Veelgestelde vragen
Wil je loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques? Ontdek onze veelgestelde vragen.
Algemene vragen
Wil je groeien in je loopbaan? Zit je met twijfels over je job? Wil je een betere balans tussen werk en privé? Dan is loopbaanbegeleiding iets voor jou. Ontdek er meer over.
Het is belangrijk dat je een loopbaancentrum kiest dat bij jou past qua aanpak en stijl. Zo haal je het maximum uit je loopbaanbegeleiding. Bekijk hoe je een loopbaancentrum vindt.
Heb je je eerste loopbaancheque besteld en een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met je loopbaanbegeleider? Na het tekenen, kan je niet meer van loopbaancentrum veranderen. Eventueel kan je wel nog een andere loopbaanbegeleider kiezen binnen hetzelfde centrum.
Je kan pas een andere loopbaancentrum kiezen als je je vier uur begeleiding gevolgd hebt en je tweede loopbaancheque bestelt.
Het is dus erg belangrijk dat je je goed informeert als je een loopbaancentrum kiest.
Loopbaanbegeleiding moet beantwoorden aan algemene voorwaarden, administratieve voorwaarden en privacyvoorwaarden.
Algemene voorwaarden
- Loopbaanbegeleiding gebeurt op jouw initiatief en vertrekt vanuit jouw behoeftes.
- Loopbaanbegeleiding is een proces waarbij het ontdekken, versterken of ontwikkelen van je loopbaancompetenties centraal staat zodat je nu en in de toekomst je loopbaan zelf actiever kan beheren en je positie op de arbeidsmarkt kan versterken.
- Loopbaanbegeleiding resulteert in het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan. Dit is een plan waarin je je inzichten uit de loopbaanbegeleiding noteert en waarin je je acties vastlegt om je einddoel te bereiken op vlak van werk.
- Loopbaanbegeleiding maakt geen deel uit van een andere vorm van begeleiding, opleiding of coaching en is ook geen voorbereiding op of een sluitstuk van een andere vorm van begeleiding, opleiding of coaching.
- Het grootste deel van loopbaanbegeleiding is individueel. Per loopbaancheque mag er maximum anderhalf uur begeleiding in groep plaatsvinden.
- Wil je na je loopbaanbegeleiding nog wat extra hulp om je persoonlijk ontwikkelplan te realiseren? Per loopbaancheque heb je recht op een gratis half uur nazorg, en dit tot 12 maanden na je laatste gesprek.
Administratieve voorwaarden
- Samenwerkingsovereenkomst
Op het einde van het eerste gesprek met je loopbaanbegeleider ondertekenen jullie een samenwerkingsovereenkomst. Op dat moment geef je je loopbaancheque aan je loopbaanbegeleider. - Aanwezigheidsdocument
Je loopbaanbegeleider vraagt je na elk gesprek om je aanwezigheid te attesteren (bewijs van je deelname aan loopbaanbegeleiding). Je mag dit enkel doen voor gesprekken die ook effectief hebben plaatsgevonden op de datum die wordt vermeld in het document.
Privacyvoorwaarden
- Je loopbaancentrum behandelt je gegevens strikt vertrouwelijk.
- Je werkgever wordt niet op de hoogte gebracht dat je loopbaanbegeleiding met een loopbaancheque volgt.
- De loopbaanbegeleiding mag niet plaatsvinden in een publieke ruimte, zoals een restaurant of een café.
Wil je weten hoe VDAB omgaat met je privacy? Bekijk onze privacyverklaring.
We geven een aantal voorbeelden van begeleiding die geen loopbaanbegeleiding is. Je mag deze vormen van begeleiding dus níet betalen met loopbaancheques.
- Outplacement of een voorbereidend traject op outplacement.
- Loopbaanbegeleiding en outplacement zijn twee verschillende vormen van begeleiding.
