Er zijn 2 belangrijke momenten in elke job: het begin, en het einde. Aan het begin besteden we meestal veel aandacht, omdat we een goede eerste indruk willen maken. Maar het einde? Daar steken we liever niet veel tijd en energie in. Een gemiste kans, want de laatste indruk is minstens even essentieel als de eerste.
Tips voor een professioneel afscheid
1. Verwittig eerst je baas
Licht je baas in voor je je collega’s op de hoogte brengt. Zo vermijd je dat je baas het van anderen moet horen en voor schut staat. Bespreek hoe je je collega’s op de hoogte gaat brengen: via mail, tijdens een teamvergadering… Doe je het zelf of laat je het over aan je baas? En wil je het eerst bepaalde collega’s op de hoogte brengen voor je de anderen inlicht?
Stijn gaf een tijd geleden zijn ontslag. Hij vertelt: “Ik lichtte eerst mijn manager in. Daarna vertelde ik het aan 2 collega’s waarmee ik een goede band had. Ze hoorden meteen aan mijn stem hoe laat het was en vroegen: “Je gaat toch niet weg, hé?” De volgende dag vertelde ik het aan de rest van het team tijdens een stand-up. En toen de vertrekdatum vaststond stuurde ik een mail naar al mijn contactpersonen in de organisatie.”
2. Blijf bij je verhaal
Bedenk op voorhand wat je gaat vertellen als iemand vraagt naar de reden van je ontslag. Vertel aan iedereen -van de baas, tot je collega’s en het poetspersoneel- hetzelfde. Zo vermijd je roddels in de wandelgangen.
3. Wees open over je toekomst
Je omgeving is nieuwsgierig naar de volgende stap in je carrière. Bereid een kort, eerlijk antwoord voor. Door zelf de nodige informatie te geven, smoor je speculaties in de kiem.
Stijn: “Mijn collega’s zagen het niet aankomen en vroegen spontaan waarom ik ontslag nam. Ik vertelde iedereen eerlijk waarom ik vertrok. Het waren positieve redenen: in mijn nieuwe job kon ik me meer focussen op de dingen die ik graag deed en kon ik veel bijleren.”
4. Pas op voor het exitinterview
Heeft je baas een exitinterview geregeld? Mooi zo. Wat de reden voor je ontslag ook is, gebruik dit gesprek niet om je frustraties te ventileren. Kies voor opbouwende kritiek en gooi in geen geval met modder.
5. Gebruik de tijd die je nog hebt nuttig
Voor je vertrekt, heb je nog 1 belangrijke taak: je werk op een goede manier doorgeven aan je opvolger. Bespreek met je baas hoe je dit best aanpakt, en hou je aan de afspraken.
6. Toon je dankbaarheid
Denk terug aan de goede tijden die je beleefde in het bedrijf, en wees dankbaar voor wat je hebt geleerd. Druk je dankbaarheid uit: schrijf een afscheidskaartje, trek een fles open, trakteer op een lunch...
Stijn pakte het als volgt aan: “Een week voor mijn vertrek spraken we met ons team af in een groot park. We hadden allemaal onze picknick bij en ik zorgde voor de bubbels.
Het was een leuke namiddag. Ik gaf een korte speech en had voor iedereen een doosje pralines met een persoonlijk afscheidsbriefje erin. Mijn collega’s hadden ook een afscheidsgeschenk bij. Omdat ik altijd potjes snackgroenten op mijn bureau had staan, kreeg ik een halve tupperware-collectie cadeau (lacht).
Ik heb veel aan dat afscheid gehad. In de periode tussen je ontslag en vertrek zit je in een grijze zone. Je bent volop bezig met zaken af te ronden en tegelijk zit je met je hoofd al bij je nieuwe job. Na die middag in het park was mijn oude job een afgesloten hoofdstuk. Ik was helemaal klaar voor mijn nieuwe toekomst!”