Bijleren

Levenslang leren

De wereld verandert. Blijf dus niet stilstaan, maar leer bij en ontdek nieuwe perspectieven. Of je nu je droomjob wil vinden of je horizon verbreden: door te blijven leren vergroot je je mogelijkheden en geef je vorm aan je leven.

vrouw die levenslang leert
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Wat is levenslang leren?

Levenslang leren is een veelbesproken onderwerp. Zowel de overheid als werkgevers vinden het belangrijk, maar wat betekent het eigenlijk? Levenslang leren wil zeggen dat je je hele leven blijft leren, ook buiten je job. Het gaat erom dat je jezelf uitdaagt en nieuwe dingen ontdekt.

Dat kan via een opleiding of cursus. Door vrijwilligerswerk te doen. Door actief te zijn in een sportclub of vereniging. Maar bijvoorbeeld ook door te lezen of een museum te bezoeken.

Waarom is levenslang leren belangrijk?

1. Je ontwikkelt jezelf

Bijleren helpt je om je talenten te ontdekken en je capaciteiten volop te benutten. Zo blijf je je als mens ontwikkelen en groeien. En dat is dan weer goed voor je zelfvertrouwen en veerkracht.

2. Je versterkt je loopbaan

Door nieuwe dingen te leren hou je je kennis en vaardigheden up-to-date. Daardoor blijf je gemotiveerd en betrokken bij je werk. En het maakt je een aantrekkelijke kandidaat voor werkgevers. Levenslang leren vergroot dus ook je kansen op de arbeidsmarkt.

3. Je houdt je lichaam en geest actief

Je bent misschien meer in beweging omdat je op pad gaat voor een opleiding, lezing, tentoonstelling... En dat is goed voor je lijf. Maar nieuwe dingen leren stimuleert ook je hersenen en houdt je brein gezond.

4. Je kan beter omgaan met veranderingen

Levenslang leren maakt je veerkrachtiger. Daardoor kan je beter omgaan met veranderingen. Dat is goed voor jou als persoon en het heeft een positief effect op je omgeving. Denk maar aan je gezin, de organisatie waar je werkt en de samenleving in het algemeen.

5. Je verrijkt je leven

Voortdurend bijleren geeft je een nieuwe kijk op het leven, de wereld en jezelf! Misschien ontdek je een nieuw talent. Leer je nieuwe mensen kennen. Of krijg je een hechtere band met je omgeving. Het helpt je om een leven te leiden dat voldoening geeft.

Wil je een opleiding of cursus volgen? Enkele tips

1. Vraag advies

Wil je iets bijleren, maar vind je je weg niet? Stap eens een Leerwinkel binnen. Je krijgt er als jongere of volwassene gratis informatie en ondersteuning om een opleiding te kiezen.

Ben je ingeschreven bij VDAB? Dan kan je een beroep doen op leerwegadvies als je voldoet aan de voorwaarden. Een van onze partners geeft je advies over de verschillende beroeps- en opleidingsmogelijkheden. En samen stippel je een leertraject uit op maat.

2. Kies een leervorm die bij je past

Er zijn veel manieren om te leren: van boeken en online cursussen tot live workshops en langlopende klassikale opleidingen. Kies een manier die past bij jou en je agenda.

VDAB heeft bijvoorbeeld een groot aanbod gratis online opleidingen, workshops en webinars

3. Stel doelen en vier je successen

Vraag jezelf af wat je graag wil leren en wat je ermee wil bereiken. Formuleer op basis daarvan concrete doelen. Bijvoorbeeld: Ik wil binnen 6 maanden niveau B2 halen in het Frans om mijn inzetbaarheid te vergroten in een tweetalige werkomgeving.

Beloon jezelf ook als je een doel behaalt. Dat motiveert je om door te gaan.

4. Leer samen met anderen 

Leer je liever niet alleen? Zoek een studiemaatje. Sluit je aan bij een studiegroep of online forum. Of zoek een mentor die je kan begeleiden, feedback geven en helpen om je doelen te bereiken.

5. Pas toe wat je leert

Pas direct zoveel mogelijk toe wat je leert en oefen regelmatig. Zo maak je je die nieuwe kennis en vaardigheden goed eigen.

Ook interessant

Steeds meer knelpuntberoepen

Het aantal knelpuntberoepen blijft stijgen. In 2025 staan er maar liefst 251 beroepen op de lijst, 10 meer dan vorig jaar. Nieuwkomers zijn onder andere uitzendconsulent, afwasser en audioloog.

Van postbode naar ontwikkelaar

Robbert-Jan hield altijd al van programmeren, maar het bleef bij een hobby. Tot hij zich -geïnspireerd door de liefde- omschoolde naar ontwikkelaar met een opleiding van VDAB.

Verbeter je talenkennis

Volgens een onderzoek van hr-dienstverlener Bright Plus neemt de talenkennis af van de bedienden op de Belgische arbeidsmarkt. Nochtans is een goede talenkennis belangrijk.