Bijleren

Boost je carrière

Goed nieuws als je in de privésector werkt: misschien heb je recht op 5 betaalde opleidingsdagen per jaar. Met deze nieuwe regelgeving wil de federale overheid je aanmoedigen om je professioneel te ontwikkelen. Ontdek of je ervoor in aanmerking komt en wat dit voor jou betekent.

elevator pitch
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Doe de check

Of je recht hebt op betaalde opleidingsdagen, hangt af van 3 zaken: de grootte van je bedrijf, hoeveel je werkt en of je dit jaar startte bij je werkgever of niet.

De essentie:

  • Werk je voltijds bij een bedrijf met minstens 20 voltijdse medewerkers?
    Dan heb je recht op 5 betaalde opleidingsdagen per jaar.
  • Werk je voltijds bij een bedrijf met 10 à 20 voltijdse medewerkers?
    Dan heb je recht op 1 betaalde opleidingsdag per jaar.
  • Werk je voltijds bij een bedrijf met minder dan 10 voltijdse medewerkers?
    Dan heb je geen recht op betaalde opleidingsdagen. Maar je werkgever kan je die wel op vrijwillige basis geven.
  • Werk je deeltijds of startte je dit jaar bij je werkgever? 
    • Dan kan je je opleidingsdagen berekenen met deze formule:
      het aantal opleidingsdagen dat een voltijdse medewerker krijgt x je tewerkstellingspercentage x het aantal maanden dat je dit jaar bij je werkgever gaat werken gedeeld door 12. De maand waarin je startte bij je werkgever telt als een volledige maand. 
    • Voorbeeld: je werkt 80% en ging op 29 maart 2024 aan de slag bij een bedrijf met 40 voltijdse medewerkers. Dan heb je in 2024 recht op: 
      5 x 80% x (10/12) = 3 opleidingsdagen.

Welke opleidingen en wanneer?

Je kan je opleidingsdagen inzetten voor heel wat soorten opleidingen. Van buitenshuis leren en conferenties bijwonen tot online cursussen, zelfstudie en praktische trainingen op je werkplek.

Bovendien hoeft je opleiding niet tijdens de werkuren plaats te vinden. Vindt ze erna plaats, dan krijg je voor die uren loon.

Je mag wel niet op eigen houtje beslissen welke opleiding je volgt. Je werkgever moet ermee instemmen.

Een recht, maar geen plicht

Je bent niet verplicht om je opleidingsdagen op te nemen. Je kan ze gedurende 5 jaar opsparen of helemaal niet gebruiken. Na 5 jaar vervallen je opgespaarde dagen en begint de teller opnieuw.

Je werkgever moet je 1 x per jaar op de hoogte brengen van je openstaande saldo.

Goed om te weten

Als je in de privésector werkt, heb je -naast het recht op betaalde opleidingsdagen- ook recht op Vlaams opleidingsverlof.

Dit houdt in dat je jaarlijks betaald verlof mag nemen om een opleiding te volgen. Werk je voltijds, dan mag je 125 uren betaald verlof nemen. Werk je deeltijds, dan daalt het aantal uur evenredig. Werk je bijvoorbeeld halftijds, dan komt dit op 62,5 uur.

Bij Vlaams opleidingsverlof ben je wel vrij om zelf een opleiding te kiezen. Je werkgever hoeft niet in te stemmen met je keuze.

Op zoek naar een opleiding?

We bieden je tal van opleidingen om je loopbaan te boosten. Ontdek ons aanbod en word een expert in je vakgebied.


Meer info over: 

Ook interessant

Van postbode naar ontwikkelaar

Robbert-Jan hield altijd al van programmeren, maar het bleef bij een hobby. Tot hij zich -geïnspireerd door de liefde- omschoolde naar ontwikkelaar met een opleiding van VDAB.

Verbeter je talenkennis

Volgens een onderzoek van hr-dienstverlener Bright Plus neemt de talenkennis af van de bedienden op de Belgische arbeidsmarkt. Nochtans is een goede talenkennis belangrijk.

241 knelpuntberoepen

Wil je een job met een grote kans op werk? Ga voor een knelpuntberoep. Dit jaar staan er 241 beroepen op de knelpuntberoepenlijst. Een van de nieuwkomers is dierenarts.