Opleidingen
Opleiding voertuigtechniek
Filters
Vind een opleiding
4 opleidingen gevonden
HERENTALS, ANDERLECHT, HASSELT
Voor Werkzoekende
Organisator: VDAB
Erkend door VDAB
Is autotechniek iets voor jou? En wil je kennismaken met de wereld van de mobiliteit. Volg dan deze oriëntatiemodule om na te gaan of werken in een garage iets voor jou is.
Op voorhand kan je ook al eens [het digitaal infopakket](https://leren.vdab.be/course/view.php?id=909)doornemen om na te gaan of een job als automecanicien iets voor jou is.
**Wat leer je?**
- Hoe werken in een garagebedrijf
- Basisprincipe werking motor
- Onderhoud en reparatie.
Deze oriëntatiemodule staat open voor iedereen die interesse heeft in het beroep. Als je deze module succesvol doorlopen hebt, kan je starten in de opleiding Banden- en sneldienstmonteur personenwagens en eventueel daarna doorstromen naar de opleiding Onderhouds- en polyvalent mecanicien.
Theorie en voorbereiding van de praktijk leer je thuis via webmodules met werkboekjes als leidraad. De praktijkopdrachten voer je uit in het opleidingscentrum.
**Hoelang duurt de opleiding?**
- Gemiddeld 2 weken
SINT-KATELIJNE-WAVER, HOBOKEN, KORTRIJK
Voor Werkzoekende
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
Erkend door VDAB
Diploma
Deze opleiding uit het hoger beroepsonderwijs (HBO) leidt naar een diploma van 'gegradueerde' en heeft een maximum studieduur van 2 jaar. Werkplekleren is een essentieel onderdeel van deze opleiding.
Na deze beroepsgerichte opleiding kan je in dit beroep aan de slag. Als je eventueel later zou verder studeren in verwante bacheloropleidingen bekom je met een HBO-opleiding, die zich qua niveau net onder de professionele bachelor situeert, veel vrijstellingen.
Heb je een passie voor auto's, dan is graduaat autotechnicus misschien een beroep voor jou. In de opleiding komen alle facetten van voertuigtechnologie aan bod. Je bestudeert mechanica, elektronica en elektriciteit en past je kennis toe op voertuigen. Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan werkplaatsinrichting en financiële en boekhoudkundige aspecten.
Wat je mag verwachten:
- moderne voertuigen onderhouden en herstellen;
- op een snelle en efficiënte manier bij problemen aan een voertuig een diagnose leren stellen;
- snel evoluerende en moderne technologieën in de voertuigtechniek bestuderen en begrijpen;
- met behulp van moderne apparatuur de praktische aspecten van voertuigen bestuderen en inoefenen;
- attitudes en vaardigheden aanleren die in het beroepsleven goed van pas komen: in team werken; initiatieven nemen, zich flexibel opstellen, communiceren enz.
Alle informatie over de plaats waar deze opleiding aangeboden wordt en hoe dit opleidingstraject eruit ziet vind je terug onder de flap 'praktisch en inschrijven'.
Hier vind je meer informatie over alle erkende studies.
DUDZELE
Voor Werkzoekende
Organisator: VDAB
KNELPUNTBEROEP
Erkend door VDAB
Als onderhoudsmecanicien voertuigtechnieken voer je zelfstandig controles, herstellingen en vervangingen uit aan onder andere personenwagens, bestelwagens, vrachtwagens, trailers, bussen ... Je volgt daarbij de voorschriften en regelgeving van de voertuigfabrikant.
Wil je ontdekken of een job als automecanicien iets voor jou is? Neem dan zeker het [digitaal infopakket](https://www-login.vdab.be/LRR_IKL/Handler?TAM_OP=login&USERNAME=unauthenticated&ERROR_CODE=0x00000000&ERROR_TEXT=HPDBA0521I%20%20%20Successful%20completion&URL=%2Fcourse%2Fview.php%3Fid%3D909&REFERER=&HOSTNAME=leren.vdab.be&AUTHNLEVEL=&FAILREASON=) al eens door!
**Wat leer je?**
- onderhoudswerkzaamheden (smeermiddelen, filters, bougies, enz)
- herstellingen en vervangingen (remmen, schokdempers, vering, stuurinrichting, distributieriem, enz )
- afleverings- en keuringscontrole
- uit- en inbouwen van aggregaten (motor, versnellingsbak, achterassen )
- herstellen en vervangen van banden
- onderhoud van klimaatregelsystemen (certificaat airco)
- monteren van toebehoren (radio, trekhaak, gps)
De theorie en de voorbereiding van de praktijk leer je thuis met werkboekjes en online modules. De praktijkopdrachten voer je uit in een opleidingscentrum.
Tijdens de opleiding volg je een stage. Zo krijg je alvast praktijkervaring.
**Hoelang duurt de opleiding?**
De opleiding duurt gemiddeld 25 weken
WONDELGEM, HEVERLEE
Voor Werkzoekende
Organisator: VDAB
Erkend door VDAB
Wil je graag kennismaken met techniek en technische beroepen? Het kan in deze opleiding. Je krijgt een basisopleiding en een brede oriëntering. Je leert welk beroep in de industrie je het meeste ligt. Je werkt samen met collega's aan een boeiend project.
Klik [hier](https://www.vdab.be/industrie) voor meer info over de beroepen in de industrie en de opleidingen.
**Wat leer je?**
Tijdens de opleiding leer je:
- kennismaking techniek
- technisch Nederlands
- rekenen
- sociale en digitale vaardigheden
Je leert basistechnieken, planlezen en meettechnieken en correct gebruiken van basis gereedschap en machines.
Doorheen de cursus krijg je intensieve ondersteuning Nederlands (taalbad), rekenlessen en versterk je je digitale vaardigheden.
Je maakt meerdere werkstukken en samen met collega's werk je aan een boeiend project waarbij de nadruk ligt op het samenwerken en veilig werken.
Je kan na deze opleiding verder leren bij VDAB of op de werkvloer in het gepaste beroep. Klik [hier](https://sites.google.com/a/vdab.be/techniek/home/werken-en-leren-in-techniek) voor meer info over leren bij VDAB en leren op de werkvloer.
**Hoelang duurt de opleiding?**
De opleiding duurt gemiddeld 10 weken (voltijds) afhankelijk van je beginniveau en je tempo.