SINT-ANDRIES, BRUSSEL, KORTRIJK, DIEPENBEEK, NIEUWERKERKEN, GENT, ELSENE, ANTWERPEN, LEUVEN, ANDERLECHT, GEEL
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Je wil graag leerkracht worden en je hebt al een master- of licentiaatsdiploma op zak? Dan kan je via deze opleiding het diploma van een verkorte educatieve master behalen.
Met dit diploma kan je als leerkracht secundair onderwijs in de hogere graden of in het volwassenenonderwijs aan de slag.
Op basis van je master- of licentiaatsdiploma verwerf je toegang tot één van onderstaande vakdidactieken van de verkorte educatieve masteropleidingen:
- Verkorte educatieve master in de cultuurwetenschappen: vakdidactiek moraalwetenschappen,
- Verkorte educatieve master in de economie: vakdidactiek economie
- Verkorte educatieve master in de gezondheidswetenschappen: vakdidactiek diergeneeskunde, medische wetenschappen, farmaceutische wetenschappen, verpleegwetenschappen of tandheelkunde
- Verkorte educatieve master in de godsdienst: vakdidactiek godsdienst
- Verkorte educatieve master in de talen: vakdidactiek Duits, Engels, Frans, Latijn, Nederlands, Nederlands niet-thuistaal
- Verkorte educatieve master in de wetenschappen en technologie: vakdidactiek aardrijkskunde, bio-engineering, biologie, chemie, engineering en technologie, fysica, informatica of wiskunde.
De keuzemogelijkheden van de verschillende vakdidactieken kunnen van universiteit tot universiteit verschillen.
Let op! Niet elke universiteit biedt alle vakdidactieken aan. Neem contact op met de universiteit van jouw keuze om je mogelijkheden te bekijken.
Wil je ontdekken of een job als leerkracht iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=944) al eens door!
**Wat leer je?**
In deze opleiding ontwikkel je alle nodige pedagogische en didactische vaardigheden om je vakkennis te delen met jongeren en/of volwassenen.
De uitgebreide stage zorgt ervoor dat je alle facetten van de onderwijspraktijk leert kennen.
**Duurtijd opleiding?**
60 studiepunten, standaardtraject van 1 jaar.
Indien je een voorbereidingsprogramma dient te volgen, kan de opleiding maximaal tot 2 jaar duren.
Je kan dit traject ook als LIO (leraar in opleiding) volgen zodat je de opleiding kan combineren met deeltijdse tewerkstelling als leerkracht. Neem contact op met je bemiddelaar en/of de school van je keuze om na te gaan of je aan de voorwaarden voldoet.
**Vraag ten laatste 2 weken voor de start je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Zie rubriek planning en organisatie voor meer info.**
Organisator: ODISEE - CAMPUS SCHAARBEEK
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
De bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie verbetert het werken met en voor oudere personen vanuit een holistische visie op het ouder worden.
Heb je ervaring in werken met oudere personen en wil je je loopbaan een nieuwe invulling geven? Wil je bijleren over nieuwe werkwijzen voor een passende begeleiding van oudere personen? Zoek je een breder kader om de vragen en noden van ouderen echt te begrijpen?
Dan is deze opleiding iets voor jou. Deze banaba omvat 60 studiepunten, gespreid over twee academiejaren. Deze studie richt zich tot personen die levens- en/of werkervaring hebben met ouderen en die reeds beschikken over een bachelordiploma. Deze opleiding is opgevat als multidisciplinaire uitwisseling en staat dus open voor mensen met verschillende basisopleidingen.
Het inschrijvingsgeld hangt af van het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft.
Wil je je vooral verdiepen in enkele van de thema's van deze opleiding? Kies dan voor een micro-credential. Het aanbod richt zich op actuele en relevante thema's van de sector.
In 2025-2026 kiezen we twee micro-credentials aan: Kwaliteit van leven van ouderen bevorderen en Participatie van ouderen bevorderen. In 2026-2027 richten we twee andere micro-credentials in: Ethische en psychische aspecten van ouder worden en Innovatie in de zorg voor ouderen.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: HOGENT
Word jij de onmisbare schakel in een IT-team? Als systeem- en netwerkbeheerder sta je in voor het installeren en beheren van servers, werkstations en netwerkapparaten. Je helpt de eindgebruikers en lost IT-problemen op. Je installeert, configureert en optimaliseert systemen en netwerken. IT-security al voor jou altijd op nummer één staan.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: HOGENT
Als programmeur en softwareontwikkelaar ben je een belangrijke schakel in een IT-team. Je staat in voor de implementatie van softwareoplossingen en de nodige analyse. Je bent specialist in de ontwikkeling van webapplicaties en platformonafhankelijke oplossingen. Samen met de eindgebruikers kom je tot een afgewerkt en inzetbaar resultaat.
