Robbert-Jan: “Na het middelbaar studeerde ik wiskunde aan de universiteit. Na 2 jaar merkte ik dat de opleiding toch wat te theoretisch was. Ik stopte met studeren en ging op zoek naar werk. Alleen wist ik niet goed welke job ik precies wou doen.
Op een dag raakte ik in gesprek met een vriend van mijn ouders die postbode is. Zijn positiviteit over de job was aanstekelijk, dus ik volgde een kijkstage bij bpost. Die viel zo goed mee dat ik besliste om er te solliciteren. Tot mijn grote vreugde kreeg ik de job.
De liefde en programmeren
Ik was gelukkig als postbode, maar toen ik mijn vrouw leerde kennen, merkte ik dat we 's avonds quality time misten door mijn werkuren. Ik deed vaak de krantenshiften en die begonnen om 5 uur, maar als je 8 uur slaap wil, moet je vroeg in bed liggen.
Daarom begon ik uit te kijken naar een andere job. Liefst wilde ik programmeren. Dat deed ik altijd al graag en ik was er ook in mijn vrije tijd mee bezig. Ik wilde me eerst bijscholen, dus ik nam contact op met VDAB en schreef me in voor de opleiding .NET ontwikkelaar.
De opleiding bij VDAB
De opleiding bestond vooral uit zelfstudie. Daar had ik op voorhand wat twijfels bij, maar ik kreeg alle begeleiding die ik wilde en werd heel zelfredzaam. Ik studeerde thuis op mijn eigen tempo, maakte oefeningen, stuurde die door naar de instructeur en kreeg feedback. Af en toe ging ik naar het opleidingscentrum waar de docent mijn vragen beantwoordde.
Aan de slag als ontwikkelaar
Ik rondde de opleiding met succes af en werk nu als ontwikkelaar in bedrijven. Wat ik leerde bij VDAB was een ideale basis. Ik gebruik nu nog altijd de programmeerlogica die ik leerde tijdens mijn opleiding. Soms kom ik bij een klant die code gebruikt die 20 jaar oud is. Dat is iets minder leuk om mee te werken, maar als je programmeerlogica goed zit, lukt dat probleemloos.
Tijdens mijn eerste project hielp ik mee met het ontwikkelen van een systeem voor de facturatie. Dat was de hele dag programmeren: schrijven, testen en de software uitrollen.
Nu doe ik een analyseproject. Ik moet een applicatie beschrijven, wat die allemaal moet kunnen en hoe die gebruikt moet worden.
De magie van het programmeren
Ik voel me goed in mijn huidige job. Het leek mij altijd magisch hoe computerprogramma's werken. Het gevoel dat ik iets uit het niets gemaakt heb, voelt een beetje als kunst aan. En dat creëren is fantastisch.
Ik vind het leuk als er een vraag voor een nieuwe feature binnenkomt, zelfs als er wat tijdsdruk achter zit. Als je die feature dan kan ontwikkelen en het werkt… dat is echt euforie. Het is fijn om iets te maken dat mensen gebruiken.
Tips en toekomstdromen
Een opleiding is belangrijk als je developer wil worden. Je moet gestructureerd leren werken, zodat iemand die na je komt, meteen verder kan schrijven aan de code. Bij VDAB heb ik geleerd wat de beste principes zijn om leesbare en goede code te schrijven.
Een andere tip als je developer wil worden: kijk YouTube-filmpjes. Er zijn zoveel goede video’s, zeker over .Net code. Zo krijg je tips en tricks van mensen met veel ervaring in de industrie. Als je een opleiding volgt, denk je soms: ‘waar ga ik dit ooit voor nodig hebben?’ Zoek dat principe dan eens op YouTube en je krijgt voorbeelden van mensen die dat dagelijks gebruiken.
Ik ben van plan om mijn job nog veel jaren te doen. En wie weet ga ik op het einde van mijn carrière aan de slag bij VDAB als instructeur programmeren. Mijn instructeurs hebben me echt geïnspireerd. Ik zou ook zoveel willen betekenen voor de volgende generatie.”