kind waaruit blijkt dat je aanwezigheid vereist is, een oproepingsbrief van de rechtbank…
8. Goedgekeurde vrijstelling van beschikbaarheid
- Je hebt een door RVA goedgekeurde vrijstelling van beschikbaarheid waardoor je niet beschikbaar hoeft te zijn voor de arbeidsmarkt.
- Documenten die we aanvaarden als bewijs: een goedkeuring van RVA.
- Let op: onder bepaalde voorwaarden kan je met behoud van je werkloosheidsuitkering vrijwilligerswerk doen, een zelfstandige activiteit voorbereiden, een zelfstandige nevenactiviteit uitoefenen of een activiteit uitoefenen in het kader van 'Springplank naar zelfstandige'. In deze gevallen moet je wel beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.
9. Sollicitatiegesprek gepland
- Je hebt kort voor de afspraak, kort na de afspraak of op het moment waarop de afspraak doorgaat een sollicitatiegesprek. Hierdoor kan je -rekening houdend met de verplaatsing naar het sollicitatiegesprek- onmogelijk tijdig aanwezig zijn op de afspraak of het sollicitatiegesprek.
- Bijvoorbeeld: het sollicitatiegesprek is een geldige reden in de volgende gevallen.
- Je hebt een sollicitatiegesprek vlak voor de afspraak waardoor je niet tijdig aanwezig kan zijn op de afspraak.
- Je hebt een sollicitatiegesprek vlak na de afspraak waardoor je niet tijdig aanwezig kan zijn op het sollicitatiegesprek als je naar de afspraak komt.
- Documenten die we aanvaarden als bewijs: een schriftelijke bevestiging van het geplande sollicitatiegesprek, een verklaring op eer van de werkgever… waarop duidelijk de datum en het uur van het sollicitatiegesprek worden vermeld.
10. Gesprek of opleiding in het kader van outplacement
- Je hebt kort voor de afspraak, kort erna of op het moment waarop de afspraak doorgaat een gesprek of opleiding in het kader van outplacement. Hierdoor kan je -rekening houdend met de verplaatsing- onmogelijk tijdig aanwezig zijn op de afspraak.
- Document dat we aanvaarden als bewijs: een schriftelijke bevestiging van het geplande gesprek of de opleiding in het kader van outplacement.
11. Andere reden
- Staat je reden niet in bovenstaande lijst met geldige redenen? Neem dan vakantie.
- Bijvoorbeeld: er komt een technieker langs, je gaat naar de tandarts, je gaat naar de autokeuring...
- Document dat we aanvaarden als bewijs: een ingevulde en ondertekende controlekaart.