Andere job

Kies voor de zorg

Er is veel nood aan zorgpersoneel. In de lijst van knelpuntberoepen vind je heel wat beroepen uit de zorgsector, en ‘verpleegkundige’ staat er zelfs op nummer 1. Een opleiding in de zorg biedt dus garantie op werk. Met VDAB kan je de stap zetten.

zorg
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Vergrijzing

De vergrijzing van de maatschappij heeft een grote impact op de zorgsector. 

Veel ervaren werkkrachten gaan op pensioen. Er zijn dus nieuwe mensen nodig om hen te vervangen. 

Daarnaast zijn er steeds meer oudere mensen die zorg nodig hebben, dus zij doen de vraag naar zorgpersoneel ook stijgen.

Welke profielen zijn er nodig?

In de eerste plaats is er al jaren een groot tekort aan verpleegkundigen.

Daarnaast is er ook nood aan zorgkundigen en verzorgenden. Als zorgkundige of verzorgende help je patiënten bij hun dagelijkse activiteiten. 

Een zorgkundige heeft meer verantwoordelijkheid dan een verzorgende en mag bijvoorbeeld ook medicatie toedienen. Als zorgkundige kan je werken in een zorginstelling of bij mensen thuis, een verzorgende werkt enkel bij mensen thuis.

Zet de stap

Zorg je graag voor anderen en wil je de overstap maken naar de zorgsector? Wij helpen je om aan de slag te gaan in de zorg!

Om verpleegkundige te worden, moet je een opleiding volgen van minstens drie jaar. Als werkzoekende kan je met of zonder diploma hoger onderwijs voor verpleegkundige studeren. Tijdens je studie behoud je je uitkering en bovendien betalen we je inschrijvingsgeld.

Je kan ook verschillende opleidingen volgen om je certificaat te behalen van zorgkundige of verzorgende. Deze opleidingen zijn korter dan die om verpleegkundige te worden.

Heb je interesse, maar ben je nog niet klaar om de stap te zetten? Neem deel aan een van onze evenementen en kom meer te weten over werken in de zorgsector.

Ook interessant

Wil je graag als vrijwilliger aan de slag in de zorg? Ook dat kan! Neem een kijkje op vrijwilligerswerk.be.

 

Ook interessant

Jobhoppen: voor- en nadelen

Vroeger werkten de meeste mensen hun leven lang voor dezelfde werkgever. Maar nu is het heel normaal om regelmatig van job te veranderen. Wat zijn de voor- en nadelen van jobhoppen?

Opgepast: oplichterssyndroom

Schrijf je je professionele succes toe aan toeval en geluk? En ben je bang dat je op een dag door de mand gaat vallen? Dan heb je misschien last van het oplichterssyndroom.

Tijd voor een nieuwe job

Uit onderzoek blijkt dat we weinig van werk veranderen. We vinden altijd wel een reden om te blijven. Nochtans negeer je negatieve signalen beter niet. Ilias getuigt: “Ik voelde me een robot.”