Welzijn

Sportieve bedrijfscultuur

Kinesist Lieven Maesschalck pleit in zijn boek ‘Move’ om ‘bewegen’ in te bedden in de bedrijfscultuur. “Bedrijven kunnen medewerkers op heel wat manieren aanzetten om te sporten. Dat is goed voor de fysieke én geestelijke fitheid.” Diether en Thomas werken bij zo’n sportief bedrijf en getuigen vol vuur.

sportieve bedrijfscultuur
©Shutterstock

Abonneer je op de nieuwsbrief

Als volwassene moet je bij voorkeur elke dag een half uur aan een matige intensiteit bewegen. Als je zeven uur zittend aan een bureau doorbrengt en geen bijkomende inspanning doet, haal je die beweegnorm niet. 

Fysiek en geestelijk

Het gevolg: een op de drie werknemers in ons land heeft last van lage rugpijn en een op de vier heeft nek- en schouderklachten. Het zijn de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim.

Bewegen is niet enkel goed voor de fysieke, maar ook voor de geestelijke fitheid. Als je geregeld beweegt, presteer je beter: je wordt minder snel moe, bent alerter, hebt een grotere concentratie en neemt betere beslissingen. 

Me-time op de pc

Volgens Lieven Maesschalck is bewegen idealiter ingebed in de bedrijfscultuur. 

Hij legt uit: “Als bedrijf heb je heel wat mogelijkheden om je medewerkers te stimuleren om te bewegen. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van een methode die ik in Silicon Valley ontdekte. Daar is het de gewoonste zaak van de wereld om werknemers elke dag via hun pc op te roepen tot een me-time-moment: een work-out van vijf minuten. Op hun scherm krijgen ze vijf oefeningen die ze vanop hun stoel kunnen uitvoeren. Elke week zijn het andere oefeningen en wie trouw deelneemt krijgt een beloning.”

Lieven geeft in zijn boek nog andere tips.

  • Voorzie een fitnesszaal en een personal coach die rugoefeningen geeft.
  • Bied massages aan.
  • Organiseer ‘s middags loopsessies met collega’s.
  • Vergader al wandelend. 
  • Vervang de bureaustoelen door een zitbal.
  • Promoot fietsen naar het werk.
  • Vervang de broodjes in de kantine door gezonde lunches.
  • Investeer in stappentellers voor je medewerkers en maak hier een groepsgebeuren van. Stel een doel, bijvoorbeeld 8.000 stappen per dag. Je kan er ook een competitie-element insteken en een beloning voorzien. 

Niks is onmogelijk

Toyota Material Handling Belgium (TMHBE) is een voorbeeld van een bedrijf dat bewegen en gezondheid actief promoot. Diether Van der Rauwelaert, die er al 34 jaar werkt, getuigt.

“Vroeger deed ik veel dienstreizen en was ik niet zo gezond bezig. Enkele jaren geleden konden we via het werk gratis deelnemen aan de Antwerp 10 Miles. ‘k Liep mee met enkele collega’s in een looptenue van Toyota. Zo kreeg ik de smaak te pakken. Daarna heb ik zelfs een marathon gelopen. 

Helaas kwam ik vorig jaar in de lappenmand terecht. Volgens mijn dokter heb ik een aantal constructiefouten (lacht). Ik kon geen kilometer meer lopen. Enkele maanden geleden hoorde ik over een nieuw programma in ons bedrijf: ‘Start your impossible’.

Punten verzamelen

Hoe werkt het? Je downloadt een app waarmee je uitdagingen en activiteiten kan registreren en zo punten verzamelt. Bijvoorbeeld als je gaat sporten of vrijwilligerswerk doet, maar ook als je fysiotherapie volgt, zoals ik moest doen. Ik heb me toen ingeschreven voor het programma en dat heeft me echt geholpen. Het was voor mij een trigger om te revalideren. 

Intussen voel ik me beter en doe ik geregeld activiteiten met mijn collega’s die we registreren in de app. We zijn bijvoorbeeld gaan muurklimmen -iets dat ik al jaren niet meer had gedaan- en gaan petanquen met een groep gepensioneerden. Ze vonden het fantastisch, en wij ook."

Naar Parijs

Thomas Verbelen, van de HR-afdeling bij TMHBE, legt uit wat de bedoeling is van Start your Impossible: “Toyota is sponsor van de Olympische Spelen in Parijs. Met Start Your Impossible willen Toyota Motor Europe en Toyota Material Handling Europe dit partnership in de verf zetten. De bedoeling is om het welzijn, de zelfwaardering, teamgeest en betrokkenheid te stimuleren. Als het programma afloopt, mogen 300 medewerkers als beloning naar de Paralympische Spelen van Parijs.”

Dieter: “Het zou leuk zijn als ons team naar Parijs kan, maar dat is bijzaak. Het gaat er vooral om dat ik activiteiten doe met collega’s die ik anders nooit zou doen. En dat ik thuis niet zit te kniezen en opnieuw dingen opneem die wat verwaterd waren. Onlangs is het me gelukt om een halve marathon te lopen in Spa!”

 

Andere gezondheidsmaatregelen van TMHBE:

  • Bureaus die in de hoogte verstelbaar zijn.
  • Gratis fruitmand waaruit de medewerkers kunnen kiezen. 
  • Fietsleasing om de medewerkers te stimuleren om met de fiets naar het werk te komen.
  • Een team van vrijwilligers dat activiteiten organiseert die na de werkuren plaatsvinden: een pingpongtornooi, padel-event, gezinswandeling, voetbaltornooi waar verschillende Europese landen aan deelnemen…

 

Meer over Lieven Maesschalck: movetocure.com.
 

Ook interessant

Powernap

Heb je soms last van het bekende ‘klopke’ na de lunch? Probeer eens een powernap. Met een dutje van 10-30 minuten laad je jezelf weer op en geef je je brein een boost.

Luieren loont

Dagdromen, een warm bad nemen, naar Nonkels kijken… Volgens neuropsychiater Theo Compernolle is het belangrijk om je denkend brein geregeld rust te gunnen. 

EHBO op het werk

Je collega valt plots flauw tijdens een vergadering. Wat nu? Kijk je angstig rond en hoop je dat iemand anders de held speelt? Of schiet je zelf in actie?