Steven: het spoor bijster

Als je een goed nieuw lief wil vinden, koop dan een hond en ga iedere dag op wandel met je vrienden-maker! Mijn Vietnamese ex-vriendin gaf me dit advies toen we discussieerden over onze break-up.

Hond Toy
Toy, de hond van Steven.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Raar maar waar, maar er zit wel waarheid in! Ook al komt die van iemand uit Vietnam waar ze honden op straat slachten en vervolgens roosteren op de barbecue. Dat honden een verrassende impact hebben op kinderen en volwassen is door de eeuwen heen bewezen.

Chica en Femke

Op school waar mijn zoon les volgt is er in de 2de klas een leraar die al jaar en dag zijn hond meebrengt. Chica volgt de lessen, maar meestal wel al slapend.

De kinderen zijn gek op Chica en de positieve resultaten zijn niet denkbeeldig. Zowel de hond als de kinderen zijn door het dolle heen als ze elkaar ontmoeten in de klas.

Ook op de werkvloer eist de hond zijn rol op. Het zijn niet alleen de boer en hond die vandaag een samenwerkingspact hebben, maar ook de schaapherders, politie, reddingswerkers en truffelzoekers.

Soms tref je zelfs een hond aan op kantoor. Onlangs was ik op bezoek bij een bedrijf in het noorden van Nederland om met de eigenaar Wybren en mijn Japanse collega Onezuka een samenwerkingscontract te bespreken.

Toen we het gloednieuwe ecologische kantoor binnenkwamen, schrokken we ons een bult. Naast het houten bureau dat Wybren zelf gemaakt had, lag er een hond die ons aanstaarde met wijd opengesperde ogen.

Wybren introduceerde zijn trouwe en assisterende viervoeter: "Dit is Femke!" Hij vertelde dat ze geen zuivere rashond is, maar een kruising tussen een Bordercollie en Golden retriever.

Mijn Japanse collega had instinctiefmatig een heilige schrik van deze 'Inu' en nestelde zich zo ver mogelijk in de vergaderruimte. Hij bleef haar aangapen vol ongeloof en met opengesperde ogen. Femke negeerde hem van dan af totaal.

Instinctiefmatig ging ik haar aaien. Ze besnuffelde me omdat ze waarschijnlijk mijn hond Toy kon ruiken in mijn kleren.

Het ijs was gebroken en de eigenaar Wybren was apetrots.

Weldoordachte managementbeslissing

Wybren -een ruimdenkende bedrijfsleider die al heel wat watertjes doorzwommen heeft- legde uit dat het meebrengen van zijn hond een weldoordachte managementbeslissing is en hield hier een filosofische betoog over van een half uur. 

Ik brabbelde en krabbelde al zijn bedenkingen bijeen en vond het volgend spoor in Wybrens managementstijl.

Hij gebruikt zijn hond als een onconventionele HR-consultant op kantoor. Hij observeert hoe zijn medewerkers op Femke reageren om hun karakter en sociale vaardigheden in te schatten. Volgens Wybren is ze een uitstekende hulp voor het inschatten van het menselijke karakter.

Als mensen respectvol, empathisch en vriendelijk tegenover haar zijn, gelooft hij dat ze dezelfde respectvolle houding ook naar anderen in het bedrijf zullen tonen. Deze unieke aanpak helpt Wybren bij het beoordelen van het potentieel en de sociale dynamiek van nieuwe en bestaande medewerkers.

Bovendien hebben honden op kantoor volgens Wybren een positieve invloed op het welzijn van de medewerkers en zorgen ze voor een aantrekkelijke, dynamische werkplek. Hij ziet deze voordelen.

1. Stressvermindering en gemoedelijke sfeer

Honden verminderen stress. Hun aanwezigheid helpt om de bloeddruk en hartslag van werknemers te verlagen, wat leidt tot een rustiger en meer ontspannen werkomgeving.

Dit klopt volgens mij. Tijdens ons bezoek zag je dat rust en positiviteit de overhand namen in de discussie en dat er geen oude koeien uit de gracht gesleurd werden. 

Bovendien brengen honden een vrolijke en energieke sfeer met zich mee. Hun speelsheid en onvoorwaardelijke liefde -die sommige mensen slaafs noemen- geven extra kleur aan een werkplek.

2. Verhoogde productiviteit en meer sociale interactie

Hoewel het tegenstrijdig lijkt, verhoogt de aanwezigheid van een hond de productiviteit. 

Regelmatige korte pauzes om met de hond te wandelen of te spelen, geven medewerkers de kans om hun gedachten te verzetten en fris terug te keren naar hun werk. Dit leidt tot een betere focus en efficiënter werken.

Daarnaast fungeren honden ook als een ijsbreker tussen collega's die normaal niet veel met elkaar zouden praten. Bijvoorbeeld een commerciële manager en een medewerker die een machine bedient. Dit helpt om een hechtere en meer verbonden werkplek te creëren.

Er is op het kantoor van Wybren een beurtrol waarbij telkens 2 collega's op vrijwillige basis samen de hond uitlaten. Zo ziet de baas zijn medewerkers in een andere gedaante en is er een vorm van constante teambuilding die niks kost.

3. Meer beweging en bevordering van het mentale welzijn

Het uitlaten van een hond moedigt de werknemers aan om te bewegen en even naar buiten te gaan, wat bijdraagt aan hun fysieke gezondheid. 

De meeste collega's van Wybren bleven vroeger tijdens de lunch passief kletsen in de kantine. Nu Femke naar kantoor komt, is er voor heel wat van de medewerkers een extra activiteit bijgekomen. Dat regelmatig bewegen ook het mentaal welzijn bevordert staat in de sterren geschreven.

Dit mentale aspect is volgens de Nederlandse bedrijfsleider goud waard.

Mijn conclusie

Heb je het gevoel dat het werkleven in je bedrijf wat meer pit kan gebruiken? Neem een hond aan als nieuwe collega.

Wil je de productiviteit verhogen, de stress verminderen of ben je gewoon op zoek naar iemand die zonder oordeel naar je slechte grappen luistert? Dan is een viervoeter precies wat je nodig hebt. 

En mocht je dan ook nog een nieuw lief vinden tijdens het uitlaten van je hond, denk dan met een glimlach terug aan het advies van mijn Vietnamese ex. Het lijkt misschien raar, maar het werkt!