Stel: je hebt een collega die jou nooit laat uitspreken tijdens een vergadering. Vervelend, maar misschien vind je het nog erger om te moeten zeggen dat het je stoort?
Voor veel mensen ligt het buiten hun comfortzone om te vertellen wat ze onprettig vinden op het werk. Ze zijn bang voor de gevolgen en denken dat hun collega's hen minder leuk gaan vinden.
Toch is het beter om open te zijn over je eigen behoeften op de werkvloer. Het zorgt ervoor dat je meer controle hebt over je loopbaan en je gelukkiger naar het werk gaat.
Bovendien hebben de meeste werkgevers en collega's vaak meer begrip voor je situatie dan je denkt. Dikwijls zijn zij zich niet bewust van wat er zich in je hoofd afspeelt, dus is het belangrijk dat je uitspreekt wat je dwarszit.
Wordt er toch niet op een positieve manier gereageerd op wat je zegt? Dan heb je tenminste geprobeerd om verandering te brengen in de situatie en kan je altijd nog beslissen om je carrière elders verder te zetten.
Hoe ga je te werk?
-
Neem afstand
Als je merkt dat je te geëmotioneerd bent op het moment dat iets zich voordoet, ga dan op een later moment het gesprek aan. Als je in de 'heat of the moment' een collega aanvalt, gaat die zich automatisch defensief opstellen en bereik je waarschijnlijk niets.
Praat op een rustige en rationele manier over waar je het moeilijk mee hebt. Zo heb je meer kans op een constructief gesprek.
-
Bereid het gesprek goed voor
Ga je een collega aanspreken op zijn gedrag? Dan bestaat de kans dat hij verontwaardigd reageert. Het is dus belangrijk dat je op voorhand goed hebt nagedacht over wat je wil zeggen.
Zorg dat je alle feiten op een rijtje hebt, zodat je de collega tijdens het gesprek voorbeelden kan geven van zijn gedrag.
-
Neem je collega apart
Wil je een collega vertellen dat zijn gedrag je dwarszit? Doe dit dan tijdens een privégesprek.
Door iemand in groep te bekritiseren, voelt de ander zich sneller in het nauw gedreven. Het risico dat jullie band dan verslechtert is groter dan als je iemand op een discrete manier wijst op wat je ergert.
Het kan ook helpen om te beginnen met een compliment. Door eerst te zeggen wat je wel goed vindt, staat je collega meer open voor wat je stoort.
-
Spreek vanuit jezelf
Vertel hoe je de situatie aanvoelt en gebruik hierbij de ik-vorm. 'Ik heb het gevoel dat je me vaak onderbreekt als ik iets zeg tijdens vergaderingen' in plaats van 'Jij onderbreekt mij altijd tijdens vergaderingen'.
Zo geef je aan hoe jij iets ervaart en presenteer je het niet als een feit. Dit laat de ander toe om zijn standpunt te geven.
Stel je open voor zijn uitleg. Door naar elkaar te luisteren krijgen jullie allebei meer begrip voor elkaars gevoel.
-
Sta ook zelf open voor kritiek
Word je door andere collega's ook wel eens aangesproken op je gedrag? Doe daar dan iets mee.
Als je zelf totaal niet openstaat voor feedback, is de kans groot dat je collega's zich verzetten als jij hen ergens op aanspreekt.