Welzijn

Met tegenzin thuiswerken

Door de band genomen zijn we geweldig dankbaar dat we mogen thuiswerken. Dat staat vast. Maar soms is thuiswerk eerder een last dan een lust. We vroegen enkele werknemers wat zij er minder leuk aan vinden. Thea: “Doordat ik de hele dag alleen ben en geen collega’s zie, voel ik me tegen ’s avonds suf en compleet van de wereld.”

Over thuiswerk wordt vaak de loftrompet gestoken. En terecht. Het kan een verademing zijn om in de rust van je eigen woning geconcentreerd door te werken. Toch zijn er ook nadelen aan thuiswerk. We legden ons oor te luister bij enkele werknemers.

Energie vreten

Marjolein: “Ik heb zo van die dagen dat ik moeilijk in een geconcentreerde 'workflow' geraak. Als ik op kantoor ben, helpt het meestal als ik even iets anders doe. Dan ga ik bijvoorbeeld koffie halen, loop naar de wc, vul de waterflessen voor mezelf en de collega's, sla een praatje... Zo verzet ik mijn gedachten zonder dat ik de indruk heb dat ik nutteloos bezig ben. Alle activiteiten die ik doe blijven in de 'werksfeer' en geven me nieuwe energie. Die gebruik ik om er alsnog in te vliegen.

Ben ik thuis op zo'n moment, dan voel ik me helemaal overgeleverd aan dat gevoel van 'het lukt niet'. Even iets anders doen, voelt niet zo goed aan. Ik ben thuis om te werken, niet om doelloos rond te dwalen of godbetert iets leuks te doen. Dat zou profiteren zijn! Op zulke dagen is thuiswerken eerder energievretend dan energiebesparend. Zo'n dag duurt eindeloos lang.

Maaarr... op dagen dat het werken goed gaat, vind ik thuiswerken superhandig.” <lacht>

Half werk

Luk: “Een aanzienlijk deel van mijn werkdag zit ik in overleg. Dat overleg vindt vaak ad hoc plaats: een medewerker komt advies vragen, er duiken problemen op die om onmiddellijke actie vragen… Als ik thuiswerk is dat een pak moeilijker. Ik ben niet zo’n fan van video conferences. Hierdoor plan ik zaken die moeten besproken worden, wanneer ik terug op kantoor ben. Doordat ik dit niet meteen aanpak, voel ik me een stuk minder productief en voldaan.

Een ander minpunt is dat ik thuis veel te veel koffie drink, de snoepkast vaker roept dan goed voor me is en het ’s middags een pak minder gezellig lunchen is in m’n eentje.”

Slecht humeur

Thea: “Wat ik het vervelendste vind aan thuiswerken, is dat ik de hele dag alleen ben en geen collega's zie. Tegen 's avonds voel ik me suf en compleet van de wereld. Als mijn man thuiskomt van zijn werk moet ik weer wennen aan de aanwezigheid van een ander menselijk wezen. Het duurt dan even voor ik een normaal gesprek kan voeren. Veel heb ik sowieso niet te vertellen nadat ik een dag heb binnen gezeten en niks heb beleefd. Nee, zo'n dag thuiszitten komt mijn humeur niet bepaald ten goede.

Daarnaast wordt al het huishoudelijk werk plots héél erg zichtbaar. Die wijnvlek op de kast, kruimels op de grond, een volle wasmand, vuile vingers op de ramen, en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Soms geef ik eraan toe en begin ik te poetsen. Ik compenseer mijn verloren werktijd dan door 's avonds door te werken. Zeker als mijn man op zakenreis is en ik toch alleen thuis ben. Maar dat is echt een heel slecht idee. Het werken op zich lukt wel, maar ik word er geagiteerd van. Gevolg: als ik naar bed ga, kan ik de slaap niet vatten en blijft het werk door m’n hoofd malen. Heel vervelend!”

Gebrek aan structuur

Piet: “Bij thuiswerk mis ik de structuur van een gewone werkdag. De fietstocht naar het station, de treinrit, de wandeling naar het werk... Door het ontbreken van die routine is het niet altijd even gemakkelijk om met volle focus aan de werkdag te beginnen.”

Ook interessant

In bed met je werk

Erger je je ook aan collega’s die ’s avonds nog mails versturen? Steven: “Een medewerker mailde me om 23.45 uur voor advies. Met alle bazen in cc! Ik heb hem lik op stuk gegeven."

Brokkelbrein

Anna: “Als ik thuiswerk, beantwoord ik onmiddellijk mijn mails.” Volgens neuropsychiater Theo Compernolle is dit géén goed idee. “Op den duur krijg je een brokkelbrein." 

Meer werkplezier

Is werkplezier iets abstracts voor je? Jammer, want je bent ongeveer een derde van je dag aan het werk. Met onze 4 concrete tips krijg je meer plezier in je job.