Verzorgende en zorgkundige

Certificaat

Georganiseerd door VDAB
Opleidingscode: O-AMI-900115
Laatst gewijzigd op 21 november 2024

Beschrijving

Ben je sociaal ingesteld en help je graag andere mensen? Volg dan de opleiding tot verzorgende en zorgkundige. Je hebt het hart op de juiste plaats, bent geduldig en steekt graag de handen uit de mouwen. Je werkt graag met zorgbehoevende ouderen, gezinnen met kinderen, chronisch zieken of personen met een handicap en je kan je goed aanpassen. Als verzorgende in de thuiszorg ondersteun je personen die thuis bepaalde taken niet meer alleen kunnen doen door ziekte, een handicap of sociale omstandigheden. Een zorgkundige werkt in teamverband in woonzorgcentra en zorgt voor een aangename nieuwe thuis in de residentie. Wil je ontdekken of een job als verzorgende/zorgkundige iets voor jou is? Neem dan zeker het digitaal infopakket al eens door!

Nog geen diploma secundair onderwijs? Combineer de beroepsopleiding met algemene vakken. Zo behaal je het diploma secundair onderwijs.

Klik op verzorgende en zorgkundige voor meer info over het beroep en de opleiding.

Wat leer je?

  • In de eerste module van 300 uur maak je kennis met de zorgsector, is er veel aandacht voor je leerproces en algemene attitudes, communicatie en leer je vooral huishoudelijke- en logistieke vaardigheden en pas je die toe in een stage van 50 uur.
  • In de tweede module van +- 1020 uur maak je kennis met specifieke zorgsituaties, leer je vooral verzorgende- en zorgkundige handelingen en pas je die toe in een stage van 600 uur in de thuiszorg en residentiële zorg.
  • De voornaamste theoretische vakken zijn : omgangskunde, verzorging, zorg voor woon- en leefklimaat, werken in de zorgsector, logistieke vaardigheden, specifieke zorgsituaties, ziekteleer en EHBO.
  • Tijdens de praktijklessen pas je zorg- en huishoud technieken toe en oefen je hef- en tiltechnieken.
  • Tijdens de stages help je bij de lichaamsverzorging, huishoudelijke taken en ondersteun je de zorgvrager op sociaal en psychisch vlak.
  • Je werkt aan je sociale en communicatieve vaardigheden.

Hoe lang duurt de opleiding?

  • De opleiding is voltijds en duurt 11 à 13 maanden naargelang de opleidingsplaats en vakantieperiodes tijdens de opleiding.
  • De duur van de opleiding algemene vakken die je combineert met de beroepsopleiding, kan variëren afhankelijk van de opleidingsplaats en het aantal vakken.

Na de opleiding behaal je een erkend bekwaamheidsattest.

Vraag zeker tijdig je opleiding aan. Na je opleidingsaanvraag doorloop je namelijk eerst nog een inschattingsprocedure bij VDAB. Dit kan een aantal weken duren.

Kies een locatie voor meer info en om de opleiding aan te vragen

Gebruik locatie toestaan!

Door toestemming te geven aan uw browser om uw locatie te kennen, kunnen wij automatisch uw afstand tot de verschillende opleidingslocaties berekenen.

Maak uw locatie bekend