Voor veel mensen is een vervelende baas de reden om ander werk te zoeken. Nochtans heeft elk type leidinggevende voor- en nadelen en is het vooral zaak om er op de juiste manier mee om te gaan.
De druk-druk-druk-baas
Dit is een baas die je eigenlijk nooit ziet of hoort. Het is altijd 'druk druk druk' en er is nooit tijd om samen iets te bespreken.
Je stuurt op tijd en stond mails om feedback of hulp te vragen, maar een antwoord krijg je zo goed als nooit.
Handleiding:
Benut je vrijheid en probeer zelfstandig te werken. Je baas heeft wellicht het volste vertrouwen dat je je problemen zelf kan oplossen. Voel je je toch wat onzeker? Roep de hulp in van je collega's. Misschien kunnen zij je helpen.
De micromanager
De micromanager is een controlefreak die voortdurend in je nek hijgt.
Alles dat je doet, checkt hij. Hij wil niet alleen zeggen wát je moet doen, maar ook hoé je dat best aanpakt. Hij wil zelf elke kleine beslissing nemen en laat je weinig tot geen ruimte om zelfstandig te werken. Hij is ervan overtuigd: zijn aanpak is de enige juiste.
Hij wil ook voortdurend weten waar je uithangt en waarmee je bezig bent. Ben je na een half uur middagpauze nog niet terug, dan krijg je meteen een telefoontje om te vragen waar je uithangt.
Een micromanager wil er met zijn controledrang voor zorgen dat jij zo productief mogelijk bent. Maar door er zo kort op te zitten, raak je heel gestresseerd en gefrustreerd. Hierdoor presteer je net minder goed.
Handleiding:
Je moedigt zijn natuurlijk gedrag best niet aan door voor elk klein detail zijn goedkeuring te vragen. Probeer zo zelfstandig mogelijk te werken en spreek af dat je bv. 1 keer per week een update geeft van je werkzaamheden.
Zo word je niet voortdurend lastiggevallen en heeft je manager toch het gevoel dat hij nog iets in de pap heeft te brokken.
De baas die minder weet dan jij
Hij is de baas, maar jij moet wel tot vervelens toe uitleggen hoe alles in elkaar zit? Hoe kan zo iemand die functie eigenlijk gekregen hebben? Hij kent er gewoon niks van!
Handleiding:
Een manager is iemand die vaak mensen met verschillende profielen aanstuurt. Het is dan ook niet realistisch om te denken dat je baas evenveel expertise heeft als al zijn medewerkers samen.
Aanvaard dat je manager in andere dingen goed is dan jou. Help hem met je expertise om bepaalde problemen zo goed mogelijk aan te pakken.
De zelfingenomen baas
Deze baas vindt zichzelf fan-tas-tisch. Hij hoort enkel zichzelf graag spreken en luistert simpelweg niet naar ideeën die niet aan zijn eigen briljante geest zijn ontsproten. Hij wordt héél snel héél prikkelbaar als iemand hem niet volgt in zijn redenering.
Handleiding:
Werk je overvolle inbox weg als je manager weer eens een monoloog afsteekt, en lucht je hart achteraf bij je collega's. Vaak is een zelfingenomen baas een dankbaar sujet om samen over te roddelen, wat jullie als team dichter bij elkaar brengt.
Eventueel kan je tijdens een teamevaluatie met het hele team samen het probleem aankaarten bij je baas. Samen sta je sterker dan alleen.
Conclusie? Welk type baas je ook hebt, het belangrijkste is om zelf ook altijd je plan te kunnen trekken en je niet te veel op te winden. Daar raak je meestal het verste mee.
Bron: Intermediair