In deze opleiding leer je meerdere soorten brood en aanverwante producten bakken. Je leert ook allerlei soorten gebaken taarten maken. Hierbij hou je rekening met de hygiënevoorschriften. Wil je ontdekken of een job als industriële bakker/ banketbakker iets voor jou is? Neem dan zeker het digitaal infopakket al eens door! In de opleiding...
Jobdomeinen: Andere, Verkoop
Chocolatier-ijsbereider knelpuntberoep
Je bereidt en verkoopt chocolade, ijs en suikerwaren volgens de voorschriften voor de voedselveiligheid en hygiëne. Je beheert een voedingskleinhandel.
Belangrijkste vaardigheden
Gedragsindicatoren
- Past de richtlijnen toe voor persoonlijke hygiëne en persoonlijke beschermingsmiddelen
- Controleert de voorwaarden voor het opslaan van goederen (temperatuur, luchtvochtigheid, FIFO, FEFO,...)
- Reinigt en desinfecteert volgens interne procedure
- Sorteert afval en voert het af volgens de voorschriften
Kennis
- Codex over het welzijn op het werk
- Good Manufacturing Practice (GMP)
- Goede Hygiëne Praktijken (GHP)
- Gids voor autocontrole in de voedselveiligheid
- FIFO-principe (First In - First Out)
- FEFO-principe (First Expired - First Out)
- Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP)
- Criteria voor afvalsortering
Gedragsindicatoren
- Volgt het recept
- Zet alle ingrediënten klaar
- Weegt de benodigde hoeveelheid of gewicht af
- Bepaalt de temperatuur en de hoeveelheid van de samen te voegen grondstoffen
- Respecteert de volgorde en timing voor het bereiden van gerechten
Kennis
- Recepten
- Culinaire basisbereidingen
- Voedselallergieën
- Assortiment voedingsproducten
- Productweging en -dosering
- Keukenterminologie
- Keukenuitrusting en -gereedschap
Gedragsindicatoren
- Bepaalt de temperatuur en de hoeveelheid van de samen te voegen grondstoffen
- Bereidt vullingen, crèmes en garnering voor pralines, koekjes, en chocoladestukken
- Voegt met natuurlijke aroma’s smaak en kleur toe aan de producten
- Tempereert chocolade rekening houdend met tijd, temperatuur en beweging
- Bedient warmtekassen, smeltketels en -bakken voor het bereiden van chocolade
- Verwerkt getempereerde chocolade tot pralines, chocoladestukken, … (mouleren, vullen, afkoelen, ontvormen, …)
Kennis
- Vormtechnieken
- Tempereertechnieken voor chocolade
- Afwerkingstechnieken
Gedragsindicatoren
- Bepaalt de temperatuur en de hoeveelheid van de samen te voegen grondstoffen
- Mengt, kneedt of klopt deeg of beslag manueel of machinaal
- Verwerkt beslag op temperatuur
- Turbineert en koelt het beslag tot ijs
- Plaatst het ijs op platen of in vormen
- Verwerkt het ijs tot taarten of klein stukgoed (mouleren, ontvormen, afkoelen, ...)
