Collega's en bazen

Goed gesprek

Ontmoet je een nieuwe collega waar je vaak mee moet samenwerken? Dan hoop je wellicht op een prettig eerste gesprek om elkaar beter te leren kennen. Hoe pak je dat het best aan? We geven zes tips voor een geslaagde eerste babbel.

Ga naast elkaar zitten

Wil je graag een vertrouwelijke band smeden met je nieuwe collega? Dan zit je best naast elkaar tijdens jullie eerste gesprek, of in een hoek van 90 graden. Als je tegenover elkaar zit, werk je eerder rivaliteit in de hand.

Pas je spreekvolume en tempo aan

Niet alleen wat je zegt is van belang. Ook hoe je het zegt, speelt een rol. Spreekt je kersverse collega luid en snel? Doe dat dan ook. Spreekt hij eerder zacht en langzaam? Ga dan daar in mee. Door je volume en tempo aan te passen, versterk je onbewust de vertrouwensband.

Laat je lichaam spreken

Buigt je collega zich tijdens het gesprek regelmatig naar jou toe? Of gesticuleert hij uitbundig terwijl hij het woord heeft? Doe dat dan ook. Door zijn lichaamstaal te spiegelen, zal hij zich onbewust comfortabeler voelen dan wanneer je dat niet doet.

Let op met oogcontact

Kijkt de nieuwkomer je vaak lang in de ogen? Doe dan gerust hetzelfde. Merk je dat hij vaak wegkijkt. Dan is hij niet zo comfortabel met oogcontact, en forceer je dat best niet.

Stel open vragen

De kunst van een fijn gesprek is niet zelf aan het woord zijn, maar de ander laten praten. Dat doe je door open vragen te stellen. Open vragen beginnen vaak met ‘wie’, ‘wat’, ‘wanneer’, ‘hoe’, ‘waar’ of ‘waarom’, en je kan er niet met ‘ja’ of ‘nee’ op antwoorden. Bijvoorbeeld:

  • ‘Wat vind jij belangrijk voor een goede samenwerking?’
  • ‘Waarom heb je voor ons bedrijf gekozen?’
  • ‘Wat doe je zoals in je vrije tijd?’

Respecteer de stilte

Stelde je een open vraag? Dan is het mogelijk dat je collega wil nadenken vooraleer te antwoorden. Terwijl hij nadenkt is het… stil. Respecteer die stilte, en vul ze niet op door allerlei gissingen op hem af te vuren.

Vat regelmatig samen wat de ander heeft gezegd

Door tijdens het gesprek af en toe samen te vatten wat je collega heeft gezegd, toon je dat je aandachtig bent. Dat geeft hem een fijn gevoel. Gebruik je tijdens het samenvatten letterlijk de woorden die hij heeft gebruikt? Dan zal hij zich echt begrepen voelen, en dat komt jullie prille band ten goede.
 

Deze tips zijn geïnspireerd op het werk van communicatie-experten Richard Bandler en John Grinder.

Zij zijn de grondleggers van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). NLP is een methode om beter te leren communiceren.

Bandler en Grinder observeerden jarenlang verschillende psychotherapeuten die aanzien genoten in hun vakgebied om uit te vinden wat zij anders deden dan anderen. Ze brachten de vaardigheden van deze experten in kaart, zodat ze als techniek konden onderwezen worden aan anderen.

 

nlpcollege.nl

wikipedia.org

Cursus Emotionele intelligentie en NLP van Wolters Kluwer

 

 

Ook interessant

Op café met collega’s

Met collega's op café gaan is een leuke manier om elkaar beter te leren kennen. Maar er gelden wel andere regels dan als je met vrienden op de lappen gaat.

Zo laat je anderen doen wat je wil

Stel, je mag een superkracht kiezen op de werkvloer. Hoe leuk zou het zijn als je alles van je collega’s gedaan krijgt? Met deze slimme tips wind je iedereen om je vinger.

Werkblunders

Gênante situaties op het werk. Iedereen kent ze, maar niemand bekent ze graag. We vonden vier moedige werknemers die ons hun grootste blunders toevertrouwden.