Benijd je de duizenden studenten die binnenkort weer vol goede moed aan een nieuw academiejaar beginnen? Dan is de formule die VDAB aanbiedt misschien iets voor jou.
Wat houdt deze formule in?
Als je werkloos bent en geen diploma secundair of hoger onderwijs hebt, kan je via VDAB voltijds gaan studeren. Tijdens je studie, geniet je van een aantal interessante voordelen.
- Je behoudt je werkloosheidsuitkering.
- Je inschrijvingsgeld en leermateriaal worden terugbetaald.
- Je komt in aanmerking voor vergoedingen, zoals een verplaatsings- of kinderopvangvergoeding.
Over welke studies gaat het?
Op onze site vind je een overzicht van de studies die je kan volgen via VDAB. Het zijn studies die erkend zijn door VDAB en die leiden naar een knelpuntberoep. Dit betekent dat ze een grote kans op werk bieden. In totaal gaat het over een dertigtal studies in uiteenlopende sectoren: hout en bouw, industrie, onderwijs en zorg, verkoop, ICT en bedrijfsondersteuning, diensten en logistiek en transport.
Wanneer kom je in aanmerking?
Om via VDAB te kunnen studeren, is het belangrijk dat je aan zes voorwaarden voldoet.
- Je bent ingeschreven bij VDAB als niet-werkende werkzoekende.
- Je kan je vrijmaken om voltijds een dagopleiding te volgen.
- Je zit niet meer in je beroepsinschakelingstijd.
- Je hebt al minstens een jaar de schoolbanken verlaten (als je een studie secundair onderwijs of secundair-na-secundair wil volgen) en twee jaar (als je een studie hoger onderwijs wil volgen).
- Je beantwoordt aan de diplomavoorwaarden.
- Wil je een studie secundair volgen?
Dan heb je nog geen diploma secundair onderwijs. - Wil je een studie hoger onderwijs of secundair-na-secundair volgen?
Dan heb je geen diploma of getuigschrift hoger onderwijs (of hoger), of je hebt wel al een diploma of getuigschrift hoger onderwijs, maar je beantwoordt aan één van deze voorwaarden.- Je diploma biedt volgens VDAB weinig kansen op de arbeidsmarkt of is verouderd.
- Je diploma leidt naar jobs die je niet meer kan uitoefenen door medische, psychische of psychosociale problemen, of doordat je minstens drie jaar aan een stuk niet gewerkt hebt.
- Je bent ouder dan 50 jaar.
- Je hebt een carrièrewending gemaakt die niet aansluit bij je diploma en wil hierin verdergaan door een opleiding hoger onderwijs te volgen.
- Je bent als werknemer met een opleiding hoger onderwijs gestart in functie van je carrièrewending en wil deze opleiding afwerken.
- Je hebt als werknemer loopbaanbegeleiding gevolgd waaruit bleek dat een opleiding hoger onderwijs aangewezen is voor je carrièrewending. Je bent nadien werkzoekend geworden en wil deze opleiding alsnog volgen.
- Je kan aantonen dat je kansen op werk sterk vergroten door een opleiding hoger onderwijs te volgen.
- Wil je een studie secundair volgen?
- Je slaagt voor een screening die nagaat of je geschikt bent voor de studie van je keuze.
Afhankelijk van het niveau dat je kiest zijn er bijkomende voorwaarden mogelijk.
Hoe stel je je kandidaat?
Wil je de sprong wagen? Kies de studie van je keuze en lees hoe je je kandidaat kan stellen. De meeste studies kan je online aanvragen. Voor een aantal is dit niet mogelijk en moet je naar een VDAB-kantoor stappen.
Annemie: “Dromen van een job in de bouw”
Annemie (34) volgde een studie via VDAB. Ze getuigt: “Ik werkte ooit als management assistent bij een bouwcoördinatie-dienst van Colruyt Group. Toen ik zag wat de bouwcoördinatoren deden, wist ik: dat wil ik ook doodgraag. Ik heb toen overwogen om een graduaat bouw te volgen in avondonderwijs, maar in combinatie met een voltijdse job en mijn kinderen was dat niet haalbaar.
In januari 2016 werd ik werkloos en raakte ik in de put. Ik had nog nooit thuisgezeten en had me altijd 100% ingezet voor mijn job. Na een tijdje heb ik me herpakt: ik ben beginnen trainen voor de Dodentocht en schreef me in voor een dagopleiding graduaat bouw via VDAB.”
Nu zijn we anderhalf jaar later en heb ik mijn diploma op zak. Dat had ik nooit voor mogelijk gehouden toen ik werkloos werd. En het allerbeste nieuws: ik heb een vast contract gekregen als bouwcoördinator bij Colruyt Group. Ik heb er tijdens mijn opleiding stage gelopen en mocht blijven. Ik coördineer kleine bouwtechnische projecten van begin tot einde. Bijvoorbeeld: de aanpassing van de gevel van een winkel, het plaatsen van een nieuwe koeling, het herinrichten van een winkel, het inrichten van een nieuwe parking… Ik bepaal welk project voorrang heeft, maak een planning op, contacteer de aannemers en ga naar de werven om te zien hoe de werken verlopen.
De job is zo fijn als ik had gehoopt: je eigen projecten hebben, plannen en organiseren, naar een deadline toewerken, voortdurend dingen bijleren… Heerlijk vind ik het. Ik werk ook graag samen met mannen. Eens je hun vertrouwen hebt gewonnen, zijn ze erg loyaal.”