Collega's en bazen

Opgelet, negatieve vibes!

Je komt blijgezind naar je werk en start vol goede moed je pc op. Dat is buiten je collega gerekend. Zij heeft een pesthumeur en laat dit duidelijk merken. Een kwartier later ben je ook slechtgezind. Herkenbaar? Volgens onderzoekster Elaine Hatfield is dit perfect normaal.

Elaine Hatfield legt uit in Psychologie Magazine: “Andermans gevoelens overnemen is heel normaal. Veel mensen doen het zonder het te beseffen. Dit heet emotionele besmetting en kan zowel met positieve als met negatieve gevoelens. Helaas zijn de meeste mensen gevoeliger voor negatieve vibes, dan voor positieve stemmingen.”

Non-verbaal gedrag

Hoe komt het dat we zo beïnvloed worden door andermans humeur? Hatfield: “Wanneer we praten met anderen, hebben we de neiging om hun non-verbale gedrag -mimiek, gebaren, houding…- te kopiëren. Zo nemen we echter ook onbewust de gevoelens die daarbij horen over.”

Je non-verbaal gedrag heeft immers een sterke impact op je stemming. Dat blijkt uit het volgende experiment: een bende proefpersonen werd ingedeeld in twee groepen. De ene groep klemde een pen tussen de tanden, waardoor hun mond in een glimlach werd geforceerd. De tweede groep hield een pen tussen de lippen, waardoor hun gezicht in een frons werd gedwongen. Toen beide groepen vervolgens een aantal cartoons voorgeschoteld kregen, vond de eerste groep -die een glimlach had geforceerd- ze grappiger dan de tweede.”

Weg luchtige sfeer

Ook administratief bediende Marie (42) weet goed wat emotionele besmetting is. Ze deelt het kantoor met een collega die geregeld negatieve vibes uitstraalt, en dat heeft zo zijn gevolgen.

Marie: “Ik werk in een landschapskantoor. Als ik iets bespreek met een collega aan mijn bureau, zit de collega die haar bureau recht tegenover me heeft, geregeld heftig te gesticuleren. Ze luistert naar wat we zeggen en fronst haar wenkbrauwen, knikt nee, begint te zuchten, tikt hard op haar toetsenbord... Het is duidelijk dat ze het ergens niet mee eens is, maar ze zegt niets. Dit heeft een grote impact op mij: ik word er zenuwachtig van, en begin te twijfelen aan wat ik doe. Ik merk dat haar negatieve signalen niet alleen drukken op mij, maar ook op de collega waarmee ik iets aan het bespreken ben. Weg luchtige sfeer en goed humeur!”

Paai en grap

Een knap vervelende situatie dus. Wat kan je doen als je net als Marie te maken hebt met een collega die regelmatig negatieve signalen uitzendt? Enkele tips!

  • Ontwijk
    Het is niet de vriendelijkste methode, maar wel de meest efficiënte: ontwijk je negatieve collega zoveel mogelijk. Zeker op dagen dat je zelf niet in een opperbeste stemming bent. Zo kan zijn pesthumeur je niet nog meer naar beneden halen.
  • Paai en grap
    Of gooi het over een andere boeg en probeer een glimlach op het gezicht van je collega te toveren, vóór zijn wenkbrauwen naar beneden zakken. Hoe? Haal een kop koffie, geef een compliment, vertel een mop… Zo is de toon gezet en ligt de drempel hoger om de negatieve toer op te gaan.
  • Leef mee
    Overdrijf niet met mopjes en complimentjes. Bij negativo’s heeft het weinig zin om extreem de positivo uit te hangen. Dat zal hun neiging om negatief te zijn alleen maar versterken. Probeer in de plaats wat medeleven te tonen, bijvoorbeeld door te informeren naar hoe het gaat. Eens het hart gelucht is, ontstaat er misschien ruimte voor wat positiviteit.
  • Confronteer
    Heb je het echt helemaal gehad? Confronteer je collega dan met zijn negatieve houding. Doe het op een assertieve manier, en spreek open en oprecht over wat je dwarszit. De kans bestaat immers dat je collega zelf niet doorheeft dat hij zo negatief overkomt. Wie weet opent de confrontatie de deur naar een positievere samenwerking.

 

Psychologie Magazine, december 2014: hoe vatbaar ben je voor emoties?

assertief.nl/omgaan-met-negatieve-mensen

Ook interessant

Op café met collega’s

Met collega's op café gaan is een leuke manier om elkaar beter te leren kennen. Maar er gelden wel andere regels dan als je met vrienden op de lappen gaat.

Zo laat je anderen doen wat je wil

Stel, je mag een superkracht kiezen op de werkvloer. Hoe leuk zou het zijn als je alles van je collega’s gedaan krijgt? Met deze slimme tips wind je iedereen om je vinger.

Werkblunders

Gênante situaties op het werk. Iedereen kent ze, maar niemand bekent ze graag. We vonden vier moedige werknemers die ons hun grootste blunders toevertrouwden.