Arbeidsmarkt

Jobstudent? Hou dit in de gaten!

Wil je wat bijverdienen tijdens je studies? Met een studentenjob doe je niet alleen werkervaring op. Het verdient ook goed. Want er gaat bijna niets af van je loon en sinds dit jaar mag je langer werken. Er zijn wel allerlei voorwaarden. Met onze vijf checks staan jij en je ouders niet voor onaangename verrassingen.

studentenjob
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Zet het op papier

Zorg dat je een contract hebt dat uiterlijk op de eerste werkdag ondertekend is. Voor studenten is dit een speciaal contract: een ‘overeenkomst voor tewerkstelling van studenten’. Zo word je beschermd door het arbeidsrecht.

In het contract staan afspraken tussen jou en je werkgever: 

  • wie: gegevens van jou en je werkgever
  • waar: beschrijving van de plaats waar je werkt
  • wanneer: de dagen, uren, start- en einddatum van je tewerkstelling
  • wat: omschrijving van het werk dat je doet
  • wedde: het salaris dat je krijgt en hoe dit betaald wordt

Werk niet te lang

Als jobstudent betaal je enkel een ‘solidariteitsbijdrage’ van 2,71% op je salaris. Je nettoloon is dus bijna gelijk aan je brutoloon. De enige voorwaarde is dat je niet meer dan 600 uur per jaar werkt. Als je langer werkt, houdt de overheid meer van je salaris af en verdien je minder. Zo betaal je vanaf het 601ste gewerkte uur een ‘sociale zekerheidsbijdrage’ van 13.07%.

Werk je in de zorgsector? Dan mag je dit jaar uitzonderlijk meer werken. De gewerkte uren in januari, februari en maart tellen niet mee voor de berekening van de 600 uur.

Je mag bij dezelfde of verschillende werkgevers werken, dat doet er niet toe zolang je in totaal niet meer dan 600 uur werkt. Hou je persoonlijke urenteller in het oog op student@work.

Verdien niet te veel

Je loon kan invloed hebben op twee zaken: of je ouders meer belastingen moeten betalen en of je zelf belastingen moet betalen.

Het heeft weinig zin dat je een centje bijverdient en dat je ouders daardoor meer belastingen moeten betalen. Zorg er daarom voor dat je niet te veel verdient. Dan blijf je fiscaal 'ten laste' van je ouders. Je mag een bepaald bedrag aan nettobestaansmiddelen niet overschrijden. In 2023 is dit 3.820 euro netto. Is je moeder of je vader alleenstaande, dan stijgt dit tot 5.520 euro. Het aantal uren dat je werkt speelt geen rol.

Een gelijkaardig principe geldt voor je eigen belastingen. Je hoeft geen belastingen te betalen als je niet te veel verdient. In 2023 mag je netto belastbaar inkomen niet hoger zijn dan 10.160 euro. Dit zit meestal wel goed als je niet meer dan 600 uur per jaar werkt. 

Denk aan de kinderbijslag

Tot en met de maand waarin je 18 wordt, hebben je ouders recht op het ‘Groeipakket’ als je in Vlaanderen woont. Het maakt niet uit of je veel, weinig of helemaal niet werkt als jobstudent.

Vanaf je 18de tot je 25ste behouden je ouders het Groeipakket zolang je niet meer dan 600 uur per jaar werkt als jobstudent.

Werk je toch langer? Let dan goed op. Als je 600 uur hebt gewerkt, mag je nog tot 80 uur per maand extra werken zonder dat je je kinderbijslag verliest. Pas als je meer dan 80 uur werkt, valt de kinderbijslag weg voor die maand.

Er zijn andere regels voor kinderbijslag als je in Brussel of Wallonië woont. 

Verwar ‘jobstudent’ niet met ‘werkstudent’

‘Jobstudent’ wordt in vacatures meestal gebruikt voor studenten die maximaal 600 uur werken aan verminderde sociale bijdragen. De info in dit artikel gaat hierover.

Als een werkgever op zoek is naar een ‘werkstudent’, betekent dit doorgaans een student die meer dan 600 uur werkt en dus sociale zekerheidsbijdragen betaalt. Vraag daarom altijd aan de werkgever wat hij bedoelt met ‘werkstudent’.

Bronnen: student@workgroeipakket.be en tijd.be

Ook interessant

Versier een vakantiejob

Een reis naar de zon, de Gentse feesten, Pukkelpop... De zomermaanden zijn zalig, maar niet goedkoop. Gelukkig kan je extra zakgeld opstrijken met een studentenjob. 

Helpende handen

"Wat ons werk uniek maakt? Wij geven kleur aan het leven van anderen.” Dat is de boodschap van persoonlijk assistenten Axel en Heleen. Ze vertellen hoe zij het verschil maken.

Bijklussen met een flexi-job

Wil je een centje bijverdienen? Ga voor een flexi-job. Je kan sinds dit jaar op veel meer plekken aan de slag. Bij de bakker, in een school of zelfs als redder in een zwembad.