- Outplacement is begeleiding die je werkgever aanbiedt als je ontslagen wordt. Outplacement houdt in dat je wordt begeleid bij het zoeken naar werk. Lees meer over outplacement.
- Loopbaanbegeleiding is begeleiding die je zélf op eigen initiatief start als je een job hebt en met loopbaanvragen zit. Je kiest wanneer je loopbaanbegeleiding volgt en bij welk loopbaancentrum.
- Studieadvies in het hoger onderwijs en volwassenenonderwijs.
- Business coaching: ondersteuning of advies bij het opstellen van een businessplan of financieel plan, marketing, HR, accountancy, communicatie, IT...
- Een opleiding waarbij je geen loopbaancompetenties ontwikkelt, maar andere competenties.
- Een opleiding of coaching op de werkvloer of werkplekleren.
- Jobcoaching.
- Sollicitatietraining.
- Een burn-out-therapie. Opgelet: begeleiding die focust op een terugkeer naar de werkvloer in de laatste fase van burn-out of na een burn-out is wel toegelaten.
- Life-coaching.
- Opdrachten die uitgevoerd worden in een bedrijf.
- Therapie. Bijvoorbeeld faalangstondersteuning, rouwverwerking of emotioneel lichaamswerk.
- Regelgeving rond eindeloopbaan.
- ...
Je loopbaanbegeleider is verplicht om tot 12 maanden na je laatste gesprek een gratis nazorgmoment aan te bieden.
Dit nazorgmoment bedraagt maximaal 30 minuten als je één loopbaancheque van vier uur gebruikte en maximaal één uur als je twee loopbaancheques gebruikte. Het maakt niet uit hoeveel uren je effectief opgenomen hebt.
Tijdens het nazorgmoment helpt je loopbaanbegeleider je om je persoonlijk ontwikkelplan te realiseren. Je mag geen loopbaanvraag behandelen die tijdens de loopbaanbegeleiding nog niet aan bod kwam.
Je loopbaanbegeleider kiest hoe het nazorgmoment verloopt: face-to-face, telefonisch, via mail, online...
We garanderen de kwaliteit van loopbaanbegeleiding met loopbaancheques op verschillende manieren.
Vragen over loopbaancheques
Bekijk of je recht hebt op loopbaancheques.
Om recht te hebben op loopbaancheques moet je in Vlaanderen of Brussel wonen. In bepaalde situaties heb je echter ook recht op loopbaancheques als je niet in Vlaanderen of Brussel woont.
- Woon je in een ander land dan België dat tot de EU behoort? Dan heb je recht op loopbaanbegeleiding als je in Vlaanderen of Brussel werkt.
- Woon je in Wallonië?
- Dan heb je recht op loopbaanbegeleiding als je in Vlaanderen of Brussel werkt én als je verhuisd bent vanuit een ander land dat tot de EU of EER behoort.
- Woon je als Belg in Wallonië en werk je in Vlaanderen of Brussel, dan heb je dus géén recht op loopbaanbegeleiding.
Enkele voorbeelden ter verduidelijking:
- Je woont in Gent en werkt in Leuven. Je hebt recht.
- Je woont in West-Vlaanderen en werkt in Nederland. Je hebt recht.
- Je woont in Limburg en werkt in Wallonië. Je hebt recht.
- Je woont in Nederland (of een ander land dat tot de EU behoort) en werkt in Vlaanderen. Je hebt recht.
- Je woont in Frankrijk (of een ander land dat tot de EU behoort) en werkt in Brussel. Je hebt recht.
- Je woont in Nederland en werkt in Frankrijk. Je hebt geen recht.
- Je woont in Wallonië en werkt in Brussel. Je hebt geen recht.
- Je woonde in Spanje en verhuisde naar Wallonië, en werkt nu in Brussel. Je hebt recht.
Log in op vdab.be en ga naar vdab.be/loopbaanbegeleiding. Daar zie je of je recht hebt of niet.
