Solliciteren

Eerste indruk

Mag je binnenkort op sollicitatiegesprek? Hoog tijd om je beste beentje voor te zetten! Een op de drie recruiters beslist binnen 90 seconden of de job voor jou is of niet. Die beslissing is niet alleen het gevolg van wat je zegt, maar ook van hoe je je gedraagt. We geven vijf non-verbale tips voor een geslaagde eerste indruk.

Handdruk

Een eerste begroeting begint meestal met een handdruk. En dat is meteen je eerste kans om een goede indruk te maken. Handen schudden doe je niet te zacht, maar de ander z’n hand in een bankschroef klemmen is ook geen goed idee. Heb je vaak last van klamme handen als je wat zenuwachtig bent? Die kan je vermijden door voor het gesprek even naar het toilet te gaan en je polsen onder de kraan te houden. Dat verfrist, en je handen voelen prettiger aan.

Houding

Soms moet je even wachten voor de recruiter je binnenroept voor het gesprek. Hang dan niet onderuitgezakt in een zetel of een stoel, maar recht je rug en hou je schouders achteruit. Door die houding kom je energieker over, laat je blijken dat je klaar bent voor het gesprek en straal je zelfvertrouwen uit.

Zit je even later tegenover de recruiter? Blijf dan aan je lichaamstaal denken: gekruiste armen geven je een defensieve houding -dat laat je dus best achterwege- en ook je benen nonchalant over elkaar slaan doe je beter niet. Zo lijk je vooral ongeïnteresseerd.

Handgebaren

Ben je aan het woord tijdens het gesprek? Benadruk je argumentatie gerust met handgebaren. Maar: overdrijf niet. Teveel gebaren geven niet alleen een zenuwachtige indruk, het leidt de recruiter ook af waardoor hij minder aandacht heeft voor wat je zegt.

Let er daarnaast op dat je niet met je handen in je haar begint te spelen, jezelf krabt of voortdurend je gezicht aanraakt: je doet dit onbewust om je rustiger te voelen, maar je gesprekspartner wordt er net onrustig door.

Oogcontact

Wie oogcontact vermijdt, komt onzeker over. Dat wil je niet tijdens je gesprek. Kijk de recruiter dus aan als je aan het woord bent. Vind je dat moeilijk? Concentreer je dan op een punt tussen zijn ogen.

Glimlach

Door te glimlachen naar je gesprekspartner, krijgt hij de neiging om dit ook te doen. Glimlach naar de recruiter, en voor je het weet loopt het gesprek een stuk vlotter en meer ontspannen. En dat is dan weer goed voor je zelfvertrouwen en een goede eerste indruk.

 

intermediair.nl

vdab.be/jobs/gesprek

Ook interessant

Actief luisteren

Goed kunnen luisteren is belangrijk op de werkvloer. Het zorgt ervoor dat je klanten, collega’s en manager zich begrepen voelen en dat je op de juiste manier kan reageren.

Sollicitatietips van werkgevers

De VDAB-sollicitatiecoaches vroegen 100 werkgevers wat ze belangrijk vinden in een cv, brief en gesprek. “Taalfouten in een brief of cv zijn een absolute dealbreaker!”