Een online oefengesprek met een sollicitatiecoach: dat klinkt goed, maar ook wel eng. Waaraan kan je je precies verwachten?
Rustig opbouwen
An, die al 7 jaar als sollicitatiecoach werkt bij VDAB, vertelt: “Het gesprek verloopt via Google Meet. Ik stel mezelf eerst voor, en check of je vragen hebt of onzeker bent over bepaalde zaken.
Had je bijvoorbeeld een depressie en weet je niet of je dit moet vertellen. Ben je bang dat je slecht overkomt door je verlegenheid? Heb je weinig werkervaring en vrees je dat je te licht gaat wegen...
Ik bespreek je vragen met je en geef meteen enkele tips."
Fictief jobinterview
"Als je er klaar voor bent, starten we met het jobinterview. Ik doe alsof ik een rekruteerder ben en stel sollicitatievragen die ik voorbereidde op basis van je cv en de vacature waarnaar je solliciteert.”
- Standaardvragen zoals ‘Vertel eens iets over jezelf?’ of ‘Wat zijn je werkpunten?’
- Vragen over de job. Solliciteer je bijvoorbeeld voor zorgkundige, dan is dit een mogelijke vraag: 'Je doet je ronde in het ziekenhuis, en een van de patiënten stelt heel veel vragen aan je collega. Je merkt dat je collega niet vriendelijk is en kortaf reageert. Hoe reageer je?'
- Vragen over het bedrijf.
Eerlijke feedback
Na het jobinterview, krijg je feedback van je coach. Om te beginnen, kom je te weten of je inhoudelijk voldoende voorbereid bent of beter nog een tandje bijsteekt.
Daarnaast ontdek je hoe je overkomt en wat je kan doen om een betere indruk te maken.
An: “Dat maakt onze oefengesprekken zo waardevol. We vertellen eerlijk welke indruk je maakt. Een werkgever zegt nooit zo ongezouten de waarheid.
Onlangs had ik een gesprek met een vrouw die iedere keer zenuwachtig lachte als ze het antwoord niet wist, en in vraagvorm begon te gissen naar het antwoord.
Zo maakte ze geen goede indruk. Dankzij ons gesprek kwam ze dat te weten, en kon ik haar concrete tips geven.”
Overtuigd?
Boek snel een afspraak met een sollicitatiecoach
Tot binnenkort!
De drie meest gemaakte fouten
- Geen overtuigende motivatie.
- Onvoldoende voorbereiding.
- Negativiteit.
De bijhorende tips
- Maak je motivatie voor de job en het bedrijf zo concreet mogelijk.
Welke taken springen er voor jou uit? Welke aspecten van de job vind je interessant? En waarom wil je bij dit bedrijf aan de slag? Hoe concreter, hoe overtuigender. Verwijs niet naar een mooi salaris, veel vakantie, dichtbij wonen... - Bereid je goed voor.
Zorg dat je weet waar het bedrijf mee bezig is en bekijk de website. Analyseer de vacature aandachtig. Wat houdt het takenpakket in? Wat vindt de werkgever belangrijk? Welke troeven kan je uitspelen voor deze vacature? - Hoed je voor negativiteit.
Praat nooit slecht over je vorige werkgevers of collega's. Dit komt onprofessioneel over. Bovendien vrezen werkgevers dat je dit later ook bij hen zal doen. Haal jezelf ook niet onderuit. Zeg bijvoorbeeld niet dat je geen ervaring hebt of niet aan bepaalde vereisten voldoet. Focus je op wat je wel te bieden hebt.