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: HOGENT
De bachelor-na-bachelor in de toegepaste fiscaliteit is een uitgesproken praktijkgerichte vervolgopleiding en leidt je op tot fiscaal deskundige.
Verschillende accountantskantoren en fiscale kantoren zijn bij de opleiding betrokken.
Het curriculum is opgebouwd rond vakoverschrijdende fiscale thema's die op de praktijk gericht zijn. De lectoren werken samen met een fiscaal kantoor voor de uitwerking en begeleiding van cases, vaardigheidstrainingen, workshops en gastcolleges.
In de vorm van werkplekleren zet je de kennis om in praktijk. Op een fiscaal kantoor kom je in contact met de verscheidenheid aan fiscale opdrachten die een belastingadviseur voor zijn klanten uitvoert. Zo krijg je een goed beeld van de taken waarmee je in contact komt tijdens een carrière in de fiscaliteit.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: HOGENT
Ben je getriggerd door wetgeving en reglementering? Wil je inzicht krijgen in het recht en juridische procedures? Ben je bovendien communicatief ingesteld en kan je gestructureerd werken? Dan is juridisch-administratieve ondersteuning wellicht iets voor jou.
In deze opleiding krijg je inzicht in de verschillende rechtstakken: van publiek recht tot burgerlijk recht, handelsrecht, sociaal recht en strafrecht. Daarnaast krijg je ook heel wat algemene vaardigheden mee, zoals het opmaken van juridische documenten en discreet en deontologisch handelen.
Je leert niet alleen op de campus, maar ook op de werkvloer bij bijvoorbeeld advocaten, gerechtsdeurwaarders, notarissen en griffies. De theorie en het brede kader die je aangeleerd krijgt, kan je meteen toepassen op de werkplek. Doordat je 's avonds en in het weekend les krijgt, kan je de opleiding combineren met een job overdag. In dat geval kan je de stage ook uitvoeren op je eigen werkplek.
Na deze opleiding kan je onmiddellijk aan de slag als juridisch-administratief medewerker of juridisch assistent. Zowel in advocaten- en notariskantoren (bijvoorbeeld als notarieel medewerker), bij gerechtsdeurwaarders, griffies van rechtbanken, parketten en politiediensten.
Of je kan solliciteren bij juridische diensten van bedrijven, banken, verzekeringsmaatschappijen en sociale secretariaten.
Ook werken bij de overheid is een optie. Daar kan je aan de slag als ambtenaar bij diverse diensten van overheidsinstellingen (gemeenten, provincies, federale en gemeenschaps- en gewestinstellingen), bijvoorbeeld financiële diensten en personeelsdiensten.
SINT-KATELIJNE-WAVER, HOBOKEN, KORTRIJK
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Deze opleiding uit het hoger beroepsonderwijs (HBO) leidt naar een diploma van 'gegradueerde' en heeft een maximum studieduur van 2 jaar. Werkplekleren is een essentieel onderdeel van deze opleiding.
Na deze beroepsgerichte opleiding kan je in dit beroep aan de slag. Als je eventueel later zou verder studeren in verwante bacheloropleidingen bekom je met een HBO-opleiding, die zich qua niveau net onder de professionele bachelor situeert, veel vrijstellingen.
Heb je een passie voor auto's, dan is graduaat autotechnicus misschien een beroep voor jou. In de opleiding komen alle facetten van voertuigtechnologie aan bod. Je bestudeert mechanica, elektronica en elektriciteit en past je kennis toe op voertuigen. Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan werkplaatsinrichting en financiële en boekhoudkundige aspecten.
Wat je mag verwachten:
- moderne voertuigen onderhouden en herstellen;
- op een snelle en efficiënte manier bij problemen aan een voertuig een diagnose leren stellen;
- snel evoluerende en moderne technologieën in de voertuigtechniek bestuderen en begrijpen;
- met behulp van moderne apparatuur de praktische aspecten van voertuigen bestuderen en inoefenen;
- attitudes en vaardigheden aanleren die in het beroepsleven goed van pas komen: in team werken; initiatieven nemen, zich flexibel opstellen, communiceren enz.
