Columns

Steven: thuiswerk

Manager Steven: "Corona is bijna klinisch dood, medisch gezien toch.

Maar het lijkt wel alsof de personen die het voor het zeggen hebben corona strategisch in leven houden. Dit om hun gelijk of ongelijk te verbloemen.

Puin ruimen

De economie moet nu het puin gaan ruimen. Ook hier gaan de slachtoffers alleen nog in de statistieken terug te vinden zijn over 10 jaar. 

Als ik praat met bedrijfsleiders, vrees ik dat veel mensen hun job zullen zien sterven in alle stilte zoals veel 80-plussers de afgelopen maanden voor de eeuwige stilte moesten gaan.

Corona-litteken

Wat zal corona veranderen in het bedrijfsleven? Ik vrees eerlijk gezegd: bitter weinig.

Een bedrijfscultuur die het resultaat is van decennia-lange trage veranderingen en een maatschappij de laatste 100 jaar gesmeed is, gooi je ,niet in een paar maanden overhoop.

Maar van een zaak hoop ik echt dat het een corona-litteken gaat blijven: het thuiswerken.

Thuiswerk heeft potentieel om een langdurige zittenblijver te worden omdat het op veel vlakken een win-winsituatie is.

De arbeidsvreugde bij de werknemers, de ecologie, de familie, een gezondere maatschappij...

Alleen is er een zwakke schakel: bedrijfsleiders die zich niet kunnen aanpassen aan thuiswerk.

Ik hoor vaak het excuus dat bazen hun mensen rond zich wil hebben. Net zoals het aantal werkpaarden vroeger de status van de boer bepaalde. 

De grote boosdoener is natuurlijk het gebrek aan vertrouwen tussen de betalende en betaalde persoon.

Thuiswerk is zoals 'moeten trouwen'

Een feit is zeker: managers gaan hun leidende en corrigerende rol moeten herzien door het veelvuldige telewerken.

Het recht op 'home office' is een gevecht dat ik al 12 jaar aanga. Maar het bleef een dovemansgesprek en was onbespreekbaar voor onze 50,000 medewerkers over de hele wereld.

Op 12 maart besliste het management in een halve dag beslist dat iedereen 100% thuis moest werken en de komende maanden minstens 50%.

Het is natuurlijk een huwelijk gebaseerd op de wankele fundamenten van 'moeten trouwen'.

Zolang de bemoeizuchtige families mee het koppel sturen blijft het lopen, maar zodra de druk van schaamte of vrees wegebt komen de duivelsoren naar boven.

Japanse theeceremonie

Ik wil het Japanse management in ons kantoor overtuigen om ons blijvend enkele dagen per week te laten thuiswerken. 'k Ga dit proberen te doen door te verwijzen naar hun eigen oertradities.

Op een Japanse retraite in Kyoto werd ik -samen met mijn grote Japanse bazen in een Shinto-tempel- ingeweid in de vier uur durende Japanse theeceremonie.

Ik dacht dat ik iets over de Japanse kookkunsten ging bijleren, maar niets was minder waar. Het was een pure les filosofie. een intellectueel spel om de geest te bevrijden.

Honderden jaren geleden droegen zelfs de samoerai de basisprincipes van de groene thee een warm hart toe.

Voor de leidende figuren in de Japanse maatschapij waren die momenten een teken van trouw en broederschap.

Ze moesten hun zwaarden verwijderen om door de kleine deuropening van het theehuis te klauteren. Ze hingen hun machtswapen vrijwillig aan de haak en werden zo ontdaan van status.

De bedoeling van de theeceremonie was een gevoel van samenhorigheid creëren tijdens het theegebeuren maar vooral ook de weken erna.

Vier ZEN-waarden

De vier uitganspunten tijdens het ZEN-gebeuren zijn:

  • WA = harmonie
  • KEI = respect
  • SEI = zuiverheid
  • Jaku = kalmte 

Die waarden zijn een handig werkmiddel om een groep te leiden zonder dat je lijfelijk contact hebt met medewerkers, zoals bij thuiswerk. 

  • Streven naar 'harmonie' is de grootste uitdaging.
    Hoe kan het afdelingshoofd zijn mensen bijsturen als hij ze niet even apart kan nemen in een vergaderzaal? Wat als mensen niet meer willen communiceren via hun computer? Het zal nog belangrijker worden om de juiste mensen voor elk team te selecteren. Mensen die elkaar in balans willen houden. Deze harmonie kan leiden tot prettige relaties die ontvet zijn van schone schijn en schijnheiligheid .
  • Respect is ook belangrijk.
    Bij thuiswerk vervagen de rangen en standen. De baas blijft de baas, maar hij moet zijn rangorde opnieuw afdwingen omdat er geen lijfelijke aanwezigheid is. Hij is net zoals de anderen 'maar' een stem die uit de computer komt. Die rangorde afdwingen kan enkel op basis van respect. Door een goede leider te zijn, en een zekere nederigheid te combineren met vriendelijk attent zijn. Omgekeerd geldt hetzelfde: ook de medewerkers moeten het respect van hun baas zien te krijgen.
  • Zuiverheid zou ik in de context van thuiswerken willen invullen als oprechtheid.
    Onze baas eiste in het begin dat we hem mailden wanneer we 's morgens begonnen te werken en wanneer we 's avonds stopten. Ik heb daar tegen geprotesteerd. Dit was een duidelijk blijk van een gebrek aan vertrouwen en was gestoeld op kinderlijke naïviteit. Anderzijds heb ik ook duidelijk laten weten binnen ons team dat de rotte appels die misbruik maken van thuiswerken op geen mededogen moeten rekenen van mijn kant. Oprechtheid is een pijler voor de harmonie in elk team en zorgt voor vertrouwen tussen de teamleden.
  • Kalmte is de stressbestendigheid tijdens het thuiswerken.
    Vorige week zag ik een vlammende mail van onze president naar een van mijn vrouwelijke collega's verschijnen. Zonder kennis van zaken nagelde hij iemand publiekelijk aan de schandpaal omdat hij in vraag werd gesteld door een nog hogere piet. Hij moest binnen het uur door het stof kruipen en zijn verontschuldingen aanbieden. Kalmte kan alleen maar bereikt worden als de eerste drie waarden aanwezig zijn.

Ik zal dit kwartet al jonglerend proberen in de lucht te houden terwijl ik thuiswerk. 

Mijn doel is dat onze Japanners het vervloekte WFH (Work From Home ) als hun eigen COT (Cup Of Tea) gaan beschouwen.

 

Manager Steven

Wie is manager Steven?

Steven werkt bij een Japanse multinational en reist meer dan 100 dagen per jaar voor zijn job. “Ik hoor vaak dat ik moeilijk gezag kan aanvaarden. Dat was zo op school, tijdens mijn legerdienst en ook op het werk."

Ook interessant

Steven: integriteit

In het bedrijfsleven is 'integer' een modewoord geworden. Steeds meer bedrijven plaatsen integriteit op een voetstuk. Niet omdat ze dat echt willen, maar omdat het moet.

Steven: het spoor bijster

Als je een goed nieuw lief wil vinden, koop dan een hond en ga er iedere dag mee wandelen! Mijn Vietnamese ex-vriendin gaf me dit advies toen we discussieerden over onze break-up.

Steven: pensioen in Japan

In Japan zie je stokoude kromgebogen mannetjes als veiligheidsagent met een vlagje zwaaien en bedienen grijze dames van 80 je. 35% van de 70- tot 75-jarige Japanners werkt nog!