Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: CVO EduKempen
De opleiding medisch administratief assistent is een praktijkgerichte opleiding waarin cursisten voorbereid worden op het werkveld als administratief medewerker aan het onthaal of op administratieve diensten van ziekenhuizen, CLBs, groepspraktijken, medische centra, instellingen voor geestelijke gezondheid, woonzorgcentra, arts-specialisten, huisartsen etc. Specifiek kenmerkend voor deze opleiding is het uitvoeren van administratieve taken in een medische omgeving. Enerzijds verwerven zij tijdens de opleiding een aantal secretariële competenties, anderzijds is er het medische luik dat specifieke vaardigheden en kennis vereist. Een medisch administratief assistent is een duizendpoot. Hij/zij doet werk dat heel divers is en heeft bovendien een representatieve functie. De opleiding omvat 11 modules met een totaal van 820 lestijden. Je krijgt computerlessen, 2 verschillende talen, medische vakken en je doet 120u stage.
Organisator: Odisee Advanced Education
Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg die verleend wordt aan personen met een psychiatrische stoornis die een strafbaar feit gepleegd hebben en bij wie een groot risico op recidive is. Forensische zorg kan een combinatie zijn van beveiliging en behandeling in een Forensische Psychiatrisch Centrum (FPC) of in een psychiatrisch ziekenhuis of centrum steeds met het oog op een maximale maatschappelijke re-integratie.
In deze module maak je kennis met de diverse aspecten van forensische zorg: wetgeving, organisatie, diagnostiek, therapeutische kaders, behandelingsvormen, resocialisatie. We hebben ook ruim aandacht voor vaak moeilijke rol van de zorgverlener in dit traject. We doen dit aan de hand van thema's als 'veilig contact', zelfzorg, omgaan met machteloosheid.
Deze module is opnieuw doorspekt van heel wat praktijkrelevante casussen die je helpen met de transfer van de nieuwe inzichten naar je eigen dagdagelijkse praktijk.
Voor
Werkzoekende, Werknemer, Werkgever
Organisator: CVO HIK
Droom je ervan om te werken met je hoofd, je handen en je hart?
Ben je sociaal ingesteld en hou je ervan om anderen verder te helpen?
Wil je de bewoners en het personeel van woonzorgcentra en andere gezondheidsvoorzieningen praktisch ondersteunen?
Kun je goed plannen, zelfstandig werken en organiseren?
Antwoord je op deze vragen ja, dan is een job als logistiek assistent je op het lijf geschreven: je komt dagelijks in contact met zorgvragers die tijdelijk of permanent hulp nodig hebben bij allerlei dagelijkse activiteiten.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: LBC Volwassenenonderwijs
Je leert hier op welke manier je verpleegkundigen en zorgkundigen kan ondersteunen in hun zorg voor de zorgvrager.
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: LBC Volwassenenonderwijs regio Mechelen
Je leert hier op welke manier je verpleegkundigen en zorgkundigen kan ondersteunen in hun zorg voor de zorgvrager. Je ontwikkelt je vaardigheden om huishoudelijke taken en beperkte administratieve taken op een professionele en methodische manier uit te voeren. Directe zorg aan de zorgvrager verleen je zelf niet maar jouw rol en takenpakket is wel heel belangrijk. Jij levert de indirecte zorgen.
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: Encora - Centrum voor Volwassenenonderwijs
In de opleiding Logistiek assistent word je de rechterhand van het verpleeg- en zorgteam. Terwijl zij de directe zorg van de patiënt op zich nemen, regel jij de praktische zaken. Je bent fijn gezelschap en een luisterend oor voor de patiënten. Dankzij jou voelen ze zich tijdens hun verblijf helemaal thuis. Deze opleiding is een goede voorbereiding voor de opleiding Zorgkundige.
Wat je leert in deze zorgopleiding:
- wassen en strijken
- bedden opmaken
- patiënten vervoeren
- voorraden aanvullen
- koken, tafels dekken, eten geven
- materiaal opruimen en onderhouden
- stalen en documenten ophalen en versturen
- eenvoudige administratieve taken
- EHBO
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: LBC Volwassenenonderwijs Turnhout-Hoogstraten
Je leert hier op welke manier je verpleegkundigen en zorgkundigen kan ondersteunen in hun zorg voor de zorgvrager. Je ontwikkelt je vaardigheden om huishoudelijke taken en beperkte administratieve taken op een professionele en methodische manier uit te voeren. Directe zorg aan de zorgvrager verleen je zelf niet maar jouw rol en takenpakket is wel heel belangrijk.
