Welzijn

Brokkelbrein

Anna: “Als ik thuiswerk, beantwoord ik onmiddellijk mijn mails. Anders denken mijn collega’s misschien dat ik niet aan het werk ben.” Volgens neuropsychiater Theo Compernolle is dit géén goed idee. “Als je je activiteit voortdurend onderbreekt, kan je je op den duur helemaal niet meer concentreren." 

meisje dat thuiswerkt
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Anna mag sinds corona hybride werken. Ze werkt 4 dagen thuis en 1 vaste dag op kantoor.  Een zaligheid, want zo verliest ze geen pendeltijd en kan ze er meer zijn voor haar zoontje Fabian. Maar het zorgt ook voor stress.

Rustiger op het werk dan thuis

Ze vertelt: “Het klinkt gek, maar ik kan die ene dag op kantoor rustiger werken aan een taak dan thuis. Als ik thuiswerk heb ik de neiging om elke mail en elk chatbericht van collega’s onmiddellijk te behandelen.

Zo wil ik bewijzen dat ik echt aan het werk ben. Bovendien wil ik het feit dat ik vroeger stop om mijn zoon van school te halen, compenseren.”

Dat compenseren beperkt zich niet tot de werkuren. Anna: “Ik werk deeltijds en ben vrij op woensdagnamiddag. Maar ik kan het niet laten om mijn mails te checken op mijn telefoon terwijl ik met mijn zoon aan het spelen ben. Anders stapelt het werk zich op en word ik er donderdagochtend mee geconfronteerd.”

Multitasking vreselijk inefficiënt

Neuropsychiater Theo Compernolle zucht diep en schudt zijn hoofd als hij het verhaal van Anna hoort. Hij legt uit: “Ons denkbrein kan maar aandacht geven aan 1 ding tegelijk. Multitasking is rampzalig en vreselijk inefficiënt. Elke onderbreking -of die nu tijdens je werk of in je vrije tijd is- dwingt je denkbrein om om te schakelen.”

“Die omschakeling heeft ingrijpende gevolgen”, aldus Theo.

  • Je kan aan geen van de taken je volle aandacht geven.
  • Je hebt 4 à 5 keer meer tijd nodig om je werk te doen. 
  • Je voelt je gestresseerd.
  • Je maakt meer fouten.
  • Je onthoudt minder goed.

En daar blijft het niet bij. “Als je je activiteiten voortdurend onderbreekt, leidt dit op termijn tot een brokkelbrein. Door de voortdurende prikkels ben je niet meer in staat om volgehouden aandacht te schenken aan 1 activiteit.”

De oplossing: blocktasking

Theo ziet maar 1 manier om efficiënt thuis te werken en er ook plezier aan te beleven. “Je moet in blokken werken van zo’n 45 minuten. Een blok waarin je aan een taak werkt, een blok waarin je met je mails bezig bent, een blok waarin je met de kinderen bezig bent… En heel belangrijk: tijdens zo’n blok schenk je je volle aandacht aan je activiteit en laat je je door niets of niemand onderbreken.”

Concreet betekent dit dat je afspraken moet maken met je collega’s, baas, huisgenoten en kinderen. “Dit lijkt onoverkomelijk, maar dat is het niet. Je denkt misschien dat je collega’s en baas verwachten dat je permanent bereikbaar bent, maar is dit wel zo? Als je uitlegt wanneer je bereikbaar bent en wanneer niet, is de kans groot dat ze dit gaan respecteren. Zeker als ze merken dat je je werk goed doet.”

Rood licht aan en uit

En ja, je kan zelfs met heel jonge kinderen afspraken maken. Theo: “Koop een fietslicht en zet dit voor de deur van je werkkamer. Leg uit aan je kind: ‘Als het rood lichtje brandt, mag je mama niet storen. Als het licht uit is, ga ik met jou spelen.’

Na een paar keer merkt je zoon of dochter: ‘Als ik mama niet stoor, speekt ze daarna met me en heeft ze alleen maar aandacht voor mij, en voor niemand anders.’ Dat is een fantastisch cadeau dat je je kind schenkt. En voor jou is het ook zoveel aangenamer!”
 

Smartphone grootste stoorzender

Volgens Theo zorgt de smartphone voor de meeste onderbrekingen. “Dit is het zwarte gat van de aandacht. De gemiddelde Vlaming boven de 16 jaar neemt 80 x per dag de smartphone vast. Dat betekent dat je je bij elke activiteit -werk of privé- continu laat onderbreken.

De wetenschappers hebben hier een woord voor bedacht: phubbing. Dit is een samentrekking van phone en snubbing (= iemand negeren). Dit kan bijvoorbeeld op het werk gebeuren als je gesprekspartner de telefoon opneemt en een gesprek begint te voeren aan de telefoon of in je vrije tijd als je partner op restaurant meer op de smartphone kijkt dan naar jou.

Jammer genoeg heb je ook kinderphubbing. Als je zelf mama of papa bent, weet je wat een geweldig gevoel het is om je baby in je armen te leggen en ertegen te babbelen. Helaas zie je tegenwoordig steeds vaker dat de ouders met hun baby in de armen naar hun smartphone aan het kijken zijn.

Studies tonen aan dat de gevolgen van kinderphubbing groot zijn. Op Youtube kan je een filmpje bekijken waarin een mama met een peuter speelt die in een stoeltje zit. Als er een rood licht verschijnt, neemt ze haar telefoon op en stopt ze met spelen. Ze filmden de impact hiervan op de peuter. De stressreactie was enorm. Het doet echt pijn aan je hart als je dat ziet!”


Theo Compernolle schreef deze boeken:

  • Ontketen je brein
  • Zo haal je meer uit je brein
  • Ontketen het brein van je kind (voor ouders) 
  • Van brokkelbrein naar focus (voor leerkrachten)

compernolle.com
 

Ook interessant

Luieren loont

Dagdromen, een warm bad nemen, naar Nonkels kijken… Volgens neuropsychiater Theo Compernolle is het belangrijk om je denkend brein geregeld rust te gunnen. 

Adem!

Ademen is hip. Op internet struikel je over de ademhalingsoefeningen en apps. Meditatiebegeleidster Lien: "Mijn moeder van 86 vond het onzin. Nu is zelfs zij overtuigd.”

Help, paniekaanval!

Je moet een presentatie geven en plots voel je het. Paniek. Je hebt het benauwd, begint te zweten en het wordt zwart voor je ogen. Je wil vluchten, maar kan niet weg.