De meeste van onze handelingen zijn gebaseerd op gewoontes. Wat je vandaag doet, deed je gisteren ook en dat zal morgen niet anders zijn. Onderzoekers schatten dat ons brein dagelijks gemiddeld 11.000 signalen te verwerken krijgt, maar dat het slechts 40 signalen bewust verwerkt.
Gewoontes, of ze nu goed zijn of slecht, maken je tot wie je bent. Wat belangrijk is, is de controle die je erover hebt. Als je weet hoe je ze kan beïnvloeden, betekent een kleine moeite een grote verandering.
10 tips om hardnekkige gewoontes het hoofd te bieden:
1. Pak één gewoonte per keer aan
Je wil stoppen met roken, minder drinken, elke dag sporten, vroeger gaan slapen... en dat allemaal ineens. Hoe gemotiveerd je ook bent, het zal je niet lukken. Focus op een gewoonte en stop daar al je energie in tot je ze op automatische piloot doet. Dit duurt minimum 30 dagen. Nadien kan je overschakelen op een volgende gewoonte.
2. Schrijf je plan neer
Heb je besloten om een gewoonte te veranderen, zet dit dan op papier. Hiermee bereik je twee dingen: ten eerste dwingt het je om duidelijk te definiëren wat je wil veranderen. Ten tweede is het moeilijker om een belofte die zwart op wit voor je ligt te negeren, dan eentje die enkel in je hoofd zit.
3. Gebruik een trigger
Een trigger is een kort ritueel dat je helpt om een nieuw patroon te ontwikkelen. Stel dat je elke morgen vroeg wil opstaan. Dan kan het helpen om meteen wanneer de wekker gaat uit bed te springen. Stel dat je wilt stoppen met roken. Dan is het een goed idee om met je vingers te knippen telkens wanneer je zin krijgt in een sigaret.
4. Verspreid het nieuws
Vertel het aan iedereen die het horen wil. Hoe meer mensen het weten, hoe beter.
5. Koppel er voor jezelf een uitdaging aan
Geef een vriend bijvoorbeeld 50 euro. Vraag hem ze te bewaren tot je je nieuwe gewoonte meer dan 30 dagen hebt volgehouden.
6. Zorg voor back-up
Omring je met mensen op wie je kan terugvallen als je het even moeilijk hebt. Dit gaat makkelijker als je een soort van "rapportering" inbouwt. Hou hen op de hoogte van de gang van zaken. Via een appje, e-mail of face-to-face.
7. Lees erover
Volg blogs van lotgenoten, lees magazines, succesverhalen en fora. Dit helpt je gemotiveerd te blijven.
8. Hou het simpel
Elke dag een half uurtje sporten is makkelijker vol te houden dan dinsdag mountainbiken, woensdag tennissen en donderdag hardlopen (behalve als het regent, want dan staat er badminton op het programma). Simpele regels leiden tot gewoontes. Ingewikkelde tot hoofdpijn.
9. Wees consistent
Een handeling wordt pas een gewoonte wanneer je er niet langer bij stilstaat. Verandering van spijs doet misschien eten, maar je creëert er geen gewoontes door. Zorg ervoor dat je je nieuwe gewoonte zo consistent mogelijk toepast. Doe je dit niet, dan kan je niet spreken van een gewoonte.
10. Realiseer je dat het moeilijk zal zijn
Breken met een gewoonte is moeilijk. Laat niemand je iets anders wijsmaken. Het is essentieel dat je dit beseft. Anders is het gevaar groot dat je bij de minste weerslag de boel opgeeft. Merk je dat je niet consistent bent, geef dan niet meteen op. Ga na waarom dit zo is en leer uit je fouten.