Arbeidsmarkt

De job van frituuruitbater

Frietjes van de frituur, da’s altijd feest. Guillaume -‘de frietjesman’- is uitbater van Atelier Poekie in Ruiselede. “Als de mensen hier komen eten, voelt het alsof ik ze bij me thuis ontvang.” We nemen een kijkje achter de schermen.

frituuruitbater
©Foto van Guillaume

Abonneer je op de nieuwsbrief

  • Leeftijd: 28
  • Beroep: zaakvoerder friet-atelier Poekie
  • Diploma: toerisme en recreatiemanagement
  • Ervaring: 3 jaar in de luchtvaart en 3,5 jaar in de frituur

Frieten en administratie

Guillaume: “Mijn takenpakket als zaakvoerder is heel breed. Frieten bakken en verkopen, dat zeker, maar ook de mise en place hoort erbij, net als sauzen en gerechten maken. En we poetsen na elke shift.

Achter de schermen is het vooral administratie: personeel inplannen, stockbeheer en facturen betalen. Ik los ook allerhande problemen op (hallo, kapotte vaatwasser) en analyseer onze cijfers om strategische beslissingen te maken, bijvoorbeeld over openingsdagen en -uren.

Service coupé

Mijn werkdag start om 8 uur ‘s ochtends, de vaste medewerker begint wat later. We bereiden de middagshift goed voor, want tussen 12 uur en 12.30 uur is het drukste moment van de dag. Dan staat er een rij tot buiten! Daarna heb ik 3 uur vrij waarin ik sport of het huishouden doe. Ik doe altijd iets. Zo blijf ik actief voor ‘s avonds.

Om 16 uur ben ik weer op post. Ik leg het vet aan, vul de frigo’s aan en tussen 17 en 22 uur bakken we frieten. Meestal kan ik rond 22.30 uur naar huis. Dat is een lange dag, maar voor mij voelt het niet zo aan. De tijd vliegt voorbij omdat ik voortdurend bezig ben en mijn werk graag doe.

Klanten en creativiteit

Ik geniet van het klantencontact. We zijn ondertussen een gevestigde waarde in het dorp en het is fijn als mensen me bij de bakker of slager herkennen. Ik merk dat ze de frituur appreciëren en graag langskomen. Ik ben mijn zaak geworden. Als de mensen hier komen eten, voelt het alsof ik ze bij me thuis ontvang.

Ik leg veel van mijn creativiteit en persoonlijkheid in Poekie en zette de inrichting en menukaart volledig naar mijn hand. Toen ik als student op kot zat, maakte ik salades voor mezelf, en die staan nu op onze kaart. Ik liet me ook inspireren door de ‘Julientjes’ (frieten met satékruiden, stoofvleessaus, mayonaise, gedroogde uitjes en een viandel) die ik tijdens het uitgaan at in de Gentse Overpoortstraat. Die persoonlijke toets slaat aan en dat maakt het des te leuker.

3.000 kilo frieten

Een eigen zaak geeft veel vrijheid, maar laat je nooit volledig los. 2 weken vakantie, betekent toch elke dag een uur bezig zijn met Poekie: ik beantwoord telefoontjes van klanten en leveranciers die vragen hebben en hou de mailbox en personeelsadministratie bij. Ik moest daar aan wennen, maar heb ermee leren omgaan.

Werken in een frituur is ook fysiek zwaar. Voorbeeldje? Op vrijdag verkopen we 500 kilo frieten. Die 500 kilo gaan 6 keer door mijn handen: zakken opensnijden, frieten in emmers doen, frieten voorbakken, frieten uit de voorbak halen, frieten bakken en frieten eruit halen. 6 keer 500 is 3.000, dus elke vrijdag til ik 3 auto’s op!

Ook het schoonmaken is niet te onderschatten: elke avond schrobben we de volledige frituur. De friteuse reinigen is eveneens arbeidsintensief. Niemand van ons doet dat graag, maar het resultaat is wél leuk.

Meegroeien met je zaak

Ook een frituur beginnen? Bezint eer ge begint! (lacht) Maak een businessplan en neem geen te grote risico’s in het begin. Niet alles hoeft meteen! Je moet niet onmiddellijk de zotste apparatuur hebben of een heel uitgebreid assortiment. Probeer mee te groeien met je zaak.

Een frituur uitbaten is een levensstijl, want je bent er voortdurend mee bezig. Het is niet zomaar je werk, maar echt een deel van je leven. Vraag je dus af of je dat ziet zitten. En doe ervaring op in een frituur, zodat je weet waar je aan begint.”
 

Grote mond gezocht

Wil je bij Poekie komen werken? Dat kan! Er is momenteel een vacature voor frituurmedewerker. Guillaume voegt toe: “Een grote mond is een pluspunt! Kom met een open geest, laat je meeslepen in de drukte en je raakt vanzelf uit je comfortzone. Ben je sociaal en kan je hard werken, dan komt het helemaal goed.”


Honger gekregen? Bestellen en smullen kan via atelierpoekie.be

Ook interessant

De job van leerondersteuner

Leerondersteuner Oke zet zich elke dag in om leerlingen met een beperking een eerlijke kans te geven in het reguliere onderwijs. "Mijn slagzin is: ‘met geduld en liefde komt veel goed!'"

De job van archeoloog

Denk je bij archeologie spontaan aan verre en exotische oorden? Veerle zocht en vond het dichter bij huis...