Kennis
- Pasteurisatietechnieken
- Homogenisators van ijs
- Ijsturbines
- Invriesmethodes
- Afwerkingstechnieken
Gedragsindicatoren
- Weegt porties af
- Verpakt producten met de hand of met een verpakkingsmachine
- Verpakt efficiënt en kostenbewust
- Brengt etiketten aan met de wettelijke informatie (prijs, gewicht, samenstelling, herkomst, …)
- Controleert de verpakking en het etiket
Kennis
- Conditioneringstechnieken
- Invloed van verpakking op hygiëne en bewaring
- Snijgereedschap- en machines
- Regelgeving over verplichte aanduidingen voor voedingsmiddelen
- Traceerbaarheid van producten
Gedragsindicatoren
- Houdt zich aan het onderhoudsplan en –richtlijnen
- Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op
- Houdt de eigen werkplek schoon
- Legt materieel en gereedschap op de juiste plaats terug
- Sorteert afval en voert het af volgens de voorschriften
Kennis
- Schoonmaaktechnieken
- Ontsmettingsprocedures
- Veiligheidsregels
- Onderhoudsproducten
- Schoonmaakmaterieel
Gedragsindicatoren
- Houdt zich aan de richtlijnen voor hygiëne
- Controleert de staat van het materieel
- Reinigt het materieel vooraleer het op te bergen
- Houdt gereinigd en gebruikt materieel gescheiden
- Sorteert afval en voert het af volgens de voorschriften
Kennis
- Schoonmaaktechnieken
- Ontsmettingsprocedures
- Veiligheidsregels
- Onderhoudsproducten
- Schoonmaakmaterieel
Aanvullende vaardigheden
Gedragsindicatoren
- Houdt gegevens bij over het verbruik van grondstoffen
- Maakt een overzicht van uit te voeren activiteiten en hieraan verbonden directe en indirecte kosten
- Berekent de kostprijs op basis van de benodigde grondstoffen en werkuren
- Verrekent een winst- en risicomarge in de kostprijs
- Werkt een kostenefficiënt plan uit
Kennis
- Kostprijsberekening
- Productie
Gedragsindicatoren
- Stelt producten in de verkoopruimte volgens bepaalde thema’s en verkoopsdoelstellingen ten toon
- Gebruikt promotiemateriaal om artikelen in de kijker te plaatsen
- Maakt of regelt decoraties (combinaties van de producten, licht- en kleurgebruik, attributen, …)
- Brengt de prijs aan volgens richtwaarden of instructies
- Controleert de etiketten en prijslabels
- Beveiligt de goederen tegen diefstal
Kennis
- Presentatietechnieken
- Visual merchandising
- Diefstalpreventie
- Ergonomische hef- en tiltechnieken
Gedragsindicatoren
- Informeert klanten over het aanbod en toont artikels of producten
- Benadrukt de kwaliteit van het aanbod
- Geeft klanten advies in functie van hun wensen en budget
- Vestigt de aandacht op promoties of speciale aanbiedingen
- Heeft oog voor cross-selling mogelijkheden
- Buigt een bezwaar van een klant om tot een koopargument
- Helpt de klant met aankopen op internet
Kennis
- Typologie van klanten
- Verkooptechnieken
- Commerciële gesprekstechnieken
- E-commerce
- Online verkoop
- Principes van klantvriendelijkheid
Gedragsindicatoren
- Houdt gegevens bij over het verbruik van producten
- Houdt gegevens bij over leveringen
- Controleert de staat en de omvang van de voorraad
- Onderneemt actie bij tekorten
Kennis
- Stock- en voorraadbeheer
- Software voor voorraadbeheer
- Inventaristechnieken
- FIFO-principe (First In - First Out)
Gedragsindicatoren
- Voert ontvangstcontrole uit op hoeveelheid en kwaliteit
- Vergelijkt geleverde goederen met de bestelbon
- Registreert afwijkingen of onregelmatigheden
- Ondertekent voor ontvangst
- Registreert de gegevens
Kennis
- Visuele controle
- Controle- en meetapparatuur
- Optische leestoestellen voor barcodes
- Kwaliteitscontrole
Gedragsindicatoren
- Verzamelt en verwerkt informatie en documenten volgens richtlijnen (identificeren, coderen, registreren, ...)
- Houdt personeelsdossiers actueel
- Komt wettelijke en fiscale verplichtingen na
- Volgt de verzekeringen op
Kennis
- Administratief beheer
- Kantoorsoftware
- Opvolging van informatiebronnen
Vacatures voor Chocolatier-ijsbereider
We kunnen je momenteel geen vacatures voor Chocolatier-ijsbereider tonen. Probeer later opnieuw.
Opleidingen voor Chocolatier-ijsbereider
We hebben 1 opleiding.
Brood- en banketbakker
Is Chocolatier-ijsbereider toch niets voor jou?
Ontdek welke job wel bij je past en wat je mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt.