Schoolverlatersrapport

In het schoolverlatersrapport worden pas afgestudeerden in Vlaanderen een jaar lang gevolgd in hun zoektocht naar een eerste job. Via onze interactieve online toepassing kan je alle data gedetailleerd bekijken.

Wat houdt het in?

  • De studie beantwoordt de belangrijke vraag naar de tewerkstellingskansen die de verschillende studierichtingen bieden en geldt ondertussen als een referentiewerk voor iedereen die op het punt staat een studiekeuze te maken.
  • Door koppeling met gegevens van het departement onderwijs en Syntra worden alle schoolverlaters opgevolgd, dus ook degenen die zich niet bij VDAB inschrijven. Hierdoor wordt een zeer nauwkeurig totaalbeeld van de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt verkregen.
  • De studie bevat de basisresultaten. Via een interactieve online toepassing kan je ook detailgegevens per studierichting bekijken.

Werkzoekende schoolverlaters in Vlaanderen - editie 2024

In 2022 verlieten 73.301 jongeren in Vlaanderen de school. Dit deden ze op een moment dat de arbeidsmarkt zeer krap was. Het aantal vacatures lag historisch hoog en het aantal werkzoekenden historisch laag. In de tweede helft van 2022 vertraagde echter de economische groei. Deze vertraging zette zich door in de eerste helft van 2023. Toch bleef de arbeidsmarkt krap en vol kansen voor jonge schoolverlaters op zoek naar werk: op het meetmoment van 30 juni 2023 was slechts 6,3% van de schoolverlaters als werkzoekend ingeschreven.

De krappe arbeidsmarkt betekende voor de schoolverlaters veel kansen op de arbeidsmarkt. Maar deze kansen bleven sterk afhankelijk van de scholingsgraad van de schoolverlater. Hoe hoger geschoold, hoe kleiner het werkzoekendenpercentage.

Werkervaring, verworven via werkplekleren binnen een duaal leertraject, een specialisatiejaar of een graduaatsopleiding, bood een duidelijke meerwaarde op de arbeidsmarkt. Schoolverlaters met deze werkervaring haalden gemiddeld lagere werkzoekendenaandelen dan schoolverlaters zonder werkervaring.

Ook onder de schoolverlaters uit een STEM- of zorgopleiding telden we doorgaans weinig werkzoekenden. De vraag naar STEM- en zorgprofielen was en is nog steeds heel groot. Met de verdere digitalisering van de maatschappij, de toenemende technologische ontwikkelingen en een ouder en hulpbehoevender wordende bevolking zullen deze profielen ook in de toekomst sterk bevraagd blijven. Wie kiest voor een zorg- of een technische opleiding, kiest dus ook voor werkzekerheid.

Infografiek schoolverlaters 2024
© VDAB

Download