Alle informatie over de plaats waar deze opleiding aangeboden wordt en hoe dit opleidingstraject eruit ziet vind je terug onder de flap 'praktisch en inschrijven'.
Hier vind je meer informatie over alle erkende studies.
NIEUWERKERKEN, GENT, DIEPENBEEK, ANTWERPEN
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Via deze opleiding kan je het diploma behalen van graduaat in de werforganisatie. Na deze beroepsgerichte opleiding kan je in dit beroep aan de slag.
Neem jij graag de verantwoordelijkheid? En ben je zowel dynamisch als flexibel ingesteld?
Als assistent-werfleider is de werf je thuis. Met oog voor veiligheid en planning sta je in voor de voorbereiding, opvolging en oplevering van de werken. Bovendien ben je betrokken bij alle facetten van het werk: de technische uitvoering, planning van de werken, personeel, financiële opvolging, administratieve regelgeving ... Als er problemen zijn, dan los jij die op.
Je kiest voor een job in de woningbouw, industrie- en utiliteitsbouw, wegenbouw, afwerking of interieurinrichting, voor een grote of kleine onderneming. Dit alles zorgt voor een grote verscheidenheid in de jobinhoud.
Wil je ontdekken of een job als werfleider iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=977) al eens door!
**Wat leer je?**
Als je de opleiding met succes beëindigt, ben je als werfopvolger meteen inzetbaar in de woning- of wegenbouw.
- Je leert over de projectorganisatie
- werfinrichting
- veiligheid
- planning.
- we scherpen je sociale vaardigheden en technische kennis aan.
Tijdens de opleiding volg je een stage. Zo krijg je alvast praktijkervaring.
**Hoelang duurt deze opleiding?**
- twee volledige schooljaren.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: HOGENT
Deze driejarige bacheloropleiding in de textieltechnologie leidt je op voor zowel nationale als internationale functies in de textielsector.
Heb je interesse in de ontwikkeling en in de productie van textielmaterialen? Wil je graag alles weten over de innovatieve textielwereld? Dan is de bachelor in de textieltechnologie vast en zeker iets voor jou. De opleiding is uniek in Vlaanderen en is praktijkgericht.
Je krijgt een stevige basis mee zodat je de technologische en maatschappelijke evoluties in de textielsector probleemloos kan volgen. Je maakt niet alleen kennis met de verschillende technieken en materialen, je wordt ook gestimuleerd om nieuwe innovatieve producten te ontwerpen.
Product Engineering, Textielveredeling, Digitale technieken, Product- en materiaalanalyse, CAD,.... worden je stapsgewijs aangeleerd. Je komt er te weten hoe je de verschillende technieken en materialen moet aanwenden in functie van productontwikkeling.
Als student verwerf je kennis betreffende nieuwe materialen en innovatieve technologieën en word je gestimuleerd tot het creatief bedenken en ontwerpen van innovatieve producten vanuit een markt- en technologie gedreven benadering.
Je leert de verworven kennis kritisch toe te passen in functie van productontwikkeling en procesoptimalisatie. Projectwerking is de rode draag doorheen de opleiding, waar creativiteit en technologie hand in hand gaan.
In de praktijklessen ga je proefondervindelijk om met de materie die in de theoretische lessen aan bod is gekomen. Tijdens de stageperiode maak je uitgebreid kennis met je toekomstig werkveld en de dagdagelijkse werking ervan.
NIEUWERKERKEN, DIEPENBEEK, OOSTENDE
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
De gegradueerde in de Hernieuwbare energiesystemen werkt hoofdzakelijk met hernieuwbare energiebronnen zoals de zon, wind, water, de aarde en biomassa (organisch materiaal). Hernieuwbare energiesystemen zorgen ervoor dat deze energiebronnen worden omgezet in een nuttige vorm zoals elektriciteit, warmte, biobrandstof, sanitair warm water, grondstoffen voor chemische energie en mechanische energie. De gegradueerde in de Hernieuwbare energiesystemen is een eerstelijns energiespecialist die op kwalitatieve wijze kan werken met deze hernieuwbare energiesystemen.
De gegradueerde kan zowel in een residentiële omgeving (woningen) als in een industriële omgeving aan de slag.
**Wat leer je?**
- Je leert hoe je de hernieuwbare energiesystemen zoals fotovoltaïsche zonnepanelen, zonnecollectoren, hybride panelen, zonneboilers, warmtepompen en pellet kachels in woningen kan installeren, in dienst nemen en hoe je ze moet afregelen zodat ze juist werken.
