Offer je in december heel wat van je welverdiende middagpauzes op aan de zoektocht naar originele kerstcadeaus? Dan ben je niet alleen. Voor veel mensen is het een helse opdracht om jaar na jaar originele cadeautjes te vinden. De kans zit er immers dik in dat je de bal misslaat en je familie, vrienden of collega’s opzadelt met een geschenk dat ze liever kwijt zijn dan rijk.
Volgens een studie van de ‘Journal of Experimental Social Psychology’ ligt een verschil in perceptie aan de basis van al die verkeerde cadeaus. Wie een geschenk geeft, ziet de dingen namelijk anders dan wie een geschenk krijgt.
Geen verrassingen
We denken dat mensen het liefst een verrassing krijgen als cadeau. Dan hebben we immers moeite gedaan om iets te zoeken en er ons niet gemakkelijk van afgemaakt.
Uit het onderzoek blijkt echter dat mensen liever een cadeautje krijgen dat ze zelf kozen dan een verrassing. Zo’n geschenk zou net persoonlijker overkomen, want we deden de moeite om iets te kopen dat ze écht willen.
Vraag de persoon aan wie je een cadeau wil geven dus om een verlanglijstje op te stellen en koop iets uit die lijst.
Geld maakt wél blij
Unieke rugzak
Zo kreeg ik vorig jaar van mijn vriendin een rugzak van het merk Freitag. De rugzak is gemaakt van gerecycleerd vrachtwagenzeil en autogordels. Elke rugzak is dus volstrekt uniek en ik vind het leuk om niet dezelfde spullen te hebben als alle andere mensen. Daarnaast bestaat de rugzak volledig uit gerecycleerd materiaal, wat voor mij erg belangrijk is als milieubewuste jongen.
We waren nog niet zo lang samen, maar dit geschenk bevestigde dat het goed zat tussen mijn vriendin en mij.”