Arbeidsmarkt

De job van fotograaf

Katia is fotografe en de vrouw achter Cameramuze. Ze ruilde haar labojas in voor een leven achter de lens. “Fotografie is een uitdaging. Als ik er dan in slaag om dat ene fantastische beeld te nemen, maakt dat me zo gelukkig!”
 

Fotografe Katia
Foto van Katia

Abonneer je op de nieuwsbrief

  • Leeftijd: 55
  • Beroep: fotograaf
  • Diploma: doctor in de bio-ingenieurswetenschappen, verschillende fotografie-opleidingen
  • Ervaring: 12 jaar doctor-assistent dierengeneeskunde, 12 jaar leidinggevende in een labo en 6 jaar zelfstandig fotograaf in hoofdberoep

Energie bij elke klik

Katia: “Ik kreeg de oude camera van mijn vader toen ik 12 was. Daarmee begon ik overal te fotograferen en ik ben nooit meer gestopt. (lacht) Ik volgde opleidingen, ontwikkelde mijn eigen foto’s en omarmde het digitale tijdperk.

Fotografie is altijd mijn manier geweest om nieuwe energie op te doen. Als je dat van me afneemt, ga ik een beetje dood.

Van labo naar lens

Toch startte ik pas op mijn 49e als zelfstandig fotograaf in hoofdberoep. Ik werkte jarenlang als doctor-assistent dierengeneeskunde en als leidinggevende in een labo. Lange dagen. Veel stress. Weekend- en avondwerk. En ik dacht: ‘Als ik toch zoveel werk, waarom werk ik dan niet gewoon voor mezelf?’

Ik was nog maar net gelanceerd toen alles stilviel door corona. Dus ik sprak meteen mijn belangrijkste talent aan: creatief zijn! Ik ging gratis ondernemers in de buurt fotograferen, koppelde dat aan een interview en publiceerde het op sociale media. Zo kon ik toch aan mijn zichtbaarheid werken. En op die manier zette ik mezelf op de kaart bij ondernemers.

Veelzijdigheid in beeld

Vandaag is bedrijfsfotografie het belangrijkste onderdeel van mijn onderneming. Denk aan portretten van bedrijfsleiders. Maar ook personeelsfeesten en andere bedrijfsevenementen. Het levert mooie teamfoto’s en sfeerbeelden op die bedrijven gebruiken op hun website en sociale media.

Ook familiefotografie zit in mijn aanbod. Vooral fotoshoots met kinderen vind ik fantastisch. Ze hebben nog geen filter zoals volwassenen. Ze zijn soms wild, ongeduldig en doen waar ze zin in hebben. ‘Laat ze maar doen, ik loop er wel achteraan’, zeg ik dan tegen de ouders. (lacht)

Publieke evenementen fotograferen doe ik ook. Dat is vaak op eigen initiatief. Ik word hier niet voor betaald, maar doe het omdat het plezant is en ik mezelf wil blijven uitdagen. In januari ging ik bijvoorbeeld naar een ijsberenduik. Ik wist wat ik wilde: een krachtig beeld van het opspattende water en de kou bij de zwemmers. En dan is de uitdaging: hoe geraak ik bij de zwemmers, waar stel ik me op… ?

Op cameramuze.be en mijn socials vind je voorbeelden van mijn werk.

Lopen, vliegen, springen…

Mijn werkdagen zijn nooit hetzelfde en ik werk vaak op momenten dat anderen vrij zijn. Mei is de drukste maand voor fotoshoots. December en januari zijn de rustigste maanden. Dan focus ik op de zakelijke kant: cijfers analyseren, website en zakenplan herbekijken, bepalen welke klanten ik ga benaderen…  

Misschien verrassend: fotoshoots zijn het kleinste deel van mijn takenpakket. Maar dan is het wel alles geven! Dat is zowel het leuke als het uitdagende eraan. Huwelijken zijn bijvoorbeeld heel intensief. Van ‘s ochtends tot ‘s nachts lopen, vliegen, springen, rollen… (lacht) Ik beweeg altijd veel om de beste hoek te vinden.

Verbinden om het verhaal te vangen

Met elke klik leg ik niet alleen een moment vast, maar vooral een emotie en een verhaal. Om dat te kunnen doen, moet je mensen snel en goed kunnen aanvoelen. Zijn ze introvert of extravert? Wat vinden ze mooi aan zichzelf? Wat zien ze liever niet op de foto?