- In een industriële omgeving leer je, onder begeleiding, te werken aan de installatie, indienstneming en afregeling van dezelfde energiesystemen en ook van windturbines en systemen voor waterenergie en biomassa.
- Met de hulp van digitale tools leer je bepalen hoe krachtig de systemen moeten zijn.
- Daarnaast leer je in de opleiding ook werken met niet- hernieuwbare energiebronnen en energiesystemen als gascondensatieketels en brandstofcellen op aardgas.
Tijdens de opleiding volg je een stage. Zo krijg je alvast praktijkervaring.
**Hoelang duurt deze opleiding?**
- twee volledige schooljaren.
GEEL, HASSELT, ANTWERPEN, KORTRIJK, MECHELEN, GENT, HEVERLEE, BRUGGE, TURNHOUT, LIER
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Hou je van werken met mensen ? Vind je het fijn om voor mensen te zorgen?
Als opvoeder/begeleider kan je werken met kinderen, (jong)volwassenen en ouderen met of zonder beperkingen. Je kan aan de slag in de psychosociale sector, in de sector van mensen met een handicap, in het pedagogische werkveld en in de ouderenzorg. Buurtwerkingen, dagcentra, enz behoren ook tot de mogelijkheden. Op termijn kunnen er doorgroeimogelijkheden zijn naar jobs als hoofdopvoeder.
Wil je ontdekken of een job als opvoeder iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=942) al eens door!
**Wat leer je?**
In deze opleiding volg je o.a. deze vakken:
- communicatieve vaardigheden,
- orthopedagogiek,
- werken in en met groepen,
- psychopathologie,
- werken in team en organisatie en
- ethisch en deontologisch handelen.
**Hoelang duurt de opleiding?**
De opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met de hogeschool en en duurt 2 jaar. Werkplekleren is een essentieel onderdeel van deze opleiding.
**Vraag ten laatste 2 weken voor de start je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Zie rubriek planning en organisatie voor meer info.**
ANTWERPEN, SINT-ANDRIES, GENT, MECHELEN, GEEL, HASSELT
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Deze opleiding uit het hoger beroepsonderwijs (HBO) leidt naar een diploma van 'gegradueerde'. Werkplekleren is een essentieel onderdeel van deze opleiding. Na deze beroepsgerichte opleiding kan je in dit beroep aan de slag. Als je eventueel later zou verder studeren in verwante bacheloropleidingen bekom je met een HBO-opleiding, die zich qua niveau net onder de professionele bachelor situeert, veel vrijstellingen.
**Wat leer je?**
Logistiek is het geheel van activiteiten in een organisatie die samenhangen met de goederenstroombesturing. Logistiek management richt zich op het plannen en beheersen van de goederenstroom: vanaf de inkoop en de aanvoer van goederen tot en met de aflevering van goederen aan de afnemers. Er is niet alleen aandacht voor de goederenstroom maar ook voor de daarmee samenhangende informatiestroom. Aangezien logistiek een sterke binding heeft met het hele mobiliteitsvraagstuk staat ook dit thema op het programma.
De opleiding omvat het gehele terrein van de logistiek: materials management en fysieke distributie. Er komen ook thema's aan bod waarvan de logistiek een deelaspect is:
- inkoopmanagement
- magazijnmanagement
- transportmanagement
- productiemanagement
- kwaliteitsmanagement
**Hoelang duurt de opleiding?**
- De opleiding heeft een maximale opleidingsduur van 2 jaar. Deze duur is afhankelijk van de plaats waar je de opleiding volgt.
DIEPENBEEK, KORTRIJK, ANTWERPEN, GENT
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Wil je duurzaam aan de slag in het domein van de HVAC-systemen? Heb je voeling met verwarming, ventilatie, koeling en/of sanitair? Wil je installeren, afstellen en onderhouden? Wil je dit bovendien leren in een praktijk- en arbeidsmarktgerichte opleiding? Dan is de graduaatsopleiding in de HVAC-systemen zeker iets voor jou! Door de grote nood aan dit profiel op de arbeidsmarkt kan je snel rekenen op een job.
**Wat leer je?**
- EERSTE OPLEIDINGSJAAR
Gemeenschappelijk gedeelte waarna er moet gekozen worden tussen twee afstudeerrichtingen
Basis vakinhoudelijke kennis en vaardigheden: basis elektriciteit, elektrische installaties, mechanische machines, schema-analyse, HVAC-sturingen, installatietechnieken, montage van gasinstallaties, verwarming residentieel.