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: GO! CVO VOLT
Als logistiek assistent in de zorg word je tewerkgesteld in woon- en zorgcentra, ziekenhuizen of een andere gezondheidsvoorziening. Je ondersteunt de bewoners en het verzorgend personeel op zoveel mogelijk terreinen. Dat takenpakket is heel uiteenlopend. Goed kunnen plannen, zelfstandig werken, de zaken organiseren
zijn allemaal kwaliteiten die van pas komen. Maar ook sociale vaardigheden zijn heel belangrijk: een luisterend oor hebben, een babbeltje slaan met de patiënten/bewoners... Het hoort erbij.
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: CVO Groeipunt
Kom je graag in contact met mensen? Heb je talent voor organiseren en plannen? Zou je graag werken in de zorg? Dan is de opleiding Logistiek assistent echt iets voor jou.
Als logistiek assistent voer je kleine taken uit om zorgmedewerkers en verpleegkundigen te ondersteunen: materiaal reinigen en ordenen, maaltijden ophalen en brengen, patiënten vervoeren. Je werkt in een woonzorgcentrum of ziekenhuis. En je werkt natuurlijk ook met mensen.
Volgde je al een opleiding in de sociale sector? Of heb je ervaring in de zorgsector? Dan kan een aangepast traject met vrijstellingen. Je trajectbegeleider bekijkt samen met jou je persoonlijke situatie en stelt een traject op maat op. In totaal loopt je opleiding over 500 lestijden: 220 uur les en 280 uur stage.
Na de opleiding krijg je het certificaat Logistiek assistent waarmee je aan de slag kunt gaan als logistiek medewerker in woonzorgcentra en ziekenhuizen. Wil je liever nog wat verder studeren? Volg dan de aanvullende cursussen van verzorgende en zorgkundige en haal het certificaat of het diploma van Zorgkundige.
ANTWERPEN, ZELZATE, LIER, AALST, GENT
Organisator: Kisp vzw
Als logistiek assistent in de zorg ondersteun je de zorgkundigen en verpleegkundigen met kleine taken. Je reinigt en ordent materiaal, brengt maaltijden rond, beheert voorraden en vervoert patiënten. Een logistieke duizendpoot dus met een hart voor mensen!
Organisator: VDAB
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Certificaat
Ben je sociaal ingesteld en help je graag andere mensen? Volg dan de opleiding logistiek assistent in de zorg.
Je hebt het hart op de juiste plaats, legt gemakkelijk contact en steekt graag de handen uit de mouwen. Je werkt graag met zorgbehoevende mensen of ouderen en je kan je goed aanpassen.
Een logistiek assistent werkt in teamverband in een algemeen- of psychiatrisch ziekenhuis.
Als logistiek assistent ondersteun je bewoners of patiënten en het verzorgend personeel. Het takenpakket is heel gevarieerd: patiëntenvervoer, maaltijdbedeling, voorraad opvolgen, onderhoud, gegevens registreren...
**Wat leer je?**
- de werkorganisatie in een ziekenhuis:
- in de theorie- en praktijklessen leer je logistieke vaardigheden: patiëntenvervoer, maaltijdbedeling, onderhoudstechnieken;
- hef- en tiltechnieken, beroepsgeheim, hygiëne maatregelen, EHBO;
- samenwerken in een multidisciplinair team;
- de zorg voor woon- en leefomgeving van de zorgvrager;
- je werkt aan je sociale en communicatieve vaardigheden.
Tijdens de stages help je bij de logistieke- en onderhoudstaken en ondersteun je de andere zorgverleners.
**Hoe lang duurt de opleiding?**
De opleiding is voltijds en duurt 5 à 6 maanden: 250 u theorie en 250u stage in een ziekenhuis.
Na de opleiding behaal je een erkend bekwaamheidsattest.
Vraag zeker tijdig je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Dit kan een aantal weken duren.
Organisator: CVO De Verdieping
Ontdek een veelzijdige toekomst in zorg en welzijn. Deze korte praktijkgerichte beroepsopleiding bereidt je voor op een job als gezins- of familiehulp. Je volgt overdag les met opleidingsuren die passen bij jouw leven en gezin, en de mogelijkheid om in je eigen regio stage te lopen.
Heb je nog geen diploma secundair onderwijs? Dan volg je algemene vorming aansluitend op de beroepsopleiding en behaal je je diploma in juni 2026.
