Er was eens een sollicitatiespook…
Twee jaar geleden verliet Mo de schoolbanken. Hij was negentien en zocht zijn eerste vaste job.
Mo: "Ik ben graag bezig met smartphones en tablets. Dus sprong ik binnen in een grote telecomwinkel in Antwerpen. Ik had een leuk gesprek met de manager. Zij vroeg me om online te solliciteren via hun website. Ik had echt een goed gevoel." Tien dagen later kreeg Mo een mail. Geen job! Hij begreep er niets van en ging opnieuw naar de winkel.
"De manager vertelde dat ik volgens de HR-verantwoordelijke 'onbetrouwbaar' was. Dat had blijkbaar te maken met een sollicitatie uit het verleden bij hetzelfde bedrijf. Ik mocht er toen starten als jobstudent voor een promo-opdracht. Maar ik had ondertussen een andere vakantiejob en liet niets meer van me horen. Ik wist niet dat dit gevolgen zou hebben."
Vijf tips
Mo is geen uitzondering. Onze economie groeit en werkgevers zoeken geschikt personeel. En dat leidt soms tot 'ghosting', een trend waarbij sollicitanten niets meer van zich laten horen tijdens een sollicitatieprocedure. Frustrerend voor bedrijven en nadelig voor sollicitanten die er later terug aankloppen.
Je vermijdt dit door je elegant terug te trekken. Enkele tips:
Tip 1: solliciteer niet
Eigenlijk is het heel logisch. Vermijd dat je je moet terugtrekken… door niet te solliciteren.
Dat betekent: solliciteer niet voor om het even welke functie. Stuur je cv niet zomaar rond naar verschillende werkgevers. Maar solliciteer bewust en gericht. Ga na of de vacature wel iets voor jou is. Solliciteer enkel als je er echt voor wil gaan. Zo haak je minder snel af tijdens de procedure.
Tip 2: doe het zo snel mogelijk
Toch gesolliciteerd en voelt het niet goed? Luister naar dat gevoel. Ligt het aan de afstand, het loon, de inhoud of kreeg je een ander aanbod? Hak voor jezelf zo snel mogelijk de knoop door.
Laat het direct weten aan je contactpersoon. Liefst niet vlak voor de volgende stap in de procedure. Doe het bijvoorbeeld minstens een dag voor het gesprek of de testen. Zo geef je het bedrijf de kans om nog een andere kandidaat uit te nodigen.
Tip 3: neem de telefoon
Kies bewust hoe je jouw beslissing wil meedelen. Zit je in het begin van de sollicitatieprocedure en verloopt het contact met het bedrijf nog via mail? Dan volstaat een duidelijke mail.
Zit je al wat verder in de procedure en heb je bijvoorbeeld al een sollicitatiegesprek achter de rug? Neem dan de telefoon. Dat komt beter over en je kan meer vertellen over je beslissing. En misschien kom je nog interessante dingen te weten… (zie tip 5).
Tip 4: bereid je boodschap voor
Denk goed na over wat je wil zeggen. Schrijf het desnoods voor jezelf op. Enkele aandachtspunten:
- Duidelijk en direct: draai er niet omheen. Meld je beslissing en vertel waarom.
- Bondig: geef niet teveel details en maak er geen groot ding van.
- Eerlijk en neutraal: blijf bij de waarheid maar maak het niet negatief. Zeg bijvoorbeeld 'Voor mij is loon een belangrijk aspect.' in plaats van 'Ik heb een job gevonden waar ik meer verdien.'
- Dankbaar: bedank je contactpersoon voor de tijd en aandacht.
Opgelet, misschien krijg je een nieuw aanbod van het bedrijf. Denk dus ook na onder welke voorwaarden je van gedachten zou veranderen.
Tip 5: doe iets onverwachts
Je terugtrekken uit een sollicitatie. Het voelt misschien aan als een opdracht waar je tegenop ziet. Maar draai het eens om en maak er een positieve gebeurtenis van:
- Bied een andere kandidaat aan: een vriend, collega, familielid… Een win-win voor iedereen.
- Pols naar andere mogelijkheden: misschien komt er binnenkort een functie vrij die je wel interesseert. Vraag ernaar.
- Maak er een netwerkmoment van: vraag of je de recruiter mag volgen via LinkedIn.
Goed om te weten
Ben je ingeschreven bij VDAB als werkzoekende? Dan helpen we je in je zoektocht naar werk. Je mag dan geen passende jobs weigeren. Lees meer over je rechten en plichten als werkzoekende.