Bezoeken van bedrijven uit het domein van sanitair en HVAC (Heating, Ventilation en Airconditioning)
Werkplekleren: kennismaken en meehelpen bij het installeren van verwarmings- en ventilatiesystemen in een residentiële context
- TWEEDE OPLEIDINGSJAAR
Specifiek gedeelte per afstudeerrichting: Klimatisatiesystemen of Verwarmings- en sanitaire systemen.
Werkplekleren voor Klimatisatiesystemen: (zelfstandig) uitvoeren van taken m.b.t. klimatisatiesystemen in een niet-residentiële context.
Werkplekleren voor Verwarmings- en sanitaire systemen: (zelfstandig) uitvoeren van taken m.b.t. verwarmings-, ventilatie- en sanitaire systemen in een residentiële context.
Graduaatsproef: oplossen van een terugkerend probleem uit de beroepspraktijk
Tijdens de opleiding volg je een stage. Zo krijg je alvast praktijkervaring.
**Hoelang duurt deze opleiding?**
twee volledige schooljaren.
SINT-KATELIJNE-WAVER, BRUSSEL, ANTWERPEN, HEVERLEE, GEEL, LIER, HASSELT, KORTRIJK, SINT-ANDRIES, ANDERLECHT, GENT
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Wil je ontdekken of een job in de ICT iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=928) al eens door!
**Wat leer je?**
- communicatie- en organisatietechnieken;
- IT-organisatie;
- datacommunicatie en netwerken;
- netwerkbeheer;
- besturingssystemen;
- security.
**Hoelang duurt de opleiding?**
Deze opleiding leidt naar een diploma van 'gegradueerde' en heeft een maximum studieduur van 2 jaar. Graduaten zijn compacte en praktijkgerichte hogeschoolopleidingen waarbij minstens één derde van je totale studieomvang gaat naar werkplekleren.
Alle informatie over de plaats waar deze opleiding aangeboden wordt en hoe dit opleidingstraject eruit ziet vind je terug onder 'Planning en organisatie'.
Voor
Werknemer, Werkzoekende
Organisator: ODISEE - CAMPUS SCHAARBEEK
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Deze opleiding, aangeboden door Odisee op Campus Schaarbeek, is uniek in Vlaanderen: hier leer je gezinnen, partners en kinderen begeleiden.
In het eerste jaar staan vooral algemene menswetenschappen zoals Sociologie, Filosofie, Psychologie en Pedagogie op het programma.
In het tweede jaar focus je op het gezin zelf. Je bestudeert de relatie tussen partners: de partnerkeuze, seksualiteit en communicatie tussen gezinsleden. Ook de ouder-kindrelatie en de opvoeding komen op de voorgrond: wat is een goede opvoeding en hoe kun je ouders ondersteunen?
In het derde jaar kies je de oriëntatie die het best aansluit bij je interesses. Wil je vooral met kinderen en jongeren werken of wil je je verdiepen in de begeleiding van volwassenen en ouderen? Je bestudeert de achtergrond van specifieke problemen die in de verschillende levensfasen kunnen voorkomen. Daarnaast oefen je ondersteuningsmethodieken in en maak je kennis met therapeutische richtingen die bij de verschillende doelgroepen passen.
Geboeid door gezinnen en opvoeding? Gefascineerd door relaties en seksualiteit? Misschien zit er wel een gezinscoach in jou of een kindercoach? Of denk je eerder aan opvoedingsondersteuning, of bemiddeling? Gezinswetenschappen biedt je de opleiding die je hiervoor nodig hebt. Werk je graag met mensen maar mis je hiervoor het gepaste diploma? Zoek je een opleiding die je kan combineren met je werk, je gezin, je leven? Als volwassene volg je één dag per week les. En je leert ook veel over jezelf: in Gezinswetenschappen ga je sterker in je schoenen staan!
De opleiding is gespreid over drie jaar met één dag contactonderwijs per week voor volwassenen. Jongeren volgen een uitgebreider programma en doen van bij de start veel werkervaring op.
HASSELT, ANTWERPEN, GEEL, KORTRIJK
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Met deze opleiding stomen we je klaar voor een job als verantwoordelijke in de winkelsector. Na de opleiding ben je klaar om te werken als filiaalleider of afdelingsmanager in de retail. De sector is zeer divers en je kan in meerdere specialisaties aan de slag : food, fashion, elektro en multimedia, DIY, enz.