Heb je een vraag of wil je graag starten? Mail dan naar trajectbegeleiding@cvodeverdieping.be.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: GO! CVO VOLT
Droom je ervan om te werken met je hoofd, je handen en je hart? Ben je sociaal ingesteld en hou je ervan om voor anderen te zorgen? Dan is een job in de zorgsector je op het lijf geschreven
zie website
https://www.cvovolt.be/cursus-opleiding/personenzorg/logistiek-assistent-in-de-zorg-verzorgende-zorgkundige
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: GO! CVO VOLT
e wil graag een attest, certificaat of diploma halen als begeleider in de kinderopvang, maar dit is moeilijk combineerbaar met je huidige job.
Speciaal voor jou organiseren we daarom een reeks van opleidingsmodules in e-learning.
Deze modules tellen 40 lestijden, aangeboden in een combinatie van contactmomenten (20 lestijden) en opdrachten in afstandsonderwijs (20 lestijden).
Wie wil starten met een eigen gezinsopvang sinds 2004 eerst de module kennismaken- en werken in de gezinsopvang (MZK1) moet volgen.
Organisator: Kisp vzw
Als logistiek assistent in de zorg ondersteun je zorgkundigen en verpleegkundigen met kleine taken. In deze opleiding in samenwerking met het UZ Gent, loop je stage in het UZ. In de opleiding bereiden we je voor op je specifieke taken in een universitair ziekenhuis.
In het UZ Gent zal je zelf geen patiënten verzorgen. Je staat wel in voor het steriliseren van materiaal voor het verloskwartier, klaarmaken van materiaal op neonatologie, aanvullen van voorraden op de afdelingen oncologie, assisteren op hoogtechnologische afdelingen,
Een gezonde portie stressbestendigheid en zelfstandig kunnen werken zijn hier een must!
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: LBC Volwassenenonderwijs regio Mechelen
LEER NEDERLANDS TERWIJL JE EEN ZORGOPLEIDING VOLGT! Wil je in de zorg werken? Maar je kent nog te weinig Nederlands? Dan is ons traject ZorgXtra iets voor jou. Je volgt twee jaar en half alle werkdagen les (niet op woensdagnamiddag). Op het einde van dit traject ben je zorgkundige en heb je Nederlands niveau 2.4 Je krijgt tijdens de opleiding extra hulp bij het leren. Om te starten moet je wel al een beetje Nederlands kennen (niveau 1.2).
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: CVO EduKempen
Voor wie is de opleiding bestemd?
Iedereen die geïnteresseerd is in de gezondheidssector en de daarbij horende taken. Zoek je een job waarbij je zowel je sociale vaardigheden als je handigheid kan benutten? Dan is dit zeker iets voor jou! Als zorgkundige ben je opgeleid om verpleegkundigen bij te staan in de zorgverlening aan patiënten. In de opleiding is er een wisselwerking tussen theorie en praktijk. Je doet 680u stage. Daarvoor werkt CVO EduKempen samen met een uitgebreid netwerk aan stageplaatsen in de regio. Onze opleiding biedt je een gedegen basiskennis. Het gevarieerde karakter van de opleiding zorgt ervoor dat je kan uitgroeien tot een gewaardeerd medewerker in de gezondheidszorg en eveneens voorbereid bent voor het verrichten van de complexe verzorgende taken.
Als je in de afgelopen 10 jaar al een opleiding in de zorg volgde of als je in de afgelopen 10 jaar al drie jaar werkervaring opgedaan hebt in een zorgfunctie, dan kom je mogelijks in aanmerking voor een verkort traject. In een verkort traject krijg je voor een bepaald aantal modules een vrijstelling. In sommige situaties kan het de duurtijd van je opleiding verkorten.
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: LBC Volwassenenonderwijs regio Mechelen
Mensen die tijdelijk of permanent hulp nodig hebben, leer je bijstaan in hun dagelijkse verzorging en activiteiten. Het kan om ouderen, gezinnen en mensen met een beperking gaan. Je werkt nauw samen met verpleegkundigen. Bepaalde verpleegkundige taken mag je ook zélf uitvoeren. Jij zorgt voor de directe zorgen.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: GO! CVO VOLT
In de opleiding Ambulancier Niet-Dringend Patiëntenvervoer leert men de stabiele patiënt die toezicht nodig heeft tijdens het vervoer van en naar zorginstellingen of zorgverstrekkers te begeleiden. Men leert daarbij te zorgen voor het comfort en de veiligheid van de patiënt op een kwaliteitsvolle manier met respect voor de
hygiënemaatregelen en in te staan voor de overdracht, om zo de patiënt te vervoeren rekening houdend met hun welzijn, zorgvraag en continuïteit van zorg.
