Hoe solliciteer je onder je niveau?

Wil je reageren op een vacature waarvoor je overgekwalificeerd bent omwille van je studies of ervaring? Met deze 6 gouden regels solliciteer je met succes onder je niveau.

1. Besef goed waarom je het doet

Zorg dat het voor jezelf heel duidelijk is waarom je een job onder je niveau wil doen. Zo verkleint de kans dat je achteraf spijt krijgt. Goede redenen zijn:

  • Je wil ervaring opdoen.
  • Je wil binnen geraken bij het bedrijf van je dromen.
  • Je wil je veeleisende baan niet meer doen en zoekt een minder stresserende job.
  • Je wil een job met minder werkuren en dichter bij huis.
  • ...

2. Stel een bescheiden cv op

Zorg dat je cv niet afschrikt:

  • Zet je studies onderaan in plaats van bovenaan. Zo vallen ze minder op.
  • Vermeld extra opleidingen die je deed enkel als ze relevant zijn voor de job en hou het kort.
  • Beschrijf enkel taken uit vroegere jobs die passen bij de nieuwe functie.
  • Hadden je studies, jobs of opleidingen gewichtige, Engelstalige functienamen? Zoek een eenvoudig Nederlandstalig alternatief.

3. Vertel een overtuigend verhaal

Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan zal de werkgever je gegarandeerd vragen waarom je een job kiest waarvoor je overgekwalificeerd bent. Bedenk op voorhand hoe je dit op een overtuigende manier kan uitleggen. Enkele voorbeelden

  • Wil je een andere richting uit en ervaring opdoen?
    Zeg bijvoorbeeld: “Ik heb rechten gestudeerd, maar bloemen zijn mijn passie. Mijn droom? Een eigen bloemenzaak. Daarom wil ik bij jullie ervaring opdoen. Ik ben gemotiveerd en zet me volledig in!”
  • Wil je binnen geraken bij je droombedrijf?
    Zeg bijvoorbeeld: “Ik droom ervan om bij Ikea te werken. Deze job is voor mij de perfecte start om door te groeien en mijn ambities waar te maken.”
  • Kan je je veeleisende baan niet meer aan?
    Zeg bijvoorbeeld: “Een job met concrete taken, zoals teksten schrijven, past beter bij mij dan een leidinggevende functie. Ik werk graag aan duidelijke, tastbare opdrachten.”
  • Wil je een job met minder werkuren en dichter bij huis?
    Zeg bijvoorbeeld: “Ik besef dat deze job qua inhoud en loon een stap terug is, maar dit is voor mij geen punt. Ik ga mijn werk beter kunnen combineren met mijn privéleven, en dit is onbetaalbaar voor mij!”

4. Leg de nadruk op je motivatie

De werkgever vreest misschien dat de job je niet genoeg zal uitdagen en dat je snel zal afhaken. Speel hierop in en bedenk op voorhand een antwoord op vragen over je motivatie.

Daarnaast is de werkgever ook  bang dat je bepaalde aspecten van de job niet gaat willen doen omdat je daar ‘te goed’ voor bent. Maak duidelijk dat je je 100% inzet, voor alle taken, ook de minder uitdagende.

5. Zeg dat je gaat blijven

Doordat je overgekwalificeerd bent, is de kans groot dat de werkgever schrik heeft dat je gaat vertrekken als je een beter aanbod krijgt. Stel de werkgever gerust als je hierover een vraag krijgt. 

6. Leg uit dat je tevreden bent met minder loon

Een andere schrik van de werkgever is dat je een te hoog salaris verwacht. Komt het onderwerp geld ter sprake, maak dan duidelijk dat je weet dat je een stap terug zal moeten zetten op het vlak van loon. En dat dit voor jou niet het belangrijkste is. Verwijs opnieuw naar de reden waarom je onder je niveau solliciteert.