Welzijn

Rouwen op het werk

De dood van een dierbare heeft een grote impact op je leven. Plots staat de wereld stil, en is niets nog zoals voorheen. Een break op het werk is vaak noodzakelijk: om alles te regelen, en te rouwen. Maar dan komt de dag dat je de draad weer oppikt, en terug aan de slag gaat. Hoe pak je die terugkeer best aan? Acht tips.

Accepteer dat je er niet meteen voor 100% staat

Rouwen om een dierbare vergt energie. Veel energie. Een werkdag kan nu erg intensief aanvoelen, terwijl je vroeger geen moeite had met werkdagen van 8 uur of meer. Voel je daarover niet schuldig, en aanvaard dat je er nog niet voor 100% tegenaan kan gaan.

Pas je werkschema aan

Ben je bang dat voltijds werken teveel van je zal vergen? Neem voor je terugkeer contact op met je baas, en maak afspraken over je werkschema. Is het mogelijk om in het begin wat kortere dagen te maken? Of om even deeltijds aan de slag te gaan? Zorg ervoor dat je rustig kan herbeginnen en bouw je werkschema op als je je er klaar voor voelt.

Focus op taken die je energie geven

Je eerste dagen terug zijn niet ideaal om eindelijk in dat moeilijke dossier te duiken dat al lang ligt te wachten. Focus liever op taken die je vlot kan afwerken en die je energie geven. Zo verlies je niet meteen de moed en kom je sneller weer op dreef.

Las voldoende pauzes in

Vermoedelijk heb je het deze dagen moeilijker om je te concentreren. Neem daarom wat vaker een pauze. Heb je een taak goed afgerond? Ga even wandelen, drink een kop koffie of pleeg een telefoontje naar een vriend of familielid. Door regelmatig rust te nemen, zal je het langer volhouden en meer werk verzetten.

Bedenk op voorhand of je wilt praten over je verlies

Apprecieer je het dat collega’s informeren hoe het met je gaat? Of zwijgen ze best over je verlies? Laat hen op voorhand weten waar jij je prettig bij voelt. Bijvoorbeeld door hen een mailtje te sturen waarin je meedeelt wat je liefst hebt. Je collega’s zullen dankbaar zijn voor je openheid, en jij krijgt wat je nodig hebt.

Verwacht geen medeleven van iedereen

Verwacht niet dat al je collega’s beseffen hoe je je voelt. Sommigen zijn te druk bezig met hun werk of eigen problemen, om zich in te leven in jouw situatie. Neem hen dat niet kwalijk. Empathie is niet ieders talent.

Wees niet bang om hulp te vragen

Het is voor je omgeving moeilijk om te raden waar je behoefte aan hebt. Heb je nood aan een gesprek over het verlies dat je geleden hebt? Laat het weten aan je baas of een vertrouwenspersoon, en praat erover. Of heb je hulp nodig bij je werk? Bespreek dit met je collega's. Er zijn veel mensen die je willen helpen, als je hen laat weten hoe.

Terug aan de slag gaan is een proces

Het verlies van een dierbare verwerken, kan lange tijd in beslag nemen. Op sommige dagen gaat alles prima en kan je de wereld aan. Een dag later ken je een terugval en gaat het weer minder. Dat is heel normaal, en eigen aan het rouwproces. Hou er rekening mee dat zo’n terugval ook een weerslag kan hebben op je werkprestaties.

 

doodgaanendoorgaan.ardanta.nl/weer-aan-het-werk

rememberme.nl/rouwverwerking-tips

Ook interessant

Innige deelneming

Stel: een collega heeft haar dochtertje verloren aan kanker. Je weet niet wat je tegen haar kan zeggen. Herkenbaar? Logisch: we hebben nooit geleerd hoe we moeten omgaan met mensen die rouwen. Een snelcursus.