Verkoop overbodige spullen
Kijk rond in je huis en verzamel alle spullen die je het voorbije jaar niet gebruikte. Denk aan die steengoede keukenrobot -die al anderhalf jaar staat weg te kwijnen in je keukenkast. Of die handige plooifiets -die niet meer van pas komt sinds je van job veranderde. Zet die spullen online te koop op 2dehands.be of Kapaza. Eenvoudig, lucratief en leuk.
Koop niets nieuws
Weersta gedurende één maand de verleiding om nieuwe spullen te kopen. Hou je geldbeugel potdicht. Ook voor kleine aankopen zoals dat leuke boek of die mooie haarspeld. Impulsaankopen zorgen slechts kortstondig voor een goed gevoel. Door er niet aan toe te geven mis je niets en blijft je portemonnee gevuld. Want ook de kleintjes tellen!
Weg met dat dure sportabonnement
Heb je een sportabonnement? Zeg het op en kies voor sporten die je gratis kan beoefenen. Ga lekker joggen, wandelen of fietsen. Even gezond en doeltreffend als de fitness.
Eet je kasten leeg
Haal al het eten dat je in de loop van de tijd verzamelde uit je voorraadkast: lasagnevellen, soep in brik, blikken bonen, appelmoes in bokalen… Zet al dit voedsel de komende weken op het menu. Doe hetzelfde met het eten uit je diepvrieskast. Zo zal je winkelkar er de komende weken heel wat leger uitzien. En dat merk je aan je rekening.
Maak zelf cadeautjes
Kerst en Nieuw zijn net voorbij, en daar komen de eerste verjaardagen al. Weer cadeautjes kopen? Hoeft niet. Wedden dat tante An ook blij is met een zakje zelfgebakken koekjes? En dat nonkel Jo erg gecharmeerd is door een tekening van zijn favoriete neef die jij liet inlijsten? Zit je verlegen om inspiratie? Surf dan naar de netwerksite Pinterest. Ideetjes te over.
Laat de auto op stal
Laat je auto de komende weken thuis en ga zoveel mogelijk te voet of met de fiets. Zo spaar je liters dure benzine uit en ben je ook nog eens lief voor de natuur. Kom je daardoor wat later -of meer bezweet- op je bestemmingen aan? So be it. Leg aan je vrienden en collega’s uit waar je mee bezig bent, en waarom. Ze zullen er begrip voor hebben.
Maak je lunch zelf
Als je ’s middags je werkdag onderbreekt en naar buiten gaat om een lekkere lunch te scoren, ben je gegarandeerd veel geld kwijt. Veel meer dan wanneer je een lunch van thuis meeneemt. Dat hoeft trouwens niet altijd een saaie boterham met kaas te zijn. Met een klein beetje organisatie flans je de dag voordien een lekkere couscous of sla in elkaar. Da’s smullen voor weinig geld.
Neem geen vakantie
Tijdens een dagje vakantie verlies je weliswaar geen loon, maar geef je wel meer geld uit. Zelfs als je gewoon thuis blijft. In de winter moet de verwarming bijvoorbeeld een hele dag op. En ook je waterfactuur gaat omhoog want elk doorgespoeld toiletbezoek gebeurt op eigen kosten. En dan zwijgen we nog over de elektriciteit voor verlichting en andere activiteiten. Stel dat dagje vakantie dus nog even uit, en ga gewoon werken.