Heb je geen recht en ben je het hier niet mee eens? Klik op de knop 'Denk je dat je er wel recht op hebt?' Zo kan je ons laten weten waarom je denkt dat je er wel recht op hebt. We bekijken je argumentering en nemen contact met je op.
Dan kan je toch loopbaanbegeleiding volgen, maar dan moet je je begeleiding wel zelf betalen. Check bij het loopbaancentrum van je keuze of ze ook een betalend aanbod hebben.
Betaal je liever niet voor loopbaanbegeleiding? Neem je loopbaan zelf in handen via onze loopbaantest en andere interessante tools.
We leggen uit hoe je je eerste en tweede loopbaancheque bestelt en op welk tijdstip je dit doet.
Je vindt je loopbaancheque bij je documenten in je account. Dit ten laatste één dag nadat we je betaling ontvangen hebben.
We brengen je hiervan op de hoogte via mail.
Heb je een verkeerd bedrag gestort of was de mededeling op je overschrijving niet correct? Dan krijg je je geld terug.
Je loopbaancheque is drie maanden geldig. De geldigheidsdatum wordt vermeld op de loopbaancheque en kan niet verlengd worden. Als je vóór deze datum geen loopbaanbegeleiding gevolgd hebt bij een loopbaanbegeleider, wordt de cheque ongeldig en en wordt je geld automatisch teruggestort door VDAB.
Dit wil niet zeggen dat je recht op loopbaancheques vervalt. Indien je nog steeds in aanmerking komt voor loopbaanbegeleiding, kan je een nieuwe loopbaancheque aanvragen, die opnieuw drie maanden geldig is.
Let op:
- Je loopbaancheque is goed voor vier of drie uur begeleiding. Kom je echter -samen met je loopbaanbegeleider- tot de conclusie dat je niet zoveel uur begeleiding nodig hebt? Dan wordt je loopbaancheque 'afgesloten' en heb je geen recht meer op de overige uren begeleiding. Wees je hiervan bewust vooraleer je je akkoord geeft aan de loopbaanbegeleider.
- Heb je met je loopbaancheque al enkele uren loopbaanbegeleiding gevolgd? Dan moet je binnen de 12 maanden de overige uren loopbaanbegeleiding opnemen. Anders wordt je loopbaancheque 'afgesloten' en heb je geen recht meer op de overige uren begeleiding. Interessant om te weten: je krijgt drie maanden vóór de loopbaancheque afgesloten wordt een mail om je te waarschuwen dat de termijn van 12 maanden bijna verstreken is.
Neem je niet alle uren van een loopbaancheque op?
Dan ben je de resterende uren van deze loopbaancheque -12 maanden na je laatste gesprek- definitief kwijt.
Indien dit je eerste loopbaancheque was, kan je wel nog een tweede loopbaancheque aanvragen.
Nee. Als werknemer kies je zélf wanneer je loopbaancheques aanvraagt en waarvoor je ze gebruikt. Het is niet de bedoeling dat je werkgever dit beslist. Loopbaanbegeleiding is een middel voor jou om inzicht te krijgen over waar jij naartoe wil met je loopbaan. Jij hebt de touwtjes in handen.
Dit betekent concreet dat je werkgever jouw loopbaancheques niet mag gebruiken voor interne opleiding, training, werving en selectie, ontslagbegeleiding, outplacement of herstructureringsbegeleiding.
Ja, dat mag. Je werkgever mag als derde betaler of sponsor optreden. Dan betaalt hij jouw persoonlijk aandeel (45 euro per loopbaancheque) terug. Zo draagt hij zijn steentje bij in je persoonlijke ontwikkeling.
Let wel: je werkgever mag wel niet in jouw plaats beslissen waar en wanneer je loopbaancheques aanvraagt en waarvoor je ze gebruikt.
Nee, je loopbaancheque is persoonlijk en niet overdraagbaar. Anderen hebben niet het recht om jouw loopbaancheque te gebruiken.
Nog vragen?
Bel gratis 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 16.30 uur).