Welzijn

Geen ziektebriefje nodig

Werk je in een privébedrijf met meer dan 50 medewerkers? Dan mag je dit jaar drie keer een dag afwezig zijn door ziekte zonder dat je naar je huisarts hoeft te hollen voor een ziekteattest. De nieuwe regels gelden wel niet voor privébedrijven met minder dan 50 medewerkers. We leggen uit wat en hoe.

ziektebriefje
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

De meeste werkgevers in de privé eisten vroeger een ziekteattest, ook als je maar één dag ziek was. Sinds 28 november vorig jaar gelden er nieuwe regels.

De regering wil op die manier de administratieve last voor huisartsen verlagen. Bovendien werkte het ziektebriefje voor één dag afwezigheid contraproductief, aldus experts. Sommige huisartsen hadden af en toe de reflex om meteen een hele week voor te schrijven, ook al was dat strikt gezien niet nodig.

De nieuwe regels op een rijtje

Werk je in een privébedrijf met meer dan 50 medewerkers?

Dan heb je voor één dag ziekte geen ziekteattest meer nodig van je huisarts. De regel geldt zowel voor één dag ziekte als voor de eerste dag van een langere ziekteperiode.

Je kan wel niet onbeperkt gebruik van maken van deze mogelijkheid: je mag maximaal drie dagen per kalenderjaar afwezig zijn zonder ziekteattest.

Bovendien heeft je werkgever nog altijd het recht om je arbeidsongeschiktheid te controleren. Je kan dus ook een controlearts over de vloer krijgen op een ziektedag waarvoor je geen ziekteattest nodig hebt.

Werk je in een bedrijf met minder dan 50 medewerkers?

Dan kan je werkgever wel nog een ziekteattest vragen voor één dag ziekte. Voorwaarde hiervoor is dat je werkgever in het arbeidsreglement of de ondernemings-cao vermeldt dat dit vereist is.

De redenering luidt dat het voor kleine bedrijven moeilijker is om afwezigheden op te vangen. Daarom vond de regering het een brug te ver om het ziektebriefje af te schaffen in bedrijven met minder dan 50 medewerkers.

Na een jaar volgt er een evaluatie van de nieuwe regels. Dan bekijkt de regering of ze de regels kan verruimen naar bedrijven met minstens 20 medewerkers.


Bronnen:

 

 

Ook interessant

Opgepast: oplichterssyndroom

Schrijf je je professionele succes toe aan toeval en geluk? En ben je bang dat je op een dag door de mand gaat vallen? Dan heb je misschien last van het oplichterssyndroom.

Brokkelbrein

Anna: “Als ik thuiswerk, beantwoord ik onmiddellijk mijn mails.” Volgens neuropsychiater Theo Compernolle is dit géén goed idee. “Op den duur krijg je een brokkelbrein." 

Luieren loont

Dagdromen, een warm bad nemen, naar Nonkels kijken… Volgens neuropsychiater Theo Compernolle is het belangrijk om je denkend brein geregeld rust te gunnen.