Volgens Frank van Marwijk bepaalt de plaats die je inneemt aan tafel, welke sfeer er gecreëerd wordt. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn, aldus van Marwijk, want als je een sfeer oproept die niet past bij het doel dat je voor ogen hebt, wordt het moeilijk om je doel te bereiken. Op lichaamstaal.com geeft hij enkele concrete voorbeelden.
Gesprek met twee
Voer je een gesprek met twee? Dan kan je volgens van Marwijk drie mogelijke posities innemen die elk een welbepaalde sfeer oproepen.
- Je zit recht tegenover elkaar
- Ga je recht tegenover je gesprekspartner zitten, dan ga je als het ware de confrontatie aan met elkaar. Bovendien valt het op als een van beide wegkijkt. Resultaat: je voelt je verplicht om voortdurend in elkaars ogen te kijken, en dit voelt ongemakkelijk aan.
- Deze positie is vooral geschikt als een van beide partijen de ander op het matje wil roepen en terechtwijzen. Bijvoorbeeld als je als werkgever vermoedt dat je medewerker iets gestolen heeft of een zware fout maakte die hij wegmoffelde.
- Je zit in een hoek van 90° ten opzichte van elkaar
- Zit je in een hoek van 90° graden, dan voelen jullie je allebei comfortabel. Je kan elkaar aankijken en weer wegkijken zonder dat je het gevoel hebt dat je gezichtsverlies lijdt. Bovendien hebben jullie de ruimte om gebaren te maken en kunnen jullie elkaars gebaren gemakkelijk observeren.
- Deze positie is ideaal als je een goede relatie wil opbouwen met je gesprekspartner en iets met hem wil bespreken of hem wil overtuigen. Bijvoorbeeld tijdens een verkoopgesprek met een klant, een gesprek met een collega waarin je hem wil vragen of hij een taak van je wil overnemen, een sollicitatiegesprek, een evaluatiegesprek...
- Je zit naast elkaar
- Zit je naast elkaar, dan voelen jullie je gelijkwaardig. Hierdoor wordt het gemakkelijker om vrijuit te spreken. Elkaar aankijken, is in deze positie wel lastig. Doordat jullie dicht bij elkaar zitten, zou dit te intiem aanvoelen. Bovendien is er minder ruimte om gebaren te maken en elkaars gebaren te observeren.
- Deze positie is perfect als je samen aan een taak wil werken of als je je gesprekspartner iets wil tonen waarover je zijn mening wil horen. Bijvoorbeeld een tekst die je schreef of een presentatie die je maakte. Je kijkt letterlijk naar het werk vanuit dezelfde gezichtshoek waardoor de kans groot is dat je op dezelfde golflengte komt.
Gesprek met meerdere mensen
Ook bij een gesprek met meerdere mensen, speelt je positie aan tafel een essentiële rol. Ga je bijvoorbeeld samen met collega’s van je eigen afdeling langs de ene kant van de tafel zitten en zitten de medewerkers van een andere afdeling langs de andere kant? Dan schep je een concurrerende, rivaliserende sfeer die ervoor kan zorgen dat beide partijen op hun stuk blijven staan. Wil je tot een vergelijk komen, dan is het beter om naast een collega van een andere afdeling te gaan zitten in plaats van naast een directe collega.