De opleiding Ambulancier Niet-Dringend Patiëntenvervoer bestaat uit 8 modules:
− EHBO 20 Lestijden
− Basis eventhulpverlening 60 Lestijden
− Professionele houding van de prehospitaal
hulpverlener 20 Lestijden
− Medische hulpmiddelen ambulance en (rollend)
materiaal 10 Lestijden
− Vervoeren van patiënten 30 Lestijden
− Zorgspecifieke handelingen 20 Lestijden
− Stage Ambulancier Niet-Dringend Patiëntenvervoer 60 Lestijden
− Begeleide intervisie Ambulancier Niet-Dringend
Patiëntenvervoer 10 Lestijden
Bij deze opleiding hoort ook een optionele module: deze maakt geen deel uit van het certificaattraject:
− Update competenties van de Ambulancier Niet Dringend Patiëntenvervoer 5 Lestijden
Na de opleiding kan een uitbreidingsmodule gevolgd worden; deze maakt evenmin deel uit van het certificaattraject:
− Mentor op de werkvloer 80 Lestijden
Organisator: Odisee Advanced Education
De Paediatric Intensive Care unit (PICU), ofwel de afdeling Intensieve zorg voor kinderen, staat in voor gespecialiseerde zorg voor kritisch zieke kinderen. Volg de opleiding Kritieke pediatrie en specialiseer je om als verpleegkundige op deze dienst aan de slag te gaan!
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: CVO Groeipunt
De opleiding Verzorgende / Zorgkundige is bedoeld voor volwassenen die graag willen werken met zorgbehoevende ouderen en gezinnen in de thuis- en residentiële zorg.
Deze opleiding is deeltijds : je hebt per week één lesdag en één praktijk/stagedag, daardoor is de opleiding ook haalbaar als je deeltijds werkt.
Ze kan ook voltijds worden gevolgd. de opleidingsduur bedraagt dan 3 semesters. Een verkort traject is eveneens mogelijk, voor wie al een vooropleiding heeft of ervaring in de zorgsector.
HASSELT, ZOTTEGEM, AARSCHOT, ANTWERPEN, TIENEN, KESSEL-LO, RONSE, EEKLO, ANDERLECHT, GENT, WOLVERTEM, GENK, DIEST, NINOVE, ZELZATE, AALST, SINT-NIKLAAS, LOKEREN
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Certificaat
Heb je al een opleiding in de zorg gevolgd of werk je al een tijdje als verzorgende, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verkort traject tot zorgkundige.
Een zorgkundige werkt in teamverband in woonzorgcentra en zorgt voor een aangename nieuwe thuis in de residentie. Je doet veel persoonsverzorging, begeleidt de zorgvrager bij activiteiten en zorgt voor de sociale ondersteuning onder toezicht van de verpleegkundige.
[Hier](https://www.zorg-en-gezondheid.be/welke-verpleegkundige-taken-mag-een-zorgkundige-uitvoeren) vind je een lijst met de verpleegtechnische taken van een zorgkundige.
Wil je ontdekken of een job als verzorgende/zorgkundige iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=941) al eens door!
**Wat leer je?**
Herintreders, verzorgenden die momenteel niet werken in de residentiële zorg, kunnen pas als zorgkundige hierin werken na het volgen van een verkort traject.
Het aantal uren dat je nog moet volgen wordt bepaald in functie van je basisopleiding in een zorgrichting, kennis en ervaringen. Indien je diploma of certificaat ouder is dan 10 jaar dan zijn er veel minder vrijstellingen voorzien.
De opleidingsmodules zijn afhankelijk van het aantal vrijstellingen, maar zijn gericht op het verwerven en uitdiepen van onder meer volgende competenties :
- totaalzorg
- complexe zorgsituaties
- omgangskunde
- hef- en tiltechnieken
**Hoe lang duurt de opleiding?**
De duur van de opleiding is afhankelijk van je opleiding en ervaring.
Informeer naar de mogelijkheden bij een CVO in je buurt.
**Vraag ten laatste 2 weken voor de start je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Zie rubriek planning en organisatie voor meer info.**