Groeipad werkzaamheidsgraad

Het ‘groeipad werkzaamheidsgraad’ vertrekt van het aantal extra werkenden dat nodig is om tegen 2030 een werkzaamheidsgraad van 80% te halen. Deze ambitie vertalen we naar concrete doelstellingen en jaarlijks te realiseren cijfers.

We doen niet enkel onderzoek, maar we werken ook toekomstscenario’s uit over de arbeidsmarkt. Zo bieden we het beleid, de bestuurders en het management houvast bij het stellen van prioriteiten, het zetten van targets en het bepalen van de volumes voor de dienstverlening.

Vlaanderen wil een werkzaamheidsgraad van 80% behalen. Hoewel de evolutie van onze werkzaamheidsgraad van de afgelopen jaren positief was, vereist die 80% nog een stevige extra inspanning. Uit berekeningen van het Steunpunt Werk blijkt dat we zonder extra inspanningen 87.600 werkenden tekortkomen om in 2030 deze ambitie waar te maken. 

Voor het behalen van die 80% wordt in eerste instantie richting VDAB gekeken. VDAB kan die ambitie echter niet alleen realiseren. Naast het activeren van zij die niet werken vraagt het verhogen van de werkzaamheidsgraad ook inspanningen om te voorkomen dat werkenden werkloos of niet-beroepsactief worden.

We hebben cijfermatig in kaart gebracht waar deze extra werkenden vandaan zouden kunnen komen. Het gaat om scenario’s die gebaseerd zijn op historische cijfers en enkele assumpties om de ambitie van een werkzaamheidsgraad op 80% te vertalen naar concrete streefcijfers voor de komende jaren.

Het groeipad werkzaamheidsgraad krijgt 1 keer per jaar een update. We volgen ook op of we op schema zitten om het groeipad te realiseren en waar er extra inspanningen nodig zijn.
 

Bekijk de cijfers en de eerste opvolging van de resultaten