
1. Herhaal de naam
Luidop herhalen is een van de beste manieren om iets te onthouden. Ontmoet je iemand voor de eerste keer? Zeg dan niet alleen je eigen naam, maar herhaal ook de naam van de ander. 'Dag Leen, ik ben Tom.'
2. Ga dieper in op moeilijke namen
Heeft je gesprekspartner een moeilijke of onbekende naam? Informeer hoe je die precies schrijft, of waar de naam vandaan komt. Zo heb je meteen een onderwerp, toon je interesse en hoor je de naam een paar keer na elkaar. Dat maakt het makkelijker om hem te onthouden.
3. Verzin er iets bij
Link de naam in je gedachten aan een kenmerk van de persoon. Heeft Bart een baard? Dan onthoud je hem als ‘Baardige Bart’. Ontmoet je een Erik die luid lacht? Dan is het voor jou Erik van Looy. Praat je met een Jan die erg groot is? Maak er ‘Lange Jan’ van.
4. Kijk naar je gesprekspartner
We zijn vaak zo bezig met wat we zelf gaan zeggen, dat we nauwelijks op het gezicht van de ander letten. Maak oogcontact, scan het gezicht en verbind dat beeld aan de naam. Dat helpt je hersenen om de juiste naam te koppelen aan het juiste gezicht.
5. Gebruik de naam in het gesprek
Vermeld nog eens de naam van je gespreksparter tijdens het gesprek. "Wat jij zegt, Leen, vind ik interessant." Dat helpt om hem te onthouden en geeft een persoonlijke indruk.
6. Maak het je gemakkelijk
Ben je op een netwerkevent? Vraag dan voor de zekerheid een naamkaartje of stuur een connectieverzoek op LinkedIn.
7. Maak een overzicht
Noteer na je gesprek de naam in een document en voeg een paar trefwoorden toe, zoals de functie of een uiterlijk kenmerk.
8. Oefen
Herhaal later op de dag voor jezelf nog eens de namen van de mensen die je hebt ontmoet. Hoe vaker je een naam herhaalt, hoe beter hij blijft hangen.
9. Vraag het opnieuw
Ben je toch een naam vergeten? Geen paniek. Vraag er opnieuw naar, en leg uit dat je slecht bent met namen. Veel mensen herkennen dat en vinden dit sympathiek. Op voorwaarde dat je hun naam daarna wél onthoudt.