En je moet mensen op hun gemak kunnen stellen. Iedereen wil graag mooi op de foto staan, ik ook! Ik vind het belangrijk dat ze de fotoshoot leuk vinden.

Ik geniet er echt van om met mensen om te gaan. Al die verschillende persoonlijkheden en verhalen van de mensen die voor mijn lens staan, daar leer ik enorm veel uit. Ik vind de mens een heel boeiend ‘dier’. (lacht) 

Kameleon 

Bij fotoshoots sta ik midden in de actie, geef ik instructies en zorg ik voor de juiste sfeer. Bij evenementen moet ik opgaan in de achtergrond zodat mensen vergeten zijn dat ik er ben.

Soms moet ik mijn enthousiasme op evenementen wat temperen. Als het toffe muziek is of een leuke activiteit, heb ik al eens zin om mee te doen. Maar dat kan niet natuurlijk. (lacht)

En hoewel je veel kan voorzien, moet je goed kunnen improviseren. Zeker als er iets fout loopt. Op een huwelijk bijvoorbeeld viel mijn flits en die was kapot. Ik slikte mijn eerste paniek in, deed onverstoord verder en bedacht ondertussen een oplossing. Niemand heeft er iets van gemerkt en de beelden waren prachtig.

Achter de computer

Maar eigenlijk zit een fotograaf ook veel achter de computer. Ik besteed het meeste tijd aan fotoshoots voorbereiden, beelden selecteren en nabewerken. En laten we de administratie niet vergeten: offertes maken, mails beantwoorden…

De voorbereiding van een fotoshoot hangt af van de opdracht. Soms maak ik eerst een moodboard of een draaiboek, vooral bij bedrijfsopdrachten. Soms ga ik de locatie vooraf verkennen of moet ik zelf een locatie zoeken.

Na de fotoshoot moet ik beelden selecteren en nabewerken. Dan zoek ik de beste compositie, kleurschakering en contrasten. En ik werk storende elementen weg. Zoals een vlek op kleren. Of een lamp op de achtergrond die de aandacht afleidt.

Ik hou van het totaalpakket. Alleen de administratie die niets met fotografie zelf te maken heeft, zoals de boekhouding, vind ik écht niet leuk. (lacht)

Niet bang voor AI

Volgens mij gaat AI fotografie deels vervangen, maar ik ben niet bang dat mijn job hierdoor gaat verdwijnen. De oprechtheid van een fotograaf zie je in de beelden en dat kan AI niet vervangen.

Ik probeer mee te evolueren, want AI heeft ook voordelen. Het maakt de nabewerking van foto’s bijvoorbeeld veel makkelijker en daardoor kan ik sneller werken.

Tips voor wie fotograaf wil worden

Denk goed na wat je wil doen met je fotografie. Als zelfstandig fotograaf in hoofdberoep ga je niet alleen beelden maken. Je moet ook klanten zoeken en je werk ‘verkopen’. Het is een verdienmodel en de balans helt over naar ondernemerschap. Als je daar niet blij van wordt, is een bijberoep of hobby misschien een betere optie.

Gebruik je persoonlijke sterktes in je fotografie, het maakt je beelden uniek. Ik voel bijvoorbeeld snel en goed mensen aan. Ik communiceer helder. En ik hou ervan om veel te bewegen. Dat gebruik ik allemaal wanneer ik fotografeer. Als je jezelf goed kent en je vaardigheden doelgericht inzet, versterkt dat je fotografie."

Wil je professionele foto’s van je evenement? Of beelden om je bedrijf in de kijker te zetten? Contacteer Katia via cameramuze.be.

 

Ook interessant

De job van projectmanager

Volgens Jeroen is de ideale projectmanager goedlachs en hardwerkend. "Mijn motto is: ‘Al kruipend bereikt de slak de ark’. Je moet geduld hebben en stap voor stap gaan." 

De job van verzorgende

Els werkt in de thuiszorg en doet haar werk met hart en ziel: “Het heeft even geduurd en ik heb er hard voor moeten studeren, maar ik heb mijn droomjob gevonden.”

De job van productontwikkelaar

Sara ontwikkelt babyartikelen. Ze reist de wereld rond en laat haar creativiteit de vrije loop. Sara's grootste uitdaging? “Aan alle wensen voldoen binnen een bepaald budget!”