In een eerste fase van je tewerkstelling zal je hoofdzakelijk ingezet worden op de taken van een winkelmedewerker. Zo kan je de werking van de winkel optimaal leren kennen en ervaren. Als verantwoordelijke draag je immers actief bij tot de dagelijkse activiteiten van de winkel. Je zal o.a. leveringen ontvangen, goederen aanvullen, klanten adviseren, aan de kassa werken, enz.
Vanuit je verantwoordelijkheidsfunctie neem je de leiding over een team van medewerkers en maak je de planning op. Je coördineert en optimaliseert de activiteiten en de verkoop en je bent verantwoordelijk voor het behalen van de verkoopresultaten. Dit alles doe je in regelmatig overleg met je leidinggevende. Je bent bereid om flexibele uren en in het weekend te werken.
Wil je ontdekken of een job als leidinggevende in een winkel iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=985) al eens door!
Eén derde van de opleiding bestaat uit werkplekleren. Op de werkplek zet je de theorie om in praktijk en tank je ideeën om mee te nemen naar de lessen. Je werkt gedurende een aantal dagen per week mee bij een retailer, zo leer je de job al doende. Vanuit de opleiding begeleiden we je in de zoektocht naar een geschikte werkplek. Tijdens het intakegesprek polsen de coördinatoren van de opleiding naar je interesses. In onderling overleg wordt vervolgens een werkplek gekozen.
**Wat leer je?**
- Commercieel beheer en marketing
- Organisatie en ondernemen
- Het logistieke proces
- Financieel beheer
- Leiding geven en HR
- Communicatie
Een gedetailleerd opleidingsplan kan je bekomen bij de school zelf.
Tijdens deze opleiding combineer je lesdagen met werkplekleren waardoor je nog meer praktijkervaring krijgt.
**Hoelang duurt de opleiding?**
- Deze opleiding heeft een maximumduur van 2 jaar waarbij werkplekleren een essentieel onderdeel is.
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Via deze opleiding kan je het diploma behalen van Graduaat Verzekeringen.
Deze praktijkgerichte opleiding bereidt je voor om aan de slag te gaan bij een verzekeringsmakelaar/verzekeringsagent of op de binnendienst van een verzekeringsmaatschappij. Zoek je administratief werk maar wil je ook graag contact met klanten? Schrijf je dan zeker in voor deze opleiding. Wil je ontdekken of een job in de bank- of verzekeringssector iets voor jou is?
Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=1861) al eens door!
**Wat leer je?**
- verzekeringen
- software binnen verzekeringen
- commerciële vaardigheden
- communicatie
Tijdens de opleiding doe je stage. Zo krijg je praktijkervaring.
**Duurtijd van de opleiding ?**
De opleiding duurt maximum 2 schooljaren.
HEVERLEE, ANTWERPEN, KORTRIJK, GEEL, BRUSSEL, TURNHOUT, HASSELT, GENT, SINT-KATELIJNE-WAVER, SINT-ANDRIES, ANDERLECHT, LIER
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Wil je ontdekken of een job in de ICT iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=928) al eens door!
**Wat leer je?**
- communicatie- en organisatietechnieken;
- IT-organisatie;
- databanken;
- analyse
- programmeren;
- webontwikkeling;
- mobiele toepassingen;
- testing.
**Hoelang duurt de opleiding?**
Deze opleiding leidt naar een diploma van 'gegradueerde' en heeft een maximum studieduur van 2 jaar. Graduaten zijn compacte en praktijkgerichte hogeschoolopleidingen waarbij minstens één derde van je totale studieomvang gaat naar werkplekleren.
Alle informatie over de plaats waar deze opleiding aangeboden wordt en hoe dit opleidingstraject eruit ziet vind je terug onder 'Planning en organisatie'.
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Ben je sociaal en help je graag andere mensen? Heb je ook interesse in de medisch-technische kant van de zorg? Dan is de opleiding Verpleegkunde misschien iets voor jou. Heb je daarnaast wat meer tijd nodig om je aan te passen aan je studies of heb je meer taalondersteuning nodig ? Volg dan dit aangepast traject verpleegkunde.
Wil je ontdekken of een job als verpleegkundige iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=1016) al eens door!
