Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Welzijn

Wintermythes

Is het ongezond om je snot op te houden als je verkouden bent? En helpt een glas glühwein op de kerstmarkt om de kou te trotseren? Samen met Koning Winter steken er weer heel wat seizoensgebonden mythes de kop op. We verzamelden de 5 hardnekkigste en doorprikken ze voor eens en altijd. 

wintermythes
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Mythe 1: als je verkouden bent, moet je je neus snuiten

Helaas voor zij die er zich vreselijk aan ergeren bij anderen: je neus ophalen en je snot ophouden is niet ongezond. Ook niet wanneer je verkouden bent. Je neusvocht, met alle virussen inbegrepen, komt na het opsnuiven meteen in vijandig milieu terecht: het maagsap. Dit overleven de virussen niet.

Sommige artsen beweren zelfs dat je neus ophalen gezonder is dan snuiten, omdat je -door hard of vaak te snuiten- je snot in je voorhoofdsholte kan persen. Hierdoor loop je kans op hoofdpijn of een voorhoofdsholteontsteking.

Mythe 2: tijdens de winter slaap je beter wat meer

Klopt niet. Volgens professor Johan Verbraecken, coördinator van het Slaapcentrum UZA, heeft ons lichaam in de winter niet meer slaap nodig dan in de zomer. Dit lijkt alleen maar zo omdat we ons sneller moe voelen door het gebrek aan daglicht.

Op zich kan het geen kwaad om af en toe wat langer te slapen, maar je slaap is dan wel oppervlakkiger, en dus minder zinvol. Bovendien krijg je een loom gevoel als je te lang in bed blijft liggen. Zo kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Mythe 3: zonder warme kleren vat je kou

Ging je als kind steevast het huis uit met kriebelmuts, sjaal en wanten? Vroeger geloofden ouders er heilig in dat warme kledij noodzakelijk was om geen kou te vatten.

Intussen weten wetenschappers beter: van kou word je niet ziek. Je krijgt het er alleen maar koud van. Of als je er lang in vertoeft en stilzit: pijn. Wil je zoontje per se zijn korte broek aantrekken naar school? Laat hem. En steek een lange broek in zijn rugzak als je ouderlijke hart het er moeilijk mee heeft.

Mythe 4: je blijft best zoveel mogelijk binnen tijdens de winter

Niet waar. Virussen en bacteriën verspreiden zich omdat mensen opeengepakt binnen zitten. In huis, in de trein, op het werk. Door ’s winters geregeld tijd buiten te spenderen, ontwijk je de microscopische ziekmakers. De kou trotseren is dus net gezond!

Mythe 5: alcohol beschermt je tegen de koude

Fout. Alcohol bezorgt je een gloeiend gevoel, maar je warmt er niet van op. Integendeel, alcohol verwijdt je bloedvaten waardoor er lichaamswarmte verloren gaat.

Daarnaast werkt het ook verdovend, waardoor je de effecten van het koude weer minder snel voelt, en vatbaarder bent voor onderkoeling.

Ook interessant

Verliefd op een collega

Wat als Cupido toeslaat op het werk? Esther: “Ik herinner me de eerste keer dat ik Jeroen zag. Het was een saaie meeting met saaie collega’s en daar zat hij. Een mooie jongen met krullen."

28 dagen geluk

Februari is voor veel mensen een lastige maand. Terwijl je snakt naar de lente en de zon, blijven de dagen koud en grijs. Hoe maak je er het beste van? 6 eenvoudige tips. 

Nieuw jaar op papier

Old skool agenda’s en notitieschriften zijn nog altijd een vaste waarde in de boekenwinkel. Hoe kan dat in een wereld vol digitale alternatieven? Steven en Tim getuigen.