Drie uur per dag scrollen en klikken
Eindeloos scrollen, liken, updates volgen… Uit recent onderzoek blijkt dat we geen afstand meer kunnen nemen van onze smartphone. We zijn er elke dag gemiddeld 3 uur en 8 minuten mee bezig. En we vinden dat problematisch. 27 procent voelt zich verslaafd.
Dat komt omdat apps, sociale media, nieuwsfeeds… worden gemaakt om zoveel mogelijk je aandacht te trekken. De verleiding naar afleiding is groot. En dat is slecht voor je concentratie.
Digitale balans
Herkenbaar? Dan helpt het als je de balans tussen je online en offline activiteiten herstelt. Door te minderen met sociale media en andere apps die je voortdurend afleiden.
Met enkele eenvoudige ingrepen geef je jezelf meer rust in je hoofd en creëer je meer tijd voor je werk.
Vijf tips tegen digitale afleiding
1. Motiveer jezelf
Ga na hoeveel je bezig bent met je smartphone. Via ‘schermtijd’ kan je dit terugvinden op de meeste telefoons. Zo zie je meteen dat je boven of onder het gemiddelde zit van 3 uur en 8 minuten per dag.
Je schermtijd is een goed startpunt voor je digitaal dieet. Probeer die te verminderen en check elke week of het gelukt is. Dat motiveert je om verder te doen.
2. Blokkeer meldingen en verwijder apps
Hoor je een ‘ping’, dan is de verleiding groot om ‘even’ te kijken wat er aan de hand is. Neem die verleiding weg op momenten dat je je wil concentreren.
- Schakel ‘focus’ in. In deze modus kies je welke belangrijke personen of apps je mogen storen.
- Schakel vliegtuigmodus of ‘niet storen’ in als je helemaal niet gestoord wil worden.
- Zet meldingen van storende apps definitief uit.
- Of ga nog een stapje verder en verwijder storende apps.
3. Gebruik een app in je strijd tegen apps
Als je op je smartphone apps zoekt om te downloaden met het trefwoord ‘focus’, krijg je een lijst met applicaties die je helpen om minder met je smartphone bezig te zijn. Probeer er eens eentje uit.
Sommige apps belonen je en dagen je uit. Hoe langer je je telefoon niet gebruikt, hoe meer virtuele bossen je plant, of hoe meer ingrediënten je krijgt om virtuele taarten te bakken. Er zijn ook apps die storende applicaties blokkeren en je alleen toegang geven als je bijvoorbeeld met je telefoon schudt of 1 minuut wacht. Dit zorgt ervoor dat je minder ‘snel’ even je telefoon checkt.
4. Hou je smartphone uit de buurt
Klaar voor een volgende stap? Geef je smartphone een vast plekje in huis of leg hem in je locker als je op het werk geconcentreerd wil werken. Uit het oog, uit het hart.
Gun jezelf ook digitale rust als je je ontspant. Houd de smartphone uit de slaapkamer zodat je beter inslaapt en ‘s morgens meer tijd hebt voor jezelf. Laat je apparaat thuis als je gaat wandelen of sporten.
5. Laat afleiding ‘een beetje’ toe
Plan vaste momenten waarin het niet erg is om afgeleid te worden. Dat zijn momenten waarop je de smartphone bij je houdt en meldingen laat binnen komen.
Op het werk is dat bijvoorbeeld een half uur in de ochtend, rond de middag en voor je vertrekt. Doe op die momenten kleine taken, beantwoord je e-mails, ruim op… Houd andere momenten van de dag voor taken die meer concentratie vragen.
Bas koos voor een ‘smartphone-arm’ dieet
“Ik ben een veelvraat als het op nieuws aankomt. Twitter, Facebook, nieuwssites, blogs… Ik wil het allemaal op de voet volgen. Ik ben voortdurend geneigd om mijn telefoon te checken. Anders heb ik het gevoel dat ik iets mis. Het resultaat is dat ik me niet meer ten volle kan concentreren op wat ik aan het doen ben.
Daarom begon ik dit jaar bewuster om te gaan met mijn telefoon. Eerst met het uitschakelen van alle meldingen. Geen bliepjes of gebel meer. Dat voelde eerst ongemakkelijk: wat als ik een mail, sms of telefoon zou missen? Na enkele dagen was ik het echter al gewoon en besefte ik dat ik een stap verder moest gaan.
Om te beginnen liet ik mijn werkmails niet langer op mijn smartphone toekomen. Ik schreef me ook uit op de talloze nieuwsbrieven die elke dag in mijn mailbox belandden en die ik toch nauwelijks las. Daarna verwijderde ik de Facebook-app en andere socialemedia-apps op mijn toestel en bracht ik mijn omgeving daarvan op de hoogte.
Sinds kort wandel ik meer en meer de deur uit zonder telefoon. Dat voelt als een bevrijding. Ik heb nu meer tijd voor andere dingen. Als ik de trein neem, bijvoorbeeld, lees ik ongestoord een boek. Geen zenuwachtig gedoe meer met die smartphone. Heel soms loopt het wel eens mis als iemand me op het laatste nippertje nog wil bellen om ergens anders af te spreken. Maar voor de rest besef ik nu dat ik echt niet zo belangrijk ben dat ik altijd bereikbaar moet zijn."