**Wat leer je?**
- Tijdens de eerste 2 semesters krijg je naast de verpleegtechnische vakken, extra ondersteunende vakken zoals taal, medisch rekenen, leren leren, extra medische ondersteuning en communicatie;
- In het 3de semester is er meer individuele ondersteuning om je slaagkansen te verhogen. Je krijgt dus meer tijd en begeleiding door bijkomende opleiding en individuele coaching;
- In de theorielessen leer je professionele zorgtechnieken;
- In de praktijklessen leer je de verpleegtechnische handelingen toe te passen;
- Tijdens de stage pas je theorie en praktijk toe in teamverband en in rechtstreeks contact met de klant;
- Je leert het werkveld kennen en verantwoordelijkheid op te nemen;
- Je maakt kennis met verschillende doelgroepen (ouderen, zieken, mensen die psychisch lijden, personen met een handicap);
- Je werkt aan je sociale en communicatieve vaardigheden;
Klik [hier]( voor het volledig opleidingsprogramma.
**Hoe lang duurt de opleiding?**
- Het 1ste jaar verpleegkunde duurt in het regulier traject 1 jaar (2 semesters). In het traject Zorgportaal is dit 1,5 jaar (3 semesters);
- Als je slaagt in het Zorgportaal vervolg je de opleiding verpleegkunde HBO5 in het reguliere traject vanaf de 3de module. De volledige duurtijd van jouw opleidingstraject verpleegkunde is dus 3,5 jaar;
- Als je slaagt in de volledige opleiding, behaal je het `diploma van gegradueerde in de verpleegkunde.
Vraag zeker tijdig je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Dit kan een aantal weken duren.
Voor
Werkzoekende, Werknemer
Organisator: HOGENT
De bacheloropleiding bedrijfsmanagement, afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit kun je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs (online opleiding). Met afstandsonderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor afstandsleren. En je krijgt de nodige begeleiding vanop afstand. Uiteraard behaal je dezelfde competenties en hetzelfde diploma als in de dagopleiding.
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Via deze opleiding kan je het diploma behalen van Professionele Bachelor landbouwmechanisatie.
Als Bachelor in de agro- en biotechnologie, afstudeerrichting landbouw, specialisatie landbouwmechanisatie kan je in tal van landbouwconstructiebedrijven, oogstmachineconstructeurs, installatiebedrijven aan het werk. Dit in functies zoals; bedrijfsleider, technisch- commercieel medewerker en vertegenwoordiger, onderzoeker en leraar of praktijklelaar in agrarisch onderwijs.
**Wat leer je?**
In de specialisatie landbouwmechanisatie, krijg je een belangrijke algemene en technische vorming. Je doet de nodige theoretische en praktische kennis op i.v.m. veehouderij en landbouwteelten. Je wordt ook opgeleid in bedrijfstechnologie en bedrijfsbeheer.
- veehouderij (melk- en vleesvee, varkens, pluimvee en kleinvee)
- plantenteelten (akkerbouw, nijverheidsgewassen, vollegrondsgroenten en groenvoeders)
- milieu, voedselveiligheid en agrarisch natuurbeheer
- agro-accountancy (vaardigheden op financieel, juridisch, beleidsmatig en management vlak)
- bedrijfstechnologie (mechanisatie, gebouwen en klimatisatie)
- landbouwmechanisatie
Tijdens de opleiding volg je drie stages in de sector zelf te kiezen. Zo krijg je praktijkervaring en kan je uitzoeken welke sector of functie je best ligt.
Na de opleiding ontvang je een diploma Bachelor in de agro- en biotechnologie, Afstudeerrichting Landbouw, keuzetraject landbouwmechanisatie
**Duurtijd**
De opleiding duurt 3 schooljaren.
Organisator: VDAB
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Deze driejarige bacheloropleiding in de textieltechnologie leidt je op voor zowel nationale als internationale functies in de textielsector.
Heb je interesse in de ontwikkeling en in de productie van textielmaterialen? Wil je graag alles weten over de innovatieve textielwereld? Dan is de bachelor in de textieltechnologie vast en zeker iets voor jou. De opleiding is uniek in Vlaanderen en is praktijkgericht.
Je krijgt een stevige basis mee zodat je de technologische en maatschappelijke evoluties in de textielsector probleemloos kan volgen. Je maakt niet alleen kennis met de verschillende technieken en materialen, je wordt ook gestimuleerd om nieuwe innovatieve producten te ontwerpen.
Product Engineering, Textielveredeling, Digitale technieken, Product- en materiaalanalyse, CAD,.... worden je stapsgewijs aangeleerd. Je komt er te weten hoe je de verschillende technieken en materialen moet aanwenden in functie van productontwikkeling.
Als student verwerf je kennis betreffende nieuwe materialen en innovatieve technologieën en word je gestimuleerd tot het creatief bedenken en ontwerpen van innovatieve producten vanuit een markt- en technologie gedreven benadering.
Je leert de verworven kennis kritisch toe te passen in functie van productontwikkeling en procesoptimalisatie. Projectwerking is de rode draag doorheen de opleiding, waar creativiteit en technologie hand in hand gaan.
In de praktijklessen ga je proefondervindelijk om met de materie die in de theoretische lessen aan bod is gekomen. Tijdens de stageperiode maak je uitgebreid kennis met je toekomstig werkveld en de dagdagelijkse werking ervan.
Hier vind je meer informatie over alle erkende studies.
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Via deze opleiding kan je het diploma behalen van Professionele Bachelor Cybersecurity.
Wil je ontdekken of een job in de ICT iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=928) en onze online module [aan de slag in ICT](https://digitalisering.webleren.be/aandeslaginict/) al eens door!
Nu de wereld in sneltempo digitaliseert, zit ook de digitale criminaliteit op kruissnelheid. De aanvallen op bedrijven, overheden of financiële instellingen komen dan ook uit allerlei hoeken. Cybersecurity-experts zijn bijgevolg een veelgevraagd profiel voor elke organisatie die zich wil wapenen tegen hackers. Om jou uit te laten groeien tot een `digitale bewaker en beveiliger¿ van IT-systemen en netwerken, maak je kennis met zowel de aanvallende als de verdedigende kant van cybersecurity.
De opleiding is een combinatie van theoretische cursussen, seminaries en stages. In de praktijklessen ga je proefondervindelijk om met de materie die in de theoretische lessen aan bod is gekomen. Tijdens de stageperiode maak je uitgebreid kennis met je toekomstig werkveld en de dagdagelijkse werking ervan.
**Wat leer je?**
- Het beveiligen van systemen, netwerken en software
- SQL en databases
- Scripting
- Automatisatie
- Data privacy
- Cryptografie
Tijdens de opleiding doe je stage. Zo krijg je praktijkervaring.
**Hoe lang duurt de opleiding ?**
De opleiding duurt 3 schooljaren.
SINT-ANDRIES, GENT, ANDERLECHT, BRUGGE, VORSELAAR, BRUSSEL, NIEUWERKERKEN, HASSELT, ANTWERPEN, DIEPENBEEK, DIEST, KORTRIJK, MECHELEN, HEVERLEE
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
×
Knelpuntberoep
Knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. Kies je een knelpuntberoep, dan heb je een grote kans op werk.
Erkend door VDAB
×
Erkend door VDAB
Deze opleiding is voor werkzoekenden erkend door VDAB omdat ze een grote kans biedt op werk. Bovendien is deze opleiding gratis en heb je recht op financiële voordelen.
Diploma
×
Diploma Some text. Some text. Some text.
Some text. Some text. Some text.
Via deze opleiding kan je het diploma behalen van Educatieve bachelor voor kleuteronderwijs
Wil je samen met kinderen hun omgeving ontdekken en leren begrijpen? Ben je speels en creatief? En wil jij je vol enthousiasme inzetten voor elk kind? Wil je de verantwoordelijkheid opnemen voor de opvang, opvoeding en het onderwijs van kinderen van 2.5 tot 6 jaar? Dan is deze bacheloropleiding misschien iets voor jou.
Wil je ontdekken of een job als leerkracht iets voor jou is? Neem dan zeker [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=944) al eens door!
**Wat leer je?**
- Opvoedkundige wetenschappen;
- Onderwijskunde;
- Ontwikkeling van het kind;
- Communicatieve en psychopedagogische vaardigheden;
- Levensbeschouwing;
- Taalvaardigheden en -ontwikkeling;
- Muzische vorming;
- ...
Tijdens de opleiding doe je stage. Zo krijg je praktijkervaring.
**Hoelang duurt de opleiding?**
- Het modeltraject bedraagt 180 studiepunten (3 schooljaren);
- Je kan een verkort traject krijgen. De opleiding duurt dan 1,5 tot 2 jaar, afhankelijk van de school en de vrijstellingen waar je eventueel recht op hebt.
**Vraag ten laatste 2 weken voor de start je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Zie rubriek planning en organisatie voor meer info.**