Welke sancties kan ik krijgen van de Controledienst?
Als je ingeschreven bent als werkzoekende bij VDAB en niet voldoende inspanningen doet om werk te vinden, kan de Controledienst van VDAB je een sanctie opleggen.
Een overzicht
Stuurt een bemiddelaar je een afspraak voor een persoonlijk gesprek of een telefoongesprek? Dan ben je verplicht om hierop in te gaan, tenzij je een geldige reden hebt om dit niet te doen. Opgelet:
- Heb je een geldige reden om niet in te gaan op de afspraak, dan moet je je bemiddelaar hier op voorhand van op de hoogte brengen.
- Bovendien moet je ten laatste de derde werkdag na de geplande afspraak een bewijs van de reden van je afwezigheid aan hem bezorgen.
Ga je niet in op de afspraak voor een persoonlijk gesprek of een telefoongesprek, en heb je geen geldige reden? Dan kan je:
- uitgesloten worden van het recht op uitkeringen gedurende minimum vier weken en maximum 52 weken, of
- een verwittiging krijgen.
- Weigerde je een passende betrekking of bood je je -na een uitnodiging van VDAB- niet aan bij een werkgever zonder geldige reden? Dan kan je:
- uitgesloten worden van het recht op uitkeringen gedurende minimum 4 weken en maximum 52 weken, of
- een verwittiging krijgen.
- Gebeurde de werkweigering of de niet-aanbieding met opzet om uitkeringen te blijven ontvangen? Dan kan je voor onbepaalde duur uitgesloten worden van het recht op uitkeringen.
- Wat verstaan we onder 'een passende betrekking weigeren'?
De bemiddelaar houdt rekening met een aantal wettelijke criteria om te bepalen of een vacature bij je past. Bijvoorbeeld: de afstand naar het werk, je competenties, het loon dat je gaat krijgen...
Je bemiddelaar maakt afspraken met je in functie van het vinden van een passende job.
- Word je begeleid door VDAB en stelt je bemiddelaar vast dat je de afspraken niet nakomt en onvoldoende inspanningen deed om werk te vinden? Dan zetten jullie alle verdere afspraken in een formeel afsprakenblad dat jij ondertekent. Kom je ook deze afspraken niet na, dan kan de bemiddelaar je vragen om een ultiem afsprakenblad te ondertekenen. Daarmee krijg je een laatste kans.
- Word je begeleid door een partner? Dan noteert de bemiddelaar de afspraken in functie van het vinden van een job in een trajectovereenkomst. De partner kan je vragen om opstartdocumenten te ondertekenen. Stelt de partner tijdens de begeleiding vast dat je de afspraken niet nakomt en onvoldoende inspanningen deed om werk te vinden? Dan zetten jullie alle verdere afspraken in een formeel afsprakenblad (of vergelijkbaar document) dat jij ondertekent. Kom je ook deze afspraken niet na, dan kan de partner je vragen om een ultiem afsprakenblad (of vergelijkbaar document) te ondertekenen. Daarmee krijg je een laatste kans.
Weiger je om het formeel of ultiem afsprakenblad (of vergelijkbaar document) van je bemiddelaar of de partner te ondertekenen of weiger je om een trajectovereenkomst van je bemiddelaar of opstartdocumenten van de partner te ondertekenen?
- Dan word je voor onbepaalde duur uitgesloten worden van het recht op uitkeringen als je een niet-toeleidbare werkzoekende bent en een beschermingsuitkering ontvangt.
- Dan kan je een verwittiging krijgen of voor onbepaalde duur uitgesloten worden van het recht op uitkeringen als je een niet-toeleidbare werkzoekende bent en een gewone werkloosheidsuitkering of inschakelingsuitkering ontvangt.
- Dan kan je een verwittiging krijgen of voor onbepaalde duur uitgesloten worden van het recht op uitkeringen als je een toeleidbare werkzoekende bent en geen inspanningen deed om werk te vinden.
- Dan kan je een verwittiging krijgen of uitgesloten worden van het recht op uitkeringen gedurende minimum 4 weken en maximum 52 weken als je een toeleidbare werkzoekende bent en nog inspanningen deed om werk te vinden.
Let op: ben je een toeleidbare werkzoekende, bewijs dan aan je bemiddelaar en de Controledienst dat je inspanningen deed om werk te vinden want dit heeft een invloed op de sanctie die je krijgt.
Je bemiddelaar of een partner kunnen afspraken met jou maken die zijn vastgelegd in een ultiem afsprakenblad (of vergelijkbaar document). Voer je die afspraken niet uit?
- Dan word je voor onbepaalde duur uitgesloten worden van het recht op uitkeringen als je een niet-toeleidbare werkzoekende bent en een beschermingsuitkering ontvangt.
- Dan kan je een verwittiging krijgen of voor onbepaalde duur uitgesloten worden van het recht op uitkeringen als je een niet-toeleidbare werkzoekende bent en een gewone werkloosheidsuitkering of inschakelingsuitkering ontvangt.
- Dan kan je een verwittiging krijgen of voor onbepaalde duur uitgesloten worden van het recht op uitkeringen als je een toeleidbare werkzoekende bent, geen enkele afspraak hebt uitgevoerd en geen inspanningen deed om werk te vinden.
- Dan kan je een verwittiging krijgen of uitgesloten worden van het recht op uitkeringen gedurende minimum 4 weken en maximum 52 weken als je een toeleidbare werkzoekende bent, geen enkele afspraak hebt uitgevoerd en nog inspanningen deed om werk te vinden.
- Dan kan je een verwittiging krijgen of uitgesloten worden van het recht op uitkeringen gedurende minimum 4 weken en maximum 52 weken als je een toeleidbare werkzoekende bent, de afspraken gedeeltelijk hebt uitgevoerd en passief of aangepast beschikbaar bent.
- Ben je een toeleidbare werkzoekende, heb je de afspraken gedeeltelijk uitgevoerd, ben je actief beschikbaar én woon je alleen of ben je gezinshoofd?
- Dan krijg je de eerste keer een verwittiging of kan je uitkering verminderd worden tot het leefloon gedurende minimum 4 weken en maximum 10 weken.
- Is het de tweede keer dat je hiervoor een sanctie krijgt? Dan wordt je uitkering gedurende 13 weken verminderd tot het leefloon.
- Is het de derde keer dat je hiervoor een sanctie krijgt, dan wordt je uitkering gedurende 26 weken verminderd tot het leefloon en daarna word je uitgesloten van het recht op uitkeringen.
- Ben je een toeleidbare werkzoekende, heb je de afspraken gedeeltelijk uitgevoerd, ben je actief beschikbaar én woon je samen of ontvang je een inschakelingsuitkering?
- Dan krijg je de eerste keer een verwittiging of kan je gedurende minimum 4 weken en maximum 10 weken uitgesloten worden van het recht op uitkeringen.
- Is het de tweede keer dat je een sanctie krijgt? Dan krijg je gedurende 13 weken geen uitkeringen meer.
- Is het de derde keer dat je een sanctie krijgt? Dan word je voor onbepaalde duur uitgesloten van het recht op uitkeringen.
Let op: ben je een toeleidbare werkzoekende, bewijs dan aan je bemiddelaar en de Controledienst dat je inspanningen deed om werk te vinden want dit heeft een invloed op de sanctie die je krijgt.
Word je begeleid door een partner van VDAB en mislukt de uitvoering van de trajectovereenkomst doordat je een foutieve houding hebt (je biedt je bijvoorbeeld niet aan bij die partner), dan kan je een verwittiging krijgen of uitgesloten worden van het recht op uitkeringen gedurende minimum 4 weken en maximum 52 weken.
- Weiger je een opleiding die VDAB voorstelt, dan kan je een verwittiging krijgen of voor onbepaalde duur uitgesloten worden van het recht op uitkeringen.
- Ben je gestart met een opleiding en weiger je ze verder te zetten zonder geldige reden óf beslist VDAB dat je de opleiding niet verder mag zetten doordat je een foutieve houding hebt? Dan kan je een verwittiging krijgen of uitgesloten worden van het recht op uitkeringen gedurende minimum vier weken en maximum 26 weken.
- Zette je de opleiding opzettelijk stop om uitkeringen te blijven ontvangen? Dan kan je voor onbepaalde duur uitgesloten worden van het recht op uitkeringen.
- Weiger je een individuele beroepsopleiding (IBO) te volgen die VDAB voorstelt, dan kan je uitgesloten worden van het recht op uitkeringen gedurende minimum vier weken en maximum 52 weken.
- Ben je gestart bent met een IBO en weiger je ze verder te zetten zonder geldige reden óf beslist VDAB dat je de IBO niet verder mag zetten doordat je een foutieve houding hebt? Dan kan je een verwittiging krijgen of uitgesloten worden van het recht op uitkeringen gedurende minimum vier weken en maximum 26 weken.
- Zette je de IBO opzettelijk stop om uitkeringen te blijven ontvangen? Dan kan je voor onbepaalde duur uitgesloten worden van het recht op uitkeringen.
- Je kan een verwittiging krijgen of uitgesloten worden van het recht op uitkeringen gedurende minimum 4 weken en maximum 52 weken als je verplicht bent om outplacement te volgen en weigert om dit te volgen of om mee te werken.
- In bepaalde gevallen moet je ook je werkgever in gebreke stellen als hij weigert om je outplacement aan te bieden. Is dit het geval en stel je je werkgever niet in gebreke, dan kan je een verwittiging krijgen of uitgesloten worden van het recht op uitkeringen gedurende minimum 4 weken en maximum 52 weken.
Lees meer over de verplichting om outplacement te volgen en je werkgever in gebreke te stellen.
- Heeft je werkgever een tewerkstellingscel opgericht na een collectief ontslag? Dan ben je onder bepaalde voorwaarden verplicht om je gedurende een bepaalde periode in te schrijven bij deze tewerkstellingscel en om outplacement te volgen. Wil je weten of je je moet inschrijven in een tewerkstellingscel? Dan kan je contact opnemen met onze sociaal interventieadviseurs.
- Als je weigert om je in te schrijven in de tewerkstellingscel of je niet voldoende lang ingeschreven blijft, kan je een verwittiging krijgen of uitgesloten worden van het recht op uitkeringen, gedurende minimum vier weken en maximum 52 weken.
- Ben je ingeschreven in de tewerkstellingscel waaraan je werkgever deelneemt? Dan moet je elke outplacementbegeleiding volgen die de tewerkstellingscel je aanbiedt en eraan meewerken. Weigerde je de outplacement, werkte je er niet aan mee of werd de outplacement onmogelijk doordat je een foutieve houding had? Dan kan je een verwittiging krijgen of uitgesloten worden van het recht op uitkeringen gedurende minimum vier weken en maximum 52 weken.
- Weigerde je de outplacement of zette je ze opzettelijk stop om uitkeringen te blijven ontvangen? Dan kan je voor onbepaalde duur uitgesloten worden van het recht op uitkeringen.
Stel je onterechte voorwaarden met betrekking tot je werkhervatting waardoor je mogelijkheden op tewerkstelling worden beperkt? Dan kan je uitgesloten worden van het recht op uitkeringen voor de duur van je onbeschikbaarheid.