Andere job

Ontslag: juist of fout?

Je denkt er liever niet aan, maar wat als je plots je werk verliest? Weet je welke rechten je hebt en welke stappen je moet nemen? Test je kennis en ontdek hoe goed je op de hoogte bent!

ontslagen
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Stelling 1: als je ontslagen wordt, moet je onmiddellijk stoppen met werken

❌ Fout

Bij ontslag heb je recht op een opzegtermijn. Dat betekent dat je nog enkele weken of maanden in dienst blijft, zodat je tijd hebt om nieuw werk te zoeken. Hoe lang die opzegtermijn duurt, hangt af van je anciënniteit.

Uitzondering: bij ontslag om dringende reden heb je geen recht op een opzegtermijn en moet je wel onmiddellijk stoppen met werken. 

Stelling 2: tijdens je opzegtermijn mag je vrij nemen om te solliciteren

✅ Juist

Je hebt recht op sollicitatieverlof tijdens je opzegtermijn. Je mag 1 dag per week vrij nemen om te solliciteren. Je werkgever kan dat niet weigeren en je hoeft niet te bewijzen dat je solliciteert.

Stelling 3: tijdens je opzegtermijn krijg je een ontslagvergoeding in plaats van je loon

❌ Fout

Tijdens je opzegtermijn ontvang je gewoon je loon. Als je werkgever echter beslist dat je je opzegtermijn niet moet doen en dus niet meer moet werken, ontvang je een ontslagvergoeding. Dat is het loon dat je zou krijgen als je je opzegtermijn wel doet.

Uitzondering: bij ontslag om dringende reden heb je geen recht op een ontslagvergoeding. 

Stelling 4: je hebt documenten van je werkgever nodig om een werkloosheidsuitkering aan te vragen

✅ Juist

Je hebt bepaalde documenten nodig, zoals je C4 (werkloosheidsattest), om een werkloosheidsuitkering aan te vragen. Let erop dat je die documenten krijgt als je contract eindigt.

Stelling 5: je moet ingeschreven zijn bij VDAB om recht te hebben op een werkloosheidsuitkering

✅ Juist

Om een werkloosheidsuitkering te krijgen, moet je je binnen 8 dagen na het einde van je opzegtermijn inschrijven bij VDAB en langsgaan bij je uitbetalingsinstelling.

Let wel: bij ontslag om dringende reden heb je niet onmiddellijk recht op een werkloosheidsuitkering.

Stelling 6: outplacement is alleen voor werknemers die ouder zijn dan 45 jaar

❌ Fout

Outplacement is begeleiding bij het vinden van een nieuwe job. Je hebt er recht op als je opzegtermijn minstens 30 weken is, ongeacht je leeftijd. Het is verplicht als je 45 jaar of ouder bent of bij een herstructurering met een tewerkstellingscel.

Stelling 7: via VDAB heb je recht op begeleiding en gratis opleidingen

✅ Juist

Als je je inschrijft bij VDAB, kan je gebruikmaken van begeleiding en gratis opleidingen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Stelling 8: je werkgever hoeft de reden van je ontslag niet te vertellen

❌ Fout

Je hebt het recht om de reden van je ontslag op te vragen als je die niet spontaan hebt gekregen. Dat is belangrijk als je denkt dat je ontslag onterecht is.

En… hoeveel stellingen had je juist ingeschat?

Niet tevreden over je resultaat? Op deze pagina lees je alles over je rechten bij ontslag. Zo kan je je kennis opfrissen.

Tot slot

Word je ooit ontslagen, laat je er dan niet door ontmoedigen. Zie het als een kans om jezelf te ontplooien en een job te vinden die nog beter bij je past. Met de juiste informatie en ondersteuning sta je sterker dan voorheen.

Ook interessant

Afscheid in stijl

Geef je je ontslag? Doe dit op een professionele manier en blaas geen bruggen op. We geven 6 tips voor een mooi afscheid. Stijn: “Ik organiseerde een picknick."

Tijd voor afscheid

Bedrijven investeren veel energie in het rekruteren van mensen, maar voor wie vertrekt is er minder tijd. Dat is zonde want met een goed exitgesprek haal je veel uit zo’n vertrekmoment. 

Stappenplan bij ontslag

Ben je je werk kwijt? We leggen uit hoe je een werkloosheidsuitkering aanvraagt en snel een nieuwe job vindt.