Solliciteren

LinkedIn in een notendop

Wie werk zoekt, kan er niet omheen: een goed uitgewerkt profiel op de professionele netwerksite LinkedIn is een must. Hoe moet zo’n profiel eruitzien? Daarover bestaat een karrenvracht literatuur. Zie je het bos door de bomen niet meer? Geen nood. Met deze tips maak je een prima basisprofiel aan, waarmee je een goede indruk maakt.

Werkgevers die op LinkedIn speuren naar interessante profielen, zijn niet op zoek naar gedetailleerde beschrijvingen van werkervaringen, opleidingen of projecten. Integendeel. Ze scannen je profiel in één oogopslag, en beslissen dan of ze je willen contacteren of niet. Hoe verleid je werkgevers met jouw profiel? Onze tips!

Begin met je studies

Vermeld in het vak ‘Opleiding’ welk diploma je behaalde. Klik op de knop ‘Toevoegen’ en vul zeker de volgende velden in:

  • Onderwijsinstelling
  • Studieperiode
  • Behaalde titel/graad
  • Studierichting

Behaalde je meerdere diploma’s, of volgde je verschillende bijkomende opleidingen? Vermeld dan enkel die studies waarop je huidige carrière gebaseerd is, of die in lijn liggen met de volgende stap die je gaat zetten in je loopbaan. Al de rest is afleiding.

Wees helder over je ervaring

Dan is het de beurt aan je werkervaring. Die info komt terecht in het vak ‘Ervaring’. Klik op de knop ‘Toevoegen’ en vul telkens de volgende velden zo helder mogelijk in:

  • Bedrijfsnaam
  • Titel
  • Locatie
  • Periode
  • Beschrijving

In het veld ‘Beschrijving’ leg je kort uit wat de job inhield. Werk telkens met een opsomming. Dat leest vlotter dan doorlopende tekst. Hoe doe je dat in LinkedIn? Werk je opsomming eerst uit in Word, en plak het geheel nadien in LinkedIn.

Vertel je verhaal

Link je studies en werkervaring aan elkaar in een vlot en bondig verhaal, in het vak ‘Samenvatting’. Beperk je tot een paar zinnen, en eindig je betoog met wat de volgende stap in je carrière zal zijn. Zo krijgen werkgevers in enkele seconden een beknopt overzicht van je loopbaan, en de richting die je uit wil.

Kies de juiste foto

Bij een sterk profiel hoort een professionele foto. Op zo’n foto is alleen jouw gezicht te zien, oog je netjes en kijk je vriendelijk in de camera. Heb je geen foto die hieraan voldoet? Zo maak je er een:

  • Draag stadskledij en verzorg je haar, net alsof je naar een sollicitatiegesprek gaat.
  • Ga voor een witte muur staan, of kies een andere rustige achtergrond.
  • Vraag iemand om een foto te nemen, terwijl jij vriendelijk in de camera kijkt.

Werk aan je netwerk

Een profiel op LinkedIn is niet compleet zonder connecties met anderen. Nodig collega’s, ex-collega’s, vrienden, familie en kennissen met een profiel op LinkedIn uit om met jou te connecteren.

Een uitgebreid netwerk staat niet alleen mooi op LinkedIn, je haalt er ook heel wat interessante informatie uit. Zoals interne vacatures, nieuwtjes over leuke bedrijven, artikels over interessante sectoren…
 

Engels of Nederlands?

In welke taal je je profiel best opstelt, hangt af van welke werkgevers je wilt bereiken. Zoek je vooral werk op de Vlaamse arbeidsmarkt? Dan kan je je profiel het best gewoon in het Nederlands schrijven. Wil je dat ook internationale bedrijven je profiel kunnen lezen? Stel dan je profiel in op twee (of meer) talen. Op dutchcowboys.nl lees je hoe je dat doet. 

 

levo.com/what-recruiters-really-want-to-see-on-your-linkedin-profile

themuse.com/5-small-things-that-make-recruiters-leave-your-linkedin-profile-and-never-come-back

Ook interessant

Sociale-media-detox

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens. Scroll je doelloos op je telefoon? En word je ongelukkig van het perfecte plaatje op sociale media? Probeer een detox.

Digitaal dieet

Het is vastentijd. Tegenwoordig geven we steeds meer een eigen invulling aan deze periode. Geen alcohol in februari, 40 dagen zonder vlees of wat dacht je van een digitaal dieet?

Een beter LinkedIn-profiel

Op 5 mei wordt LinkedIn 18 jaar. Intussen is de netwerksite populairder dan ooit. Hoe haal je het meeste uit je LinkedIn-profiel?