Welzijn

Nieuw jaar op papier

Old skool agenda’s en schriften zijn nog altijd een vaste waarde in de boekenwinkel. Hoe kan dat in een wereld vol digitale alternatieven? Manager Steven en expert sociale media Tim getuigen. Steven: “Tijdens een meeting werkt schrijven veel beter dan typen. Ik gebruik mijn schrift zelfs als ijsbreker!” 

Papieren notities maken
©Steven

Abonneer je op de nieuwsbrief

Oprechte interesse

Manager Steven zweert trouw aan pen en papier. Meer zelfs: hij heeft er een hekel aan als collega’s tijdens een meeting notities maken op hun laptop.

“Dat getokkel is vreselijk irritant. Meestal zeggen ze niks en kijken ze alleen maar naar hun scherm zonder oogcontact te maken. Soms krijg ik er een ‘Stasi-gevoel’ van: alsof elk woord dat ik zeg wordt opgeslagen. Je weet ook niet of ze echt luisteren of met iets anders bezig zijn.”

Schrijven op papier werkt volgens Steven veel beter. "Als je met de hand notities maakt, kan je enkel kernwoorden opschrijven. Je denkt na over wat je noteert in plaats van alles klakkeloos over te nemen en maakt een synthese. Bovendien geef je je gesprekspartner het gevoel dat je echt luistert en oprecht geïnteresseerd bent.”

Steven gebruikt altijd schriften met een grappige kaft. “Als ik tijdens een overleg een meningsverschil heb, zeg ik bijvoorbeeld: “Cor, kijk eens!” en draai ik mijn schrift om. Dan begint hij te lachen en is de lont uit het vat. Tegenwoordig vraagt hij zelf spontaan: ‘Steven, welk schrift heb je vandaag bij?’”

Zijdezachte start van 2025

Ook Tim, expert in sociale media, is nog old skool. Hij koopt elk jaar een papieren agenda. Hij legt uit: “Ik hou van de handeling van schrijven. Het helpt me om mijn gedachten te ordenen en gefocust te blijven.”

Tim gebruikt zijn agenda niet enkel om te plannen. “Ik noteer werkgerelateerde zaken zoals vergaderingen, deadlines en terugkerende taken. Maar ook persoonlijke dingen: verjaardagen, boodschappenlijstjes, droedels en ideeën die ik oppik. Het is eigenlijk een soort dagboek. Als het jaar voorbij is, geef ik m’n agenda een plaats in de kast. Ik kan er geen afscheid van nemen.”

Tot voor kort koos Tim steevast voor een agenda van Papierniczeni, een Pools merk dat hij ontdekte in een winkeltje in Brussel. “Helaas stopte die winkel ermee, en ik vond het merk nergens anders. Voor 2025 kocht ik een agenda van Midori, een Japans merk met zijdezacht, dun papier dat perfect is voor mijn vulpen. Het formaat is iets kleiner, dus dat wordt wennen. Maar ik kijk ernaar uit!”
 

Voordelen van schrijven op papier

  • Je kan je beter concentreren
    Als je op papier schrijft, word je niet afgeleid door meldingen, apps of sociale media.
  • Je denkt dieper na
    Schrijven gaat langzamer dan typen, en dat is een voordeel. Omdat je niet alles woord voor woord kan opschrijven, denk je bewuster na. Je formuleert de info in je eigen woorden en vat de essentie samen.
  • Je onthoudt beter
    Als je iets met de hand schrijft, onthoud je het beter dan wanneer je typt. Het langzamere proces en de fysieke beweging van het schrijven helpen je brein om de info beter op te slaan.
  • Je bent creatiever
    Met de hand schrijven stimuleert de creativiteit omdat je hersenen op een andere manier geactiveerd worden. Bovendien kan je op papier ook tekenen, krabbelen, woorden omcirkelen… wat je creativiteit bevordert.

Kortom: ben je nog op zoek naar een goed voornemen voor 2025? Schrijf eens wat vaker op papier!

Ook interessant

Powernap

Heb je soms last van het bekende ‘klopke’ na de lunch? Probeer eens een powernap. Met een dutje van 10-30 minuten laad je jezelf weer op en geef je je brein een boost.

Opgepast: oplichterssyndroom

Schrijf je je professionele succes toe aan toeval en geluk? En ben je bang dat je op een dag door de mand gaat vallen? Dan heb je misschien last van het oplichterssyndroom.

Brokkelbrein

Anna: “Als ik thuiswerk, beantwoord ik onmiddellijk mijn mails.” Volgens neuropsychiater Theo Compernolle is dit géén goed idee. “Op den duur krijg